Haberler

ABD Savunma Bakanı Adayı Hagel'in İfadesi

ABD Savunma Bakanı adayı Chuck Hagel'in ifade verdiği Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'ndeki oturum gergin geçiyor.

ABD Savunma Bakanı adayı Chuck Hagel'in ifade verdiği Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'ndeki oturum gergin geçiyor.

Hagel'in, gün boyu süren savunma bakanlığına adaylığıyla ilgili Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'ndeki ifadesi devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'na adaylığı onaylanan Kerry'nin Senato'daki ifadesi 3-4 saat sürerken, Hagel'e yönelik özellikle Cumhuriyetçi Parti'nin eleştirel bakışı nedeniyle, 7 saati aşan oturumun bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Oturumda, neredeyse tüm senatörler tarafından, İran'a yaptırımlar, İsrail ve İsrail lobisine yönelik Hagel'in sözleri ve geçmişte imzalamaktan kaçındığı mektup ve tasarılara dair konular tekrar tekrar soruluyor.

Komitede zaman zaman gergin dakikalar da yaşanıyor. Oturumda, ikisi de Vietnam gazisi olan Cumhuriyetçi Senatör John McCain ile Hagel arasında Irak savaşı konusunda söz düellosu yaşandı.

McCain, Hagel'e "2007 yılında 30 bin ABD askerinin Irak'a girişine karşı çıkmasında haklı veya haksız olup olmadığını" sordu.

Irak işgalini önce destekleyen ama sonra karşı çıkan Hagel'in, soru üzerine yapmaya çalışması üzerine McCain, Savunma Bakanı adayının sözlerini her defasında keserek, sadece "evet" veya "hayır" yanıtını istediğini söyledi.

Hagel ise sözlerinin sadece ek askerlerle ilgili değil, Irak işgalinin kendisiyle de alakalı olduğunu belirterek, "Size evet veya hayır yönünde bir yanıt vermeyeceğim, buna tarih karar verecek" dedi.

Hagel ayrıca, "Daima şu soruyu sordum: Bu, fedakarlıklara değecek mi- bin 200 Amerikalıyı yitirdik ve binlerce yaralımız oldu. Bu gerekli miydi- Emin değilim. Bunun gerekliliğinden emin değilim" diye konuştu.

McCain ise "Bence tarih şimdiden bu konuya dair hükmünü verdi ve siz yanlış taraftasınız" dedi ve Hagel'in adaylığına yönelik birçok kaygıları bulunduğunu dile getirdi.

-Mektup krizi-

Senatör Lindsey Graham da Hagel'i sert eleştirenler arasında yer alarak, Hagel'in senatör olduğu dönemde imzalamadığı mektup ve tasarılara tek tek değindi.

Hagel'e, İsrail'e destek veren ve Arafat'ı kınayan mektubu imzalamayan 4 kişiden biri olduğunu hatırlatan Graham, "Bunu tekrar yapma şansınız olsaydı, bu mektubu imzalar mıydınız-" diye sordu.

Bu mektubu oturum arasında Hagel'e vereceğini belirten Graham, "Bunu tekrar düşünmenizi isteyeceğim. Senatör Hagel, ülkeye, özellikle de İsrail'e bu mektubu imzalamamakla hata yaptığınızı söylemenizi isteyeceğim" dedi.

Graham, mektubun da Obama'ya yönelik olduğunu söyledi. Hagel de mektuba baktıktan sonra Graham'a cevabını vereceğini kaydetti.

-Komitede Hagel'e videosunu izlettirdiler-

Senatör Ted Cruz, Hagel'in, El Cezire kanalına verdiği röportajda İsrail'in savaş suçu işlediğine yönelik soruya verdiği cevabının yer aldığı videoyu izletti.

Hagel ise yargıda bulunmak için videonun tamamına bakmak gerektiğini ama İsrail'in savaş suçu işlediğini düşünmediğini söyledi.

Cruz, ikinci olarak ABD'yi "kabadayı" olarak tanımlayan bir soruya Hagel'in cevabını içeren bir kaset izletti ve ardından böyle bir tanımlamaya katılan kişinin ABD'nin savunma bakanı olamayacağını ileri sürdü.

Komite Başkanı Senatör Carl Levin ise görüntünün deşifre edilmesi ve yargının metni okuyanlara bırakılması gerektiğini, kendisinin kaseti dinlediğinde, Hagel'in İsrail'in savaş suçu işlemesine değil, sorunun çözümü için daha fazla liderlik göstermesine katıldığını anladığı yorumunda bulundu.

-6 Cumhuriyetçi karşı olduğunu açıkladı-

Komitenin başkanı Demokrat Carl Levin, Hagel ile İran konusundaki farklı görüşlerini ifade etti ve kendisinin İsrail ile ilgili açıklamalarını komiteye ifade etmesini istedi.

Cumhuriyetçi senatör Jim Inhofe ise Hagel'in Savunma Bakanlığı için yanlış kişi olduğunu savundu.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi de oturum devam ederken yaptığı basın açıklamasında, Hagel'i Savunma Bakanlığı için yanlış bir seçim olarak nitelendirdi ve bu kişinin orduyu zayıflatacağını iddia etti.

Oturumda, 4'ü komite üyesi olmak üzere 6 Cumhuriyetçi senatör, Hagel'in adaylığına karşı oy kullanacağını açıkladı.

Öte yandan, koyu dindar Yahudi grup, Hagel'i desteklemek için oturuma geldi. Oturumun başında da Hagel'in eşcinsellere yönelik sözlerini eleştiren bir kişi,

"(Orduda) eşit hizmet veriyoruz, eşitliği hak ediyoruz" yazılı pankart açtı.

(Sürecek)

Muhabir: Barışkan Ünal - Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Murat Taydaş - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyetçi Parti Lindsey Graham Chuck Hagel İsrail Politika Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title