Haberler

Koruma Altındaki Dillerin Hayatta Kalma Mücadelesi

Mustafa Cihat Gündüz

Mustafa Cihat Gündüz

Dijital Tasarım Uzmanı
07.11.2023 10:02

Dünya çapında, birçok dil tehlikede. Küreselleşme, teknolojinin ilerlemesi ve büyük dil gruplarının baskısı, bazı dilleri hızla unutulmaya terk etmekte. Ancak bu durumun bir sonucu olarak, dünya çapında birçok dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bu tehdide karşı ne yapılmalı? Kimi girişimler ya da programlar bu tehdidi ne oranda bertaraf edebilir bilmiyorum. UNESCO, yarısı tehlike altında da olsa dünya genelinde 7 bin dilin konuşulduğunu belirtiyor.

Bir dil için yok olma tehdidi, taşıdığı bütün kültür, bilgi, gelenek görenek ve tarih belleğinin de kaybolması anlamına gelir ki bu insanlık için ciddi bir kayıptır.

O zaman şunu sormalı değil miyiz; bir dilin yok olmaya karşı hayatta kalma çabası nasıl desteklenebilir? İlk etapta herkesi aklına gelen benzer şeylerdir. Eğitim, medya araçları ve sürekli ve istikrarlı o dil tabanlı yapılacak kültürel etkinlikler.

Diğer taraftan uzmanlarınca yürütülecek dil bilim çalışmaları ve söz konusu dilin gramer gibi unsurlarına dönük belgeleme ve kayda geçme çabaları da ciddi önem taşıyor. Günümüz dijital teknolojileri bu anlamda yapılacak çalışmaları kolaylaştırmak için önemli araçlar koyuyor önümüze.

Ancak, dillerin hayatta kalabilmesi için tüm toplumların ve devletlerin katkıda bulunması gerekiyor. Yani küresel ölçekte ve tüm ulusların koordineli katılabileceği bir ortak çaba elzemdir. Her dil, dünya çapında bir zenginliği temsil eder ve bu dillerin hayatta kalması, kültürel çeşitliliğin ve insanlığın ortak mirasının korunması anlamına gelir.

Kültürel zenginliğimizi korumak dillerimizi yok olmaya ya da zamanla birbirine benzerken kaybolmaya karşı korumakla mümkün.

Dil koruma çabalarının desteklenmesi, dünya üzerindeki bu önemli mirası gelecek nesillere aktarmanın bir yolu olacaktır.

title