Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması

"Yüce Rabbimiz ilk kıblegahımız olan Mescid i Aksa'yı işgalcilerin istilasından kurtulmayı bütün ümmeti Müslüman'a nasip eylesin"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Yüce Rabbimiz ilk kıblegahımız olan Mescid-i Aksa'yı işgalcilerin istilasından kurtulmayı bütün ümmeti Müslüman'a nasip eylesin" dedi.

İstanbul müftüsü olarak da görev yapan, Türkiye'nin 5. Diyanet İşleri Başkanı Ömer Nasuhi Bilmen, İl Müftülüğü, Üsküdar Belediyesi ve Marmara Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda anıldı.

Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Ömer Nasuhi Bilmen Sempozyumu"nun açılış konuşmasını, Diyanet İşleri Başkanı Görmez yaptı.

Ömer Nasuhi Bilmen'i rahmet ve minnetle andığını ifade eden Görmez, Anadolu topraklarının vatan edinildiği günden bugüne, bu toprakların dini ve manevi hayatına hizmet eden, ilmin kaynağı olmuş Ömer Nasuhi Bilmen gibi büyükleri rahmetle yad ettiğini dile getirdi.

Bu toplantıyı düzenleyenlere teşekkür eden Görmez, şunları söyledi:

"(Ömer Nasuhi Bilmen) Hocamız, bütün diyanet işleri başkanlarının hocası konumundadır. Her bir diyanet işleri başkanının farklı ve güzel meziyetleri olmuştur, fakat iki hocamız var ki bunlar Ahmet Hamdi Akseki ve Ömer Nasuhi Bilmen hocalarımız. Bizler itikadı, ibadeti ve ahlakı onlardan öğrendik. Elbette diğer hocalarımızın da payı var ancak bu hocalarımız sadece başkanlık ve müftülük yapmadılar. Bu hocalar milletin en zor zamanlarında, milletin çocuklarına dini ilim konusunda kaynak oldular."

Milyonlarca insanın itikadı, Bilmen'in kitaplarından öğrendiğine dikkati çeken Görmez, insanların İslam'ın güzel ahlakını da bu kitaplarda öğrendiğini anlattı.

Diyanet İşlerinde önceki başkanların ne gibi süreçler yaşadığını öğrenmek için özlük dosyalarını incelediğini dile getiren Görmez, şöyle konuştu:

"Eski Diyanet İşleri başkanlarımız ne tür sıkıntılar çekmiş ve başlarından neler geçmiş, öğrenmek için resmi yazılar üzerinden incelemelerde bulundum. Sadece Ömer Nasuhi Bilmen hocanın dosyalarında Milli Birlik Komitesinden ve Cumhurbaşkanlığından gelen şikayetleri dikkate aldığımızda ne tür çileler çekildiğini net bir şekilde görebiliyoruz. 27 Mayıs 1960'ta yapılan darbe sonrası Diyanet İşleri Başkanlığına atanan Ömer Nasuhi Bilmen, sadece 9 ay başkanlık görevi yürütmüştür. Başkanlık süresinin bu kadar kısa olmasının sebebi gizlidir ve bir yerlerde yazmaz ancak hocamızın görev süresince kayıt tutulan iki büyük defter incelendiğinde yaşanan durumlar aydınlığa kavuşmaktadır."

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Ömer Nasuhi Bilmen'in görev süresinin, darbe sonrası ezan ve Kur'an-ı Kerim'in Türkçe okutulmasına karşı verdiği haklı mücadeleden ötürü kısa sürdüğünü ifade etti.

-"İslam toplumları tarihin en zor sürecinden geçiyor"

İslam toplumlarının tarihin en zor sürecinden geçtiğine dikkati çeken Görmez, "Yüce Rabbimiz bütün alemi İslam'a vahdet şuuru ve ümmet bilinci lütfetsin. İlk kıblegahımız olan Mescid-i Aksa'yı işgalcilerin istilasından kurtulmayı bütün ümmeti Müslüman'a nasip eylesin" ifadelerini kullandı.

Görmez, sempozyum sonunda Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde bir serginin de açılışını yaptı.

Sempozyuma, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in yanı sıra çok sayıda imam hatip lisesi öğrencisi ve vatandaşlar katıldı.

Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 8-9 Kasım'da düzenlenecek ve 6 oturumdan oluşan sempozyumda, Bilmen'in hayatı, eserleri, ilmi kişiliği, bulunduğu görevler, fıkıh, tefsir, hadis, kelam, tarih ve edebiyat alanındaki çalışmalar ele alınacak

- Ömer Nasuhi Bilmen'in kabri ziyaret edildi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, sempozyum öncesi, Ömer Nasuhi Bilmen'in Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'ndaki kabrini de ziyaret etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Bağlarbaşı İstanbul Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

500

Yorumlar (1)

hakki abi:

ömer nasuhi bilmen ve ahmet hamdi akseki: cok degerli iki sünni din adamidir ALLAH RAHMET ETSIN. ancaaak:reforumcu vahhabi prof, lar ne olacak, onlar haalaa türk halkini zehirlemeye devam edeceklermi. . . . merak ediyorum. . . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title