Haberler

5 BİN YILLIK TELKARİ SANATINI GELECEĞE TAŞIYORLAR

Güncelleme:

MARDİN Olgunlaşma Enstitüsü'nde bölgeye özgü gümüş işlemeciliği olan ve 5 bin yıllık bir tarihe sahip telkari sanatının, yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

MARDİN Olgunlaşma Enstitüsü'nde bölgeye özgü gümüş işlemeciliği olan ve 5 bin yıllık bir tarihe sahip telkari sanatının, yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor. Kentte 700 yıllık Muzafferiye Medresesi'nin kalıntıları üzerine Osmanlı döneminde inşa edilen Olgunlaşma Enstitüsü'nde yetişen birçok usta ve usta öğretici Mardin, Siirt ve Şırnak yöresine ait eski dokuma türlerine hayat veriyor.

Tarihi milattan önce 3 binli yıllara dayanan telkari sanatı, Mardin'de aralarında Süryanilerin de bulunduğu ustalar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Kentte 700 yıllık Muzafferiye Medresesi'nin kalıntıları üzerine Osmanlı döneminde inşa edilen Olgunlaşma Enstitüsü'nde ustalar ve usta öğreticiler aracılığıyla da bu sanat gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor. Gümüşün el ile özel olarak işlenerek, binbir emek ve zahmetle ortaya çıkan ürünlerin çoğunda Mardin'in tarihi dokusu da hayat buluyor. Sabır ve incelik isteyen bu sanatta, ustalar gümüş madenini potada eritip işlemden geçirerek yaptıkları iki ya da daha fazla ince teli birbiriyle bağlayıp şekil verilerek bir sanat eseri ortaya çıkarıyor. Enstitünün müdürü Metin Değer, AR-GE Birimi tarafından tasarlanıp üretim aşamasına geçildikten sonra el takıları, el sanatları alanında farklı ürünlere ve dekoratif ürünlere yansıtıldığını belirterek, amaçlarının bölgeye özgü tarihi el sanatlarını gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

'MARDİN, MOTİF KONUSUNDA İNANILMAZ ZENGİN'

AR-GE personeli Hasan Aydoğan da Mardin'in, motif konusunda inanılmaz zenginliklerinin olduğunu ifade ederek, "Dini yapıların üzerinde de inanılmaz motifler var, semboller var. Biz bunu çalışma alanımızda araştırıp geliştiriyoruz. Bugüne kadar 360'a yakın motif ortaya çıkardık. Bu motiflerin her biri, uyarlanabilecek olanların da aynı şekilde kimliklerini oluşturduk. Hikayeleri varsa hikayeleri, yoksa sentezleyip hikayeleştirdik. Yeniden uyarlanabilir, kullanılabilir düzeye getirdik motifleri. Ayrıca bunların vektör çizimlerini yapıp bir ömür boyu kayıt altına alıyoruz. Arşive de kazandırmış oluyoruz" diye konuştu.

Usta Öğretici İbrahim Cırık ta 8 yıldır Telkari sanatı ile uğraştığını ifade ederek şunları söyledi:

"Ben bu sanatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödülünü alan Suphi Hindiyerli'den öğrendim. 3 yıldır enstitüde öğretici olarak çalışıyorum. Mardin Olgunlaşma olarak biz, ürün tasarladık, ürün yaptık. AR-GE ekibimiz tasarladı, ben de gümüşümü eritip telimi çektikten sonra yaklaşık iki gün falan sürüyor ürünün yapımı. Telkari sabır isteyen bir sanat. Ben de bu ürünün güzel çıkması için elimden gelen en güzel işçiliği yapıyorum. Allah'a çok şükür ortaya güzel ürün çıktı. Avrupa'da yarışmaya katıldı ve üçüncü olarak ayrıldık. Bu bizi çok sevindirdi, çok mutlu etti. Çok gururlandık."

TELKARİ'NİN GEÇMİŞİ

Arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre, telkari tekniği milattan önce 3000 yılından beri Mezopotamya'da M.Ö. 2500'den bu yana da Anadolu'da kullanıldığı anlaşılmaktadır. Telkarinin asıl merkezinin 12'nci yüzyılda Musul olduğu, bu sanatın Musul'dan Suriye'ye, oradan da Anadolu'ya geçtiği ileri sürülmektedir. Telkari yapımının 15'inci yüzyıldan bu yana ise Türkler arasında da yaygın olduğu, özellikle de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok geliştiği bilinmektedir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osmanlı Mardin Gümüş Güncel Haberler

Beştepe'deki zirveden çarpıcı detay! Erdoğan, Akşener'e 'Sizce seçimi neden kaybettik?' diye sormuş

Beştepe'deki zirveden çarpıcı detay! Erdoğan, Akşener'e "Sizce seçimi neden kaybettik?" diye sormuş

Aydın'da kızını sınava yetiştirmeye çalışan sürücü, trafik polisleriyle tartıştı! Valilik harekete geçti

Aydın'da kızını sınava yetiştirmeye çalışan sürücü, trafik polisleriyle tartıştı! Valilik harekete geçti

Esenyurt gece yarısı alev alev yandı! 8 araç ve iş yerini kundaklandı

Esenyurt gece yarısı alev alev yandı! 8 araç ve iş yerini kundaklandı

Bakmadan Geçme

BAYRAM HANGİ GÜN? Kurban Bayramı hangi güne denk geliyor? Arefe Günü ne zaman? KPSS ÖN LİSANS BAŞVURU NE ZAMAN? #9997 2024 ön lisans KPSS ne zaman, sonuçlar hangi tarihte açıklanacak? Kurban saat kaça kadar kesilir, akşam ezanından sonra kurban kesilir mi? Kurban hangi saatten sonra kesilmez? 11 Haziran 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 11 Haziran burç yorumları nedir? Emekli bayram ikramiye ödemesi yattı mı? 3 bin TL SSK - Bağkur - Emekli Sandığı Kurban Bayramı ikramiye ödeme günleri ne zaman? Selçuk Şirin kimdir? Halk Tv konuğu Selçuk Şirin kaç yaşında, nereli? Selçuk Şirin biyografisi! Polonya- Türkiye maçı kaç kaç bitti? Polonya- Türkiye maçını kim kazandı? #9917 Tuvalette köpeği istismar ederken suçüstü yakalandı! Olay nerede oldu? Olay ne? Kurban kesim yerleri (pazarı) sabah saat kaçta açılıyor, akşam saat kaça kadar kesilir? Diyanet kurban kesim vaktini açıkladı! Survivor finalinde ilk finalist kim oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 11 Haziran 2024 SALI YAYIN AKIŞI! #128250 Bugün kanallarda ne var? Show, TV8, NOW, Kanal D, Star TV, ATV, TRT 1 GELİNİM MUTFAKTA 11 HAZİRAN 2024 CANLI İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Kurban kesmek yerine sadaka verilir mi? Kurban Bayramında kurban kesemeyen ne yapmalı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128250 11 Haziran Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? FED faiz kararı toplantısı ne zaman, saat kaçta 2024? Mayıs ayı FED faiz kararı ne olur?
Dışişleri Bakanlığı'ndan Gazze'deki ateşkes kararına ilk yorum: Katliamın sona ermesi bakımından önemli bir adım

Dışişleri Bakanlığı'ndan Gazze'deki ateşkes kararına ilk yorum: Katliamın sona ermesi bakımından önemli bir adım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title