Kanada Merkez Bankası Beyanatı ve Olası Etkileri

Umut Tuncer
Umut Tuncer
Analist / GCM Menkul Kıymetler
26 May 2015 Salı

Kanada Merkez Bankası’nın (BoC) 27 Mayıs’ta gerçekleştirmesi beklenen faiz beyanatı, haftanın tek önemli merkez bankası kararı olması nedeniyle öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Ülkenin para politikasına ilişkin kararlar, genellikle Kanada Doları ve borsalarını etkiliyor. Ancak, Kanada Doları tarzında emtia bağlantılı diğer para birimleri (Örnek; Avustralya Doları), yatırımcıların yeni beklentiler edinmesine ve karşılıklı bir etkileşim sağlanmasına neden olabilmektedir. Peki BoC beyanatından nasıl bir karar çıkması beklenmektedir ve bunun majör paritelerden USDCAD üzerindeki etkileri nasıl değerlendirilebilir? İncelememizde, bu soruların cevaplarını arayacağız.


Son Faiz Kararlarının Parite Etkileri Nasıl Olmuştu?


Banka’nın kararları ve parite üzerindeki etkilerini öngörmeye çalışırken, faiz politikasında son değişiklik gerçekleşen tarihe dönmek faydalı olacaktır. 21 Ocak tarihinde 1%’lik faiz oranında herhangi bir değişiklik gerçekleştirilmesi öngörülmüyordu. Ancak Banka, sürpriz bir kararla 25 baz puanlık indirimle faizin 0,75%’e çekilmesine karar verdi. Açıklamasında ise, petrol fiyatının büyüme ve enflasyon üzerindeki etkilerine yönelik bir önlem olarak söz konusu kararın verildiği ifade edildi.


BoC faiz beyanatını yaptığı anca, sürpriz değişiklik Kanada Doları için yeni değerlemeler yapılmasına neden oldu. Kanada Doları, ABD Doları karşısında veri açıklanmasını takip eden ilk 30 dakika içerisinde yaklaşık 250 pip, iki saat içerisinde ise toplamda 325 pip kadar gerileme yaşadı. Oldukça net gerçekleşen değerlemeler sonrasında piyasada yeni dengenin kısa süre içerisinde bulunduğunu gördük.


Faiz Değişmediği Zamanlar Parite Nasıl Tepki Verdi?


Sonraki beyanat 4 Mart tarihinde gerçekleşti. Banka’nın yılın ilk para politikası kararında sürpriz bir faiz indirimi gerçekleştirmesi ardından, beklenti 0,75%’lik oranın korunacağı yönündeydi. BoC, son önlemlerin etkisini alma yönünde bekleyiş düşüncesinin de desteğiyle birlikte beklentilere paralel biçimde, herhangi bir değişiklik gerçekleştirmedi. Gerek beklenti dahilinde olmamasına karşın piyasa katılımcılarının bir bölümünün olası bir indirimi fiyatlaması, diğer yandan BoC Başkanı Poloz’un yeni faiz indirimlerine ilişkin beklentileri düşüren açıklamaları, beyanat sonrası Kanada Doları’nın değer kazanımını destekleyen faktörler oldu. Kanada Doları, 


ABD Doları karşısında ilk yarım saatte 100 pip üzerinde değer kaybı yaşarken, bu kayıp 1,5 saat içerisinde toplamda yaklaşık 125 pip’e ulaştı.Son İki Beyanatın Etkileri Arasındaki Benzerlik Dikkat Çekiyor BoC, 15 Nisan’da gerçekleştirdiği son toplantı ardından, piyasa beklentisi doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmama yönündeki görüşünü tekrarladı. Ancak 4 Mart kararına benzer nedenler sebebiyle gerçekleşen fiyatlamalar, beyanat sonrasında Kanada Doları’nın değer  kazanımına katkı sağladı. Aynı süreçte Dolar endeksinin yükseliş yaşamasına karşın Kanada Doları, ABD Doları karşısında veri sonrası ilk 30 dakikada yaklaşık 85 pip, 1,5 saatte ise toplamda yaklaşık 150 pip değer kazanımı yaşadı. Sonraki 1,5 saatte veriye benzer bir atak gerçekleşmesinin nedeni, Başkan Poloz’un beyanat sonrası gerçekleştirdiği açıklamalardı. Bunun dışında, faizlerde değişiklik gerçekleşmemesinin Kanada Doları’na kısa vadeli olarak değer kazanımı sağladığını gördük.


27 Mayıs’ta Değişiklik Beklenmiyor


Banka, faiz ile ilgili kararını 27 Mayıs’ta TSİ 17:00’de açıklayacak. Başkan Poloz’un ek bir açıklama yapmayacağı beyanat öncesinde, Dolar endeksinin yükselişi USDCAD paritesindeki yukarı yönlü trendi korumayı sürdürüyor. Özellikle günlük grafikte, trend tabanından oldukça uzaklaşan yükselişler, olası bir düşüşe karşı yeterli alana sahip görünüyor. Buna bağlı olarak, Fibonacci 38,2%’lik düzeltme seviyesi ve aynı zamanda trendin güncel sınırı olan 1,1990 seviyesi kırılana dek yükseliş baskısının ön planda olması söz konusudur. Öte yandan, olası bir geri çekilme son 5 günün dip noktası olan 1,2170 üzerinde tutunduğu müddetçe, genel yükseliş eğilimi aldığı desteği sürdürebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda, paritenin 1,2312 – 1,2405 aralığındaki fiyatlamaları, kritik bir bölgeyi oluşturmakla birlikte, yükselişin 1,2405 üzerinde daha rahat bir tutum edinebilmesi söz konusudur.x



Daha kısa vadeli bir görünüm için saatlik grafiği incelediğimizde, Mayıs ayı ortasından bu yana devam eden yükseliş trendinde 1,2250 – 1,2275 aralığının dikkat çektiği ve trendin sınırını oluşturduğu görülüyor. Buna bağlı olarak, bu bölge dahilinde veya üzerinde kalan fiyatlamaların, yukarı yönlü baskıya maruz kalma ihtimali ağır basmaktadır. Kısa vadeli düşüşlerin devam edebilmesi için, 1,2250 altında peş peşe saatlik kapanışlar takip edilebilir. Faiz beyanatı öncesi trend tabanından ayrışmayı sürdüren bir parite, saatlik grafiğin olası bir düşüşe karşı daha etkili bir işlem stratejisi sunmasına katkı sağlayabilir. Bu süreçte, düşüşlerin yeni alım baskısına maruz kalabileceği unutulmamalıdır.



Beklenti Dışındaki İhtimaller


Banka’nın sürpriz bir faiz indirimi gerçekleştirmesi bu kez pek olası görünmese de, bu durumun USDCAD paritesini yukarı itme eğilimini ifade edebiliriz. Faiz artırımı ihtimali olmasa da, bunun da teorik olarak Kanada Doları’na değer kazandırarak pariteyi aşağı itici bir etki oluşturabileceği bilinmelidir. Ancak bu koşullar gibi uç aksiyonların yanı sıra, BoC’un beyanat içerisinde olası ifade değişiklikleri dikkatle takip edilmelidir. Burada, ileriye dönük faiz kararlarına ilişkin beklenti oluşturabilecek ifade değişiklikleri, daha etkili fiyatlamalar oluşmasına neden olabilir.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,3391 0,29 23:57
Euro Euro 34,7351 -0,41 23:57
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,2082 0,02 23:58
BIST 100 BIST 100 10.219 -0,49 18:10
BIST 50 BIST 50 9.010 -0,63 18:10
BIST 30 BIST 30 11.059 -0,78 18:10
Gram Altın Gram Altın 2454,3 0,91 23:58
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3894 0,90 23:58
Yarım Altın Yarım Altın 7789 0,90 23:58
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16372 1,94 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"