USD/JPY Paritesi İçin Sırada Ne Var?

Umut Tuncer
Umut Tuncer
Analist / GCM Menkul Kıymetler
29 Eyl 2014 Pazartesi

Dünyanın ekonomik konjonktür olarak ikiye ayrıldığı süreçte, USD/JPY paritesinde de teknik anlamda büyük bir karar aşamasına gelindiğini görmekteyiz.


Bir yandan ABD ve İngiltere’de faiz artırımına dair tartışma ve beklentiler piyasayı yönlendirmeye devam ederken, Euro Bölgesi ve Japonya’da parasal genişleme artacak mı yoksa mevcut seviyelerde mi kalacak sorusuna dair tartışmalar söz konusu. Tüm bu karmaşanın içinde en net görünüm piyasaların FED’in adımlarını izlediği. Bu nedenle de inceleyecek olduğumuz USD/JPY paritesinde, FED adımları ve Dolar endeksinin takibi gerek kısa gerekse orta ve uzun vadede etkili olabileceği için muhakkak ve dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.


İçinde bulunduğumuz Eylül ayında, USD/JPY paritesi tam 16 yıllık bir trendi yıktı. FED’in ekonomik kriz sürecinden bu yana ilk kez faiz artırımına bu kadar yaklaşmış olması, yaklaşık 2 yıldır süren yükseliş maratonunun bu aşamaya kadar gelmesinde etkili oldu. Dikkatle takip ettiğimiz Dolar yükselişi ve 16 yıllık trendin mücadelesinde galip, Dolar olarak karşımıza çıktı. 


PEKİ SIRADA NE VAR?


Sırada rekor seviyelerde tutunma çabasında olan Dolar endeksi ve yine bir o kadar kritik seviyelere ulaşmış bir USD/JPY paritesi var. Parite ikinci büyük testine hazırlanıyor. 16 yıllık trendin yıkılmasının ardından, gözler 14 yıldır devam eden düşüş trendi sınırlarında gezinen fiyatlamalarda. Bu nedenle özellikle Eylül ayının kapanışı ve Eylül ayının başıyla birlikte start verecek yoğun veri trafiğinin etkisi hissedilebilir.
Japonya tarafının paritenin içinde bulunduğu süreçten memnun olmaması mümkün değil. Seviye kriz dönemine 6 yıl içinde hiç bu kadar çok yaklaşmamıştı. Düşük enflasyonla savaşmaya devam eden ülkenin ekonomik yapısı bundan daha kötü olsa bile, ek teşvikler ancak pariteyi yukarı taşıyabilecek etkiler oluşturabilir. Bu konuda sürpriz gerçekleştirebilecek tek başlık olan satış vergileri başlığını izlemek yararlı olabilir. Kısacası Japonya’nın kendi ekonomisiyle savaşının devamı, hem arka planda hatta şu aşamada etkisiz, hem de pariteyi rahatlatıcı durumda.


Teknik açıdan incelediğimizde, aylık grafikte 104,30 seviyesi üzerinde destek bularak oluşan yükseliş baskısıyla birlikte 16 yıllık düşü trendinin (yeşil) sonlanışı net olarak görülüyor. Oldukça sert yükselişin gerçekleştiği Eylül ayında şimdi de kırmızı renkle belirtilen 14 yıllık trendin sınırı olan 109,70 seviyesinin sınandığını görüyoruz. Bu süreçte, trendin sona erebilmesi için sadece bir aylık kapanış yeterli olamamakla birlikte, mavi ile belirttiğimiz 108,60 – 110,75 bandı kritik adımlarda karar aşamasını gösteren bölge konumunda yer alıyor.


Paritede son 2 yıldır süren yükseliş baskısının devam etmesi gerek politikalar, gerekse trendlerin yıkılmasıyla son bulmaktadır. Ancak teknik açıdan incelediğimizde, mevcut yükseliş baskısının devamlılık sağlayabilmesi için 110,75 seviyesinin aşılması gerekmektedir. Bu durumla birlikte kriz sonrası paritede toparlanmayı engelleyen en önemli bariyerlerden birinin aşılmış olmasının etkisiyle, alımlar netlik kazanabilir. Bu süreçte, Dolar endeksinin, 2013 Haziran’ında eski FED Başkanı Bernanke’nin varlık alım programından çıkılacağına dair açıklamalarıyla geldiği seviyenin altına düşmemesi çok önemlidir. 


OLASI DÜŞÜŞ ŞAŞIRTMAMALI, AMA NEREYE KADAR?


Paritede düşüş yönlü beklentilerin, teknik açıdan yükselişle eşit şartlara sahip olsa da, temel beklentiler yani FED’in faiz artırımına yönelik spekülasyonlar nedeniyle bir adım arka planda olduğunu söylemekte fayda var. Daha kısası, bunun olabilmesi için bir “sürpriz” ihtiyacı bulunuyor. Pek tabi ki olası tepki satışlarıyla birlikte aşağı yönlü hareketler de gözlenebilir. Ancak her trendin toparlanma ihtiyacı hissedeceği unutulmamalıdır.


Olası toparlanma ihtiyacı, mavi ile belirttiğimiz bandın geçilemediği süreçte destek bulabilir. Bu adımlarda, 108,60 seviyesinin yani bandın alt noktasının bu sürece tepkisi dikkatle takip edilmelidir. Çünkü sınırlayıcı etki, toparlanmanın yatay düzlemde yani 108,60 – 110,75 aralığında gerçekleşmesine neden olabilirken, 108,60 seviyesinin kırılması tepki satışlarına neden olabilir. Ve bu süreçte 104,30’lara kadar oluşabilecek bir geri çekilme, her ne kadar sürpriz ekonomik göstergelerle destek bulabilecek olsa da, teknik anlamda beklenmeyen bir sonuç olarak karşılanmamalıdır.



Grafiği ayrıntılı incelemek için tıklayınız.


Kısa vadeli olarak değerlendirildiğinde, trendin sınırını oluşturan 109,70 seviyesinin önemi korunmaktadır. Seviyenin altında gerçekleşebilecek aylık kapanış aşağı yönlü beklentiler için teyit oluşturabilecekken, bu bölge üzerinde kapanış yükselişlerin devamı için destek oluşturabilir. Her iki yöndeki harekette de netlik bekleyebilmek için ise, başta belirttiğimiz üzere 108,60 – 110,75 bandının dışında gerçekleşebilecek fiyatlamalara ihtiyaç bulunmaktadır. 


DOLAR ENDEKSİNİN ETKİSİ NE DURUMDA?


Aynı süreç içerisinde Dolar endeksini incelediğimizde, Bernanke’nin açıklamaları sonrasında yaşanan düşüş baskısına rağmen, endeksin destek arayışını sürdürdüğü dönemde USD/JPY paritesinin yükseliş baskısına karşı daha hassas olduğunu görüyoruz. Dolar endeksiyle bu süreçte ayrım yaşanmasının başlıca nedenleri arasında, Euro Bölgesi politikaları ve diğer faiz artırımı tartışmaları yaşanan İngiltere’ye dair etkileşimler olduğunu ifade edebiliriz.



Dolar endeksini ayrıntılı incelemek için tıklayınız.


Eylül ayına ait kapanışın yanı sıra, yoğun veri takvimiyle başlangıç yapacak Ekim ayı ve önemli gelişmeleri dikkatle takip edilmelidir. Çünkü parite belirttiğimiz üzere kritik seviyelerde bulunuyor. Ve bu süreçte FED politikalarını takip ederek yükselişler sürecek ve bariz bir çaba oluşacak mı yoksa zayıflayan beklentilerle destek bulan satışlar mı ön plana çıkacak, bu soruların cevabı Ekim ayında bulunabilir. Özellikle ay sonunda gerçekleşecek FED toplantısı kararları ve öncesinde bu gelişmeye dair önemli verilerin yorumlanması fiyat hareketlerini etkileyebilir.
Ekim ayında, USD/JPY paritesi için etkili olabilecek ekonomik takvim verilerine ulaşmak için tıklayınız.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5599 0,14 18:49
Euro Euro 34,8169 0,53 18:49
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,4764 0,82 18:49
BIST 100 BIST 100 9.645 -0,50 18:10
BIST 50 BIST 50 8.516 -0,79 18:10
BIST 30 BIST 30 10.430 -0,93 18:10
Gram Altın Gram Altın 2431,0 -0,07 18:49
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3878 0,22 18:49
Yarım Altın Yarım Altın 7755 0,22 18:49
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16647 -1,42 16:48
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"