Altın & Frank mücadelesi 30 Kasım’da!

Umut Tuncer
Umut Tuncer
Analist / GCM Menkul Kıymetler
28 Kas 2014 Cuma

Piyasalarda son dönemin en çok tartışılan konusu, şüphesiz FED’in ilk faiz artırımına yönelik belirsizlik ve bunun varlık fiyatlarında oynadığı rol. Dolar’ın en çok etkilediği ve en popüler yatırım araçlarından biri olan ve aynı zamanda 1997 yılından bu yana ilk kez iki yıl peş peşe kayıp gerçekleştirmeye yaklaşan altında ise, Kasım ayı sonunda İsviçre’de gerçekleşecek olan referandumun sonuçları bekleniyor. 


PEKİ , İSVİÇRE REFERANDUMUNU NEDEN KONUŞUYORUZ! PİYASA BU KONUYA ÖNEM VERMEKTE HAKLI MI?


İsviçre’de gerçekleşecek olan referandumda, “ülkenin Altınını geri getirme” tarzı bir açılım söz konusu. Bir milletvekilinin 100 bin imzayı toplaması sonrasında referandum kararı verildi ve bu karar 30 Kasım 2014 tarihinde gerçekleşecek. Karar sadece İsviçre ülkesi ve ülkenin para birimi olan İsviçre Frangı için değil, Avrupa ve ABD ülkeleri ve dolayısıyla da ülke para birimleri üzerinde bir etki kaynağı olabilir. Ancak bir kıyaslama yapılacaksa referandum sonucunun en etkili olacağı finansal varlıklar hiç şüphesiz ki Altın ve İsviçre Frangıdır. 


Söz konusu referandumda “evet” cevabının çoğunluk kazanmasında yasalaşacak maddeler;


-  İsviçre Merkez Bankası (SNB) bir daha Altın satamayacak


 Sahip olunan Altın, İsviçre’de depolanacak


 Söz konusu Altın, SNB varlıklarının en az %20’sini oluşturmak zorunda


Konuda ilerlemeden önce, İsviçre gibi bir ülkenin böyle bir referandumdan evet çıkması durumunda neden tedbirli olmamız gerektiğine ilişkin olası sorulara karşı, birkaç istatistik verelim;


SNB, geride bıraktığımız 5 yıl boyunca her gün ortalama bir ton Altın satışı gerçekleştirdi 1550 ton civarındaki bu Altın, 300 – 500 Dolar aralığında, yani oldukça ucuz fiyatlarla satıldı. Söz konusu miktar (1500 – 1800 ton) dünya yıllık Altın üretiminin yüzde 7 – 10’una tekabül ediyor. 


İsviçre’nin bu duruma nasıl geldiği hakkında kısa bir değerlendirme yapmak gerekirse, Bretton Woods anlaşmasına kadarki sürece dönüş yapmamız söz konusu. Bu süreçte İsviçre güçlü ticaret akımının oluşturduğu pozitif etkilerle birlikte Altın rezervlerini göz alıcı bir şekilde yükseltti. Ancak yıllarca direnişin ardından, ülke 1992 yılında IMF’ye katılmaya karar verdi. 2000 yılında IMF öncü güç, yani gösterge olarak Dolar’ın seçilmesine karar verince, merkez bankası rezervlerinde Altının yerini yıllık getiriyle iştah kabartan devlet tahvilleri aldı. Böylece kurumlar “ilkel” olarak değerlendirdikleri Altını satmaya başladı ve bu miktarlar devasa rakamlara ulaştı. İsviçre merkez bankası ise bir daha asla Altın alımı gerçekleştirmedi. Hatta 2008 – 2012 yılları arasında yaşanan sert yükseliş maratonunda bile. Ancak bu süreçte, Rusya, Çin, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler, stoklarını artırma çabasına girişti.


İşte bu süreçle birlikte, SNB Altın stokları 2000 yılındaki toplam varlıklar arasındaki yüzde 30’luk payını kaybetti ve yüzde 8 – 10 aralığına geriledi. Şimdi ise referandumda minimum oranın yüzde 20’ye çıkarılıp çıkarılmaması oylanacak.



“SNB Altın stoklarında 2000 yılından bu yana görülen düşüş sonrasında, kırmızı ile belirtilen alan referandumdan evet cevabı çıkması durumunda hedef miktarı göstermektedir.”


Referanduma karşı duruşlar üzerinde kısa bir değerlendirme gerçekleştirirsek;


Öncelikle SNB’nin bu duruma başından beri net bir şekilde karşı çıktığını söyleyebiliriz. Ülkenin önde gelen partilerinin de bu şekilde bir tavır sergilediği gelişmede, SNB ifadeleriyle daha da ileri giderek, referandumun onaylanması durumunda temel görevi olan para politikasında istikrarı sağlıklı bir şekilde yerine getiremeyeceklerini belirtti. Bu da 2011 yılından beri devam eden EURCHF 1,2000 tabanının artık korunamayacağı düşüncesini güçlendirebilir.


Referandumun EURCHF paritesi üzerindeki olası etkilerini incelemek için tıklayınız.


SNB Başkanı Jordan bu konuda haklı olabilir. Çünkü SNB varlıkları içerisindeki politika araçlarının kullanımında esneklik sağlayan varlıkların yaklaşık beşte biri, bir daha elden çıkarılamayacak bir bölüm haline gelecek. Ayrıca bu bölüm, önceki yatırım aracı olan devlet tahvilinin aksine, getirisi olmayan bir varlıkla kaplanacak.


Kantonlar açısında değerlendirdiğimizde bu kısımda da genel kanının Altın alımına karşı olduğunu görüyoruz. Yani referandumun Hayır olarak sonuçlanmasını beklemektedir. Bunun en büyük nedenleri de, SNB’nin getirisi olan yatırım araçlarından kantonlara her yıl dağıttığı kar payları. Tahvillerin yerine geçebilecek Altın, bu karı önemli ölçüde düşürecektir.


Yatırımcı ve ihracatçı kesim de Altın alım politikasına karşı duruşunu belli ediyor. Olası alımlarda ülke para biriminin değer kazanımı ihtimalinin yüksek olması ihracatçıları endişelendirirken, bunun sonucu olarak borsa endekslerinde de negatif bir etki görülmesi söz konusu.


Referandumdan evet çıktığı takdirde, SNB’nin varlıklarının yüzde 20’sini bir daha kullanamayacak olması, bankanın kozunu azaltan bir etken. Ancak bu süreçte, EUR/CHF paritesinde korumaya çalıştığı 1,2000 seviyesini ne kadar savunabileceği ise oldukça merak edilen bir durum.  Diğer yandan Altın bu kadar volatiliteye sahipken ve Dolar’ın rolü bunda büyük bir etkenken, devlet tahvillerinin dönemsel getirilerinden de yararlanılamayacak. En azından yüzde 20’lik kısımda değerlendirilebilecek araçlar için bundan bahsedebiliriz.


30 Kasım referandumu yaklaştığı süreçte, spekülatif hareketlerin özellikle Altın, Euro ve İsviçre Frangı üzerinde etkinliğini arttırması söz konusu olabilir. Bu nedenle referandum tarihi ve öncesinde, bu başlığa ilişkin güncel gelişmelerin takibi önem kazanmaktadır.


 


 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5867 0,36 06:24
Euro Euro 34,6826 0,02 06:24
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,5025 -0,07 06:24
BIST 100 BIST 100 9.525 0,00 18:10
BIST 50 BIST 50 8.416 0,00 18:10
BIST 30 BIST 30 10.289 0,00 18:10
Gram Altın Gram Altın 2500,1 0,66 06:24
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3980 0,31 06:24
Yarım Altın Yarım Altın 7961 0,31 06:24
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 17288 -0,76 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"