USDCAD Paritesinin Yorumlanmasında Korelasyon Kullanımı

Umut Tuncer
Umut Tuncer
Analist / GCM Menkul Kıymetler
23 Şub 2015 Pazartesi

Coğrafi konumu nedeniyle ABD ekonomisine ilişkin gelişmelere sıkı sıkıya bağlı olan Kanada ekonomisi, kaynakları nedeniyle petrol fiyatlarındanki değişmelerden de yüksek oranda etkileniyor. USDCAD paritesi üzerine stratejiler belirlenirken, ABD ekonomisi ve petrol fiyatları ile korelasyonun yüksek olması nedeni ile petrol gündeminin ve fiyat hareketlerinin izlenmesi stratejilerin başarısına katkısı fazla oluyor. 


Yazımızın başlangıcında bu yönde bir ilişkinin önemini aktarırken, ilerleyen kısımda diğer emtia bağlantılı para birimi olan Avustralya Doları ve daha kısa vadeli olarak korelasyonun nasıl kullanışlı hale gelebileceğiyle ilgili bir çalışma gerçekleştireceğiz. 


Konuya girmeden önce korelasyonun ne olduğunu hatırlamak gerekebilir. Korelasyon, iki değerin fiyat hareketleri arasındaki uyumu gösterir ve sonucu -1 ile +1 arasında gerçekleşir. +1’e yakın rakamlar pozitif ve güçlü bir ilişki olduğunu ifade ederken, -1’e yakın rakamlar ise negatif ve güçlü bir ilişki olduğu anlamına geliyor. Özetle +1 ya da -1’e yakın rakamlar güçlü bir korelasyon olmasına katkı sağlarken sonucun + ya da – olması ilişkinin pozitif mi negatif mi olduğunu görmemize katkı sağlar.



Korelasyonun tanımını yaptıktan sonra şimdi USDCAD paritesinde korelasyonu nasıl kullanacağımıza devam edebiliriz;



Yukarıdaki grafikte, mavi çizgi, ABD tipi ham petrol, siyah çizgi ise USDCAD paritesinin fiyat hareketlerini gösteriyor. Petrol fiyatının yükseldiği süreçte Kanada Doları’nın değer kazanımıyla paritenin gerilediğini, petroldeki düşüşle para biriminin değer kaybettiğini görüyoruz. Bu ilişki neticesinde, petrol ile USDCAD paritesinde oluşan ters korelasyonu (tam olarak örtüşen ters uyum) -1 ile ifade edilirken, bahsi geçen uyumda -0,80’lere varan ve pek sık rastlanmayan bir ilişkiden söz edebiliriz.


Bu sıkı ilişki orta ve uzun vadede etkili olabilmesine ve işlem stratejilerine de katkı sağlayabilmesine karşın, kısa vadeli hareketlerde gündeme ve verilere bağlı olarak farklılıklar oluşabiliyor. Korelasyon uygulamalarını ilişkili zaman diliminde değerlendirmek önemli olduğu için, USDCAD paritesinin daha kısa vadelerde değerlendirilmesinde AUDUSD paritesini baz alacağız. Avustralya Doları’nın da aynı veri setleri ile korelasyonu yüksek


Kanada Doları gibi emtia kaynaklı fiyat hareketlerinden yoğun olarak etkilenen bir diğer para birimi de Avustralya Doları’dır. Daha kısa vadelere giriş yapmadan önce genel görünümü aşağıdaki grafikten inceleyelim;



Grafikte iki para biriminin ABD Doları karşısındaki değer değişimleri görülüyor. Tıpkı petrol gibi, USDCAD ve AUDUSD pariteleri arasında ters uyumun sıkı bir ilişkisi mevcut. Öyle ki, tam olarak gerçekleşen ters uyumun -1 olarak ifade edildiği süreçte, iki parite arasındaki uyum -0,94 olarak karşımıza çıkıyor.


USDCAD ve AUDUSD paritesinde ters korelasyon durumuna daha kısa vadelerde baktığımızda ise günlük kapanışlara göre -89,4’lük bir oran karşımıza çıkıyor. Söz konusu uyumlar neticesinde alınabilecek tedbirlerden ilki, her iki kıymeti de dikkatle takip ederken, özellikle bir değer için önemli değişimlerin yaşanabileceği durumlarda işlem tercihi olan yatırım aracının ne durumda olduğunun karşılaştırmasını etkili bir şekilde yapabiliyor.


Yukarıdaki anlatımları daha yalın ve kullanışlı hale getirebilecek bir örnek verelim. AUDUSD paritesinde işlem yapan bir yatırımcı olduğumuzu ve USDCAD paritesiyle olan ilişkisini bildiğimizi göz önüne alıyoruz. Önce AUDUSD paritesine göz atarsak;



Paritenin düşüş eğilimine başlamadan önce bunu destekleyecek faktörlerin yetersiz olduğunu ifade edebiliriz. Diğer bir deyişle, işlem stratejisi oluşturabilmek için yeterli teyit alamayabileceğimizi de söyleyebiliriz. Fakat AUDUSD paritesinde genel görünümün orta ve uzun vadede düşüş eğilimini biliyor ve kısa vadede buna uygun bir düşüş baskısı arıyoruz. Ancak yeterli teyidi alamayınca, ek bir fikir verebilmesi için sıkı ilişki içerisinde olduğunu bildiğimiz 


USDCAD paritesine bakıyoruz;



USDCAD paritesinde ise daha etkili bir görünüm var. Paritenin hali hazırda içerisinde bulunduğu yükseliş trendinin, yeni düşüşle teyit kazandığını ve 4 saatlik kapanışın yukarı yönlü baskı isteğini desteklemeyi sürdürdüğünü görüyoruz. USDCAD ve AUDUSD pariteleri arasındaki sıkı ters korelasyonu bildiğimiz için, AUDUSD paritesindeki stratejimiz daha da netleşmiş oldu. Yukarıda verdiğimiz örnek uygulanabilecek stratejilerden sadece biriydi. Korelasyon ile birlikte yön tayininin yanı sıra, risk yönetimi, mevcut işlemlerin yönetilmesi gibi pek çok alanda fayda sağlanabiliyor. Ancak, sadece korelasyon ilişkisine dayalı, temel ve teknik faktörleri dışlayarak gerçekleştirilecek çalışmalar, yüksek risk ve dolayısıyla kayıp oluşmasına neden olabilir. Temel ve teknik analizin kullanımı yanında korelasyon, yardımcı araçlardan biridir.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5666 0,13 04:27
Euro Euro 34,6806 -0,10 04:28
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,4257 -0,37 04:28
BIST 100 BIST 100 9.525 0,00 18:10
BIST 50 BIST 50 8.416 0,00 18:10
BIST 30 BIST 30 10.289 0,00 18:10
Gram Altın Gram Altın 2509,3 0,87 04:28
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3998 0,75 04:28
Yarım Altın Yarım Altın 7996 0,75 04:28
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 17288 -0,76 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"