Haberler

8 Kişiyi Öldüren New York Saldırganı, Uber Şöförü Çıktı

Güncelleme:

New York'da kalabalık bir caddede bisiklet yolundaki insanların üzerine araba sürerek 8 kişinin ölümüne neden olan saldırgan, Uber şöförü çıktı. Polis saldırganın fotoğrafını da yayınladı.

New York'da kalabalık bir caddede bisiklet yolundaki insanların üzerine arabayla çarparak sekiz kişinin ölümüne ve 11 kişinin yaralanmasına neden olan saldırganın Uber şöförü olarak da çalıştığı ortaya çıktı.

7 YIL ÖNCE ABD'YE GELMİŞ

Özbekistan'dan yedi yıl önce ABD'ye gelen 29 yaşındaki şüpheli Sayfullo Saipov'un resmi de New York güvenlik güçleri tarafından yayınlandı. New York kentinin en kalabalık bölgelerinden Manhattan'da gerçekleşen saldırıda Saipov'un aracı yayaların üzerine sürmeden önce "Allahu ekber" diye bağırdığı belirtiliyor.

UBER ŞOFÖRÜ ÇIKTI

Ohio'da ticari kamyon şöförü olarak çalıştığı belirtilen saldırganın Uber şöförü olarak da çalıştığı aktarıldı.

Bir Uber yetkilisi Saipov'un güvenlik geçmişi taramalarından geçtiğini ve zanlıyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşılabilmesi için FBI'a gereken tüm desteğin verildiğini söyledi.


SAIPOV'UN BİLİNMEYENLERİ

Amerikan medyasının New York'ta kamyonla düzenlenen ve sekiz kişinin ölümü 11 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının zanlısı olarak gösterdiği Sayfullo Saipov'un Özbekistan'dan ABD'ye 2010'da gittiği ve yasal yollarla ABD'de kaldığı belirtiliyor.

1988 doğumlu Saipov, Ohio, Florida ve New Jersey'de çalışarak, ABD'de çalışmasına olanak sağlayan yeşil kartın sahibi oldu.

EVLİ VE 3 ÇOCUK BABASI

ABD'de yaşayan Özbek dini haklar aktivisti Mirrakhmat Muminov BBC'ye yaptığı açıklamada, evli ve üç çocuk babası Saipov'un ABD'ye yerleştikten sonra internet üzerindeki propagandayla radikalleşmesinin ardından, saldırgan bir kişiye dönüştüğünü söyledi.

Muminov ve Saipov, Saipov'un AB'de taşınmasından sonra tanıştı.

Muminov "ABD'ye gelmeden önce çok iyi eğitimli değildi ve Kuran bilgisi yoktu. Buradaki ilk dönemlerinde normal biriydi." dedi.

"RADİKAL GÖRÜŞLERİ NEDENİYLE ÖZBEKLERLE SIK SIK TARTIŞIRDI"

Ancak Muminov daha sonra Saipov'un depresyona girdiğini, Özbek topluluğundan uzaklaştığını ve şöför olarak iş bulmayı başaramamasından sonra daha öfkeli ve saldırgan birine dönüştüğünü anlattı.

Muminov "Radikal görüşleri nedeniyle sık sık diğer Özbeklerle tartışırdı ve daha sonra Florida'dan taşındı. Bu noktadan sonra iletişimimiz koptu" dedi.

POLİSTE TEK KAYDI VAR

Saipov'un daha önce polis kayıtlarına geçtiği tek olay bir trafik cezası.

New York Times'a göre, İngilizcesi iyi olmayan Saipov kamyon ve Uber taksi uygulaması şöförü olarak iş aradı.

Saipov ile birkaç yıl önce Florida'da tanışan Özbek göçmen Kobilijon Matkarov gazeteye yaptığı açıklamada, "Ben kendisini tanıdığımda çok iyi bir insandı. ABD'yi seviyordu. Her zaman neşeliydi ve herkesle herşey yolundaymış gibi konuşurdu. Terörist gibi görünmüyordu ama içini bilemem tabii ki" dedi.


SORGULANABİLİR

Washington Post, Saipov'un saldırı sırasında aldığı mermi yaralarının tedavi edilebileceğini ve yetkililerin kendisini saldırının nedenleri hakkında sorgluyabileceğini belirtti

Gazete, Saipov'un doğrudan IŞİD tarafından talimat alan değil, örgütün ideolojisinden etkilendikten sonra "tek başına hareket eden bir saldırgan" gibi göründüğünü yazdı.

New York Valisi Andrew Cuomo da Saipov'un daha büyük bir komplonun parçası olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyleyerek bu görüşe destek verdi.

DEAŞ'DAN BAHSEDEN NOT BULUNDU

Güvenlik güçlerinin saldırıda kullanılan kamyonda DEAŞ'dan bahseden bir not bulduğu ve saldırganın cinayetlerin ardından araçtan çıkarken tekbir getirdiği belirtildi.

Saipov'un son olarak, saldırının düzenlendiği yerin 40 kilometre kuzey batısındaki Peterson, New Jersey'de yaşadığı, kamyonun da hemen yakındaki Passaic'ten kiralandığı bildirildi.

New York Times'a göre 25 ila 30 bin Müslüman'ın yaşadığı kent, New York çevresinde Müslümanların en yoğun yaşadığı yerlerden biri.

DAHA ÖNCE BİR ÖZBEK HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Son 20 yıldır radikal islamcılara karşı sert bir tutum takınan Özbekistan'ın Dışişleri Bakanlığı Saipov'un Özbek vatandaşı olup olmadığını inceliyor.

Geçen ay da Özbek vatandaşı bir zanlı, Başkan Barack Obama ya suikast da dahil terör saldırıları planlama iddiasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Özbekistan New York Uber Dünya Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title