Çin’de Önemli Eşik: Büyüme Verisi

Umut Tuncer
Umut Tuncer
Analist / GCM Menkul Kıymetler
15 Oca 2016 Cuma

Küresel piyasaları yeni yıla Çin ekonomisine ilişkin kaygılarla girdi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ivme kaybı yaşanmasıyla birlikte hali hazırda hissedilen baskı, panik hissiyle birlikte varlık fiyatlarında sert hareketlere neden oldu.


- Petrol geride bıraktığımız iki haftada 25%’in üzerinde değer kaybetti


- S&P500 endeksi aynı dönemde yaklaşık 8% geriledi


- Çin Şangay Bileşik Endeksinde kayıplar 22%’ye yaklaştı


- Türk Lirası ise riskten kaçışların etkisiyle birlikte değer kaybı yaşayanlardan biri oldu. Tabi bu etki genel olarak tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde etkisini hissettirdi.


Çin endişesi piyasa algısını gün içerisinde de sıkça değişikliğe uğratıyor. Bir tarafta Çin’in kayıplarını toparlama çabasını izlerken, gün ortasında Avrupa’da sert kayıplar, bilanço sezonuyla karmaşa yaşayan ABD’de yükselişler görebiliyoruz. Bu tablo tam tersi şekilde de karşımıza çıkabilir. Doğal olarak da yukarıda kayıplarını örnek verdiğimiz varlıklar sert hareketlere ve yön değişimlerine maruz kalıyor.


Çin verisi netlik sağlayabilir


Salı gününün ilk saatlerinde Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıklayacağı büyüme verisini takip edeceğiz. Bu veri öncesinde de, sonrasında da Çin muhakkak gündemimizde yer almaya devam edecek. Ancak verinin etkileri düşünüldüğünde, gün içinde bile birçok kez değişim gösteren algının en azından netlik kazanması beklenebilir.  


 


Ülkenin ekonomik büyümesindeki ivme kaybının devam etmesi sürpriz olmayacak. Ancak veri etkisiyle hafta içerisinde yön arayışının daha net olması beklenebilir. Fakat bu durumun, Çin’in piyasalarda daha geniş zaman diliminde oluşturduğu düşüş baskısında tek başına bir değişim oluşturması da büyük bir beklenti olur. Yukarıdaki grafikte, genel olarak risk algısının Çin büyüme oranıyla birlikte nasıl bir seyir izlediği görülüyor. 


Risk algısı için baz aldığımız gösterge ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri. 2013 yılı ortasındaki “Bernanke etkisi” dışında, birbiriyle oldukça örtüşen bir durum söz konusu. Tekrarlamakta fayda var; Çin verisi içerisinde bulunduğumuz günlerde negatif veya pozitif olsun, yön arayışına netlik kazandırabilir. Ancak verinin, tek başına Çin’in karamsar tablosunu orta – uzun vadeli olarak değiştirmesi beklenmemeli. 


Mevcut tabloda;


Çin’de ivme kaybı, petrolde ivme kaybına,


Petrolde kayıplar, yakalanmak istenen enflasyon hedeflerinde gecikmeye ve endişenin artmasına


Endişenin artması, riski düşük varlıklara (Tahvil, gelişenlere karşı gelişmiş ülke para birimleri gibi) talebin artmasına neden olabiliyor.


Petrol ve diğer emtialarda kayıplar, emtai bağlantılı para birimlerinde sert düşüşlere neden oluyor 


(Avustralya ve Kanada Doları gibi)


Çin verisinin sağlayabileceği ise bu durumun birkaç gün de olsa daha net bir seyir sunabilecek potansiyeli 


taşıması.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,2624 0,02 17:39
Euro Euro 34,7657 0,06 17:35
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,5317 -0,04 17:35
BIST 100 BIST 100 10.338 0,69 17:20
BIST 50 BIST 50 9.150 0,90 17:20
BIST 30 BIST 30 11.268 1,22 17:20
Gram Altın Gram Altın 2405,9 -0,17 17:35
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3840 0,23 17:35
Yarım Altın Yarım Altın 7679 0,23 17:35
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16182 0,29 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"