Piyasalar Bu Hafta Hangi Gelişmeleri Takip Edecek?

Umut Tuncer
Umut Tuncer
Analist / GCM Menkul Kıymetler
12 Oca 2015 Pazartesi

Piyasalarda geçtiğimiz hafta ortasına kadar, ECB ve BOJ’un olası teşvik politikalarına ilişkin soru işaretlerini tartışıyordu. Cuma günü açıklanan ABD istihdam rakamları ile birlikte ise, riskin çok daha geniş bir tabanda değerlendirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Söz konusu göstergeler, FED’in faiz artırımı konusuna yaklaşımının değişebileceği beklentileri ile piyasayı oldukça tedirgin etti.


Petrol fiyatlarının düşmeyi sürdürdüğü ve bunu yaparken toparlanmaya ilişkin ipucu sağlamadığını takip ediyoruz. Ancak son istihdam rakamları ardından, FED tarafında faiz artırımının ertelenebileceği veya kademeli bir politika yerine 2015 yılında tek faiz artırımı uygulanabileceği senaryoları tartışılmaya başlandı. İşte bu soru işaretlerinin oluştuğu süreçte, bu hafta açıklanacak ABD perakende satış ve enflasyon rakamları resmin netleşmesine katkı sağlayabilir. Perakende satışların ve enflasyonun Aralık ayında gerilemesi beklendiğini görülmektedir.



“İstatistiğin tutulmaya başlandığı 2006 tarihinden bu yana, ortalama saatlik kazanç göstergesi en kötü performansını sergiledi”


Beklentilerin doğrultusunda, Dolar’ın kazanımlarına ilişkin bir düzeltme hareketi isteği oluşabilir. Bu da Dolar için sonraki sürecin daha ağır bir şekilde ilerlemesine neden olabilir. Gidişata bakarsak, Dolar’ın zaten geçtiğimiz hafta ortasından bu yana yükselme isteğinin önceki günlere kıyasla daha az olduğunu görmüştük. Aynı görünümün endeksler için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu hafta başlayan bilanço sezonu beklentilerine baktığımızda, genel olarak aşağı yönlü bir eğilim söz konusu. Buna yol açan genel etkenlerden biri güçlü Dolar ve ihracat gelirleri üzerindeki negatif etkisi. Diğeri ise enerji devlerinin düşen petrol fiyatlarıyla birlikte zayıflayan kar oranları.


Fakat saydığımız olumsuz durumlar trendlerin değişimini tek başına sağlayabilecek güçte değil. Tablonun en azından şimdilik o kadar da karanlık olmadığını söyleyebiliriz. Böyle bir durumun değerlendirilebilmesi için, söz konusu saatlik kazançların önümüzdeki süreçte de benzer bir sonuçla karşımıza çıkması gerekiyor. Diğer yandan perakende satış rakamları ve enflasyon da bunu desteklemeli. Neyse ki FED’in çekirdek enflasyonu hedef alması olumlu tabloyu şu an bile destekleyen unsur olarak karşımızda. Manşet enflasyon gerilemeyi sürdürebilir, ancak çekirdek enflasyon istikrarlı duruşu sürdürüyor. 


Perakende satışları değerlendirecek olursak, manşet veriyi etkileyebilecek faktörlerin görünümü pek iç açıcı değildi. Otomobil satışları Kasım ayından bu yana düşüyor. Diğer yandan benzin fiyatlarındaki düşüş de perakende sektörü üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Ancak otomobil satışları hariç tutulan çekirdek rakamın nispeten daha güçlü bir duruş sergilediği görülüyor.
Buna rağmen, saatlik kazançlardaki kritik tablo inkar edilemez. Ancak, belirttiğimiz gibi sadece bir aylık görünüm, istihdam maliyetlerini etkileyebilecek güce sahip değil. İstihdam piyasasına yönelik eleştiriler her zaman vardı. İstihdamın bundan bir ay önce 321bin kişilik artışı zamanında da ortalama kazanç görünümü şahaneler yaratmıyordu. Ancak enflasyon faiz artırımı ilk tartışılmaya başlandığı andan beri baskı altındaydı. Bunu da değerlendirmekte fayda var. Kısacası bundan sonraki rakamlar da dikkatle izlenmeli.


Euro Bölgesi için negatif olarak açıklanan öncü enflasyon rakamlarının nihai seviyelerinin bu hafta açıklanması bekleniyor. Negatif yöndeki beklenti, yatırımcıların 22 Ocak ECB toplantı kararlarında tahvil alımına yönelik beklentisini körüklüyor. Burada tek dikkat edilebilecek unsur, Draghi’nin Aralık ayındaki ifadelerinden bir satır olacak. Draghi; 2015 başını belirtmiş ancak tarih vermemekte ısrar etmişti, bu nedenle Ocak sonrası beklentilerin 5 Mart toplantısına ötelenebilme ihtimaline hazırlıklı olmak gerekebilir.


Diğer yandan İsveç ve İngiltere’nin enflasyon rakamları takip edilecek. İsveç’in daha derin bir deflasyon alanına girmesi söz konusu. Yıllık bazdaki enflasyonun -0,2%’den -0,5%’e gerileme olasılığı mevcut. Bu da Merkez Bankası’nın (Riskbank) 12 Şubat toplantısında geleneksel olmayan teşvik kararlarını uygulaması yönünde baskıyı artırabilir. İngiltere’de ise enflasyonun 1% altına düşmesi söz konusu. Ancak politika yapıcıların buna somut bir önlem alması beklenmiyor.



“İsviçre’nin deflasyon bölgesinde daha da derine ilerlemesi, Merkez Bankası’na yönelik geleneksel olmayan önlem beklentisini artırıyor.”


Avustralya Doları’nın geçtiğimiz hafta gösterdiği parlak performansın ardından,  kritik gösterge ülkenin istihdam rakamları olacak. Son 3 ayın en iyi performansını gösteren istihdam değişiminden sonra, Aralık ayında 5,3bin istihdamın sağlanmış olması bekleniyor. Son 4 ayın zirvesinde olan işsizlik oranında ise değişiklik beklenmiyor.


 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,2247 -0,07 12:50
Euro Euro 34,5799 -0,30 12:50
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,2329 -0,23 12:50
BIST 100 BIST 100 10.195 -0,52 12:35
BIST 50 BIST 50 8.998 -0,56 12:35
BIST 30 BIST 30 11.069 -0,53 12:35
Gram Altın Gram Altın 2390,7 -0,14 12:50
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3809 -0,34 12:44
Yarım Altın Yarım Altın 7619 -0,34 12:44
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16057 -0,51 12:49
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"