17 Nisan Pazartesi...

Sadettin Bulutoğlu
Sadettin Bulutoğlu
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir / NWG Servis Hizmetleri A.Ş.
14 Nis 2017 Cuma

Ülke olarak zor bir referandum sürecini geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Anayasa'nın aksayan yönlerinin değiştirilmesini, çağa ayak uyduran, daha dinamik, demokratik, çoğulcu ve işlevsel bir hal alması ülkemiz menfaati için önemli bir husustur. Bu zamana kadar maalesef ki mecliste ortak bir çalışma pek mümkün olmadı. Olayın bu boyutunun değerlendirmesini sona bırakıyorum.


OHAL kapsamında olduğumuzu, yakın zamanda darbe girişimi atlattığımızı, yanı başımızda uzun süredir devam eden savaş sürecinin acımasızca sürdüğünü, bunlara paralel olarak da ekonomimizin baskı altında olduğunun altını çizmekte fayda var.


Türkiye ekonomisi son yıllarda yaşanan siyasi ve güvenlik eksenli risklerle ciddi bir sınav içerisindedir. Bu zorlu dönemde yaşanan gelişmeler son yıllarda yükseliş ivme içerisinde olan ekonomimizi zora sokmuş olsa da yakın zamanda atılan teşvik ve desteklerle en azından yakalanan ivmenin düşüşe geçmemesi, ekonominin canlı tutulması çabalanıyor. Kalıcı politikaların belirlenmesinde, sonucu ne olursa olsun en azından bir belirsizlik ortamının kalkması anlamında referandum sürecinin bitmesi önemli bir virajdır.


Son açıklanan ekonomik verilerde bize, bu zorlu süreçte hep karşımıza çıkan yabancı derecelendirme kurumlarının yaptığı olumsuz değerlendirmelerinin aksini göstermektedir. Sonuç itibariyle yabancı kuruluşların, yatırım yapan büyük fonların ve yatırımcıların kararlarında etkiliği olduğunu varsayarsak, içinde bulunduğumuz riskleri göz önünde aldığımızda daha "çekinceli" yaklaşmaları kendileri açısından doğru olabilir. Fakat şu görülüyor ki durum ne olursa olsun, yaşanılan onca olumsuzluğa rağmen ekonomik anlamda bazı değerlerin ne kadar olgun olduğu, bu denli büyük sarsıntılara rağmen en az hasarla yola devam edildiğini görmemiz gerekiyor.


Referandum süreci boyunca iç politikada yaşanılan seçim propagandaları maalesef ki vatandaşın bilinçli karar verebilmesine çok da katkı sağlamadı. Değişikliklerin anlatılması, halkın bilinçlendirilmesinin yerine kargaşa hakimdi. Bu sadece siyaset kurumunda değil, gazeteciler, siyaset bilimciler, kamuoyundakiler tarafından da süreç bu şekilde sürdürüldü. Ve her siyasi parti referandum sürecinin sonlarına doğru söylemlerini ağırlaştırarak devam ettirdi. Buna bağlı olarak da seçmen yine eski geleneklere göre referandum sürecindeki oyunu kullanacağını düşünüyorum.


Sonuç ne olursa olsun 17 Nisan günü bizi bambaşka bir Türkiye beklemiyor. Yine kaldığımız yerden devam ediyor olacağız. Şayet "Evet" çıkarsa, ufak tefek siyasi gerginlikler olsa da belki süreç içinde anlatılamayan bir çok nokta çözüme kavuşması için daha sakini bir ortam olacaktır. Burada kafalarda soru işareti olan noktaların giderilmesinde muhalefet partilerine de çok iş düşüyor. Şayet "Hayır" çıkarsa, yine ufak tefek siyasi gerginlikler çıkacağını seçmenin geniş katılımlı bir anayasa değişikliğini işaret ettiği anlaşılacaktır. Yakın zamandaki seçim tecrübelerimiz bize hem halkın cumhurbaşkanlığı seçe konusundaki, hem de 7 Haziran 2015 seçimlerinde halkın süreçleri ne kadar da iyi analiz ettiğini bize göstermiştir.


Referandum sonucunda ne çıkarsa çıksın ekonomimiz üzerindeki belirsizlik süreçlerinin birinden kurtulmamız bakımından olumlu bir yansıması olacağını düşünüyorum. Referandum sonucu gelince bütün kesimlerle iletişim halinde olduğum bu süreçte gözlemlerime göre "EVET" tarafının biraz daha ağır bastığını söylemem gerekiyor. Sonuç ne olursa olsun akabinde atılacak adımların ülkemiz için çok daha önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.


 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,4155 -0,33 23:58
Euro Euro 34,2863 -0,35 23:58
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,0737 -0,75 23:58
BIST 100 BIST 100 9.693 1,77 18:10
BIST 50 BIST 50 8.584 1,99 18:10
BIST 30 BIST 30 10.528 2,32 18:10
Gram Altın Gram Altın 2492,6 0,21 23:58
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3992 0,61 23:58
Yarım Altın Yarım Altın 7985 0,61 23:58
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 17334 0,26 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"