Haberler

"Tasvip Etmediğimi Söyledim"

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açlık grevlerinin sona ermesi ile ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona erdirilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Siyasi ve demokratik mücadeleyle halledilecek meselelerde açlık grevlerinin bir yol olmadığını ve tasvip etmediğimi söyledim. Buda bitti" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gül, bir gazetecinin cezaevlerinde devam eden açık grevlerinin sona erdirilmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Siyasi ve demokratik mücadeleyle halledilecek meselelerde açlık grevlerinin bir yol olmadığını ve tasvip etmediğimi söyledim. Buda bitti. Onun için memnuniyetimi ifade etmek isterim" diye konuştu.

Açlık grevlerinin sona erdirilmesinin ardından beklentilerinin sorulması üzerine ise Gül, "Siyasi ve demokratik yollarla halledilecek konulardır bütün bunlar. Konuşarak halledilecek konular bunlar. Kesinlikle şiddete karışmadan halledilecek konulardır. Ne kadar çok şiddet, ne kadar çok silah, terör ve kan olursa bu meselelerin çözümü de zorlaşır. Türkiye'de ifade edebilirsiniz düşüncelerinizi. En aykırı düşüncelerinizi bile bu ülkede konuşa bilirsiniz. TBMM'deki tartışmaları konuşmaları takip ettiğinizde, bunlar Türkiye'de mi? konuşuluyor ve tartışılıyor diye hayret edebilirsiniz. Böyle bir ortam varken, başka yollar kesinlikle meşru değildir. Bundan sonra daha çok konuşarak, biraraya gelerek bunları açık, kapalı bir şekilde konuşarak problemleri halledeceğimize inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Şilili bir gazetecinin Türkiye'nin NATO'dan patriot füzesi talep edip etmeyeceğini ve Türkiye'nin Latin ülkelerine neden ilgi duyduğunu sorması üzerine, " Türkiye'nin NATO üyeliğinin eskidir. 1952 yılından buyana Türkiye NATO'nun üyesidir. NATO savunma anlayışında bölünmezdir ve bütündür. Komşumuz Suriye'de olup bitenler bizi yakın ilgilendirmekte. Her şeyden önce Suriye'deki halkı hepsini kardeşimiz olarak görüyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan. Onların yaşadıkları bizi derinden etkilemekte. Onların güvenliği ve onlara karşı bugün tehdit ortamı bizi çok ilgilendirmekte. Bu ülkede maalesef bazı kimyasal silahlar var. Sovyet döneminden kalma, bunların bazı fırlatıcıları var yine o dönemden kalma. Bütün bunlar düşünülerek kendisine komşu olan bir NATO ülkesinde ihtimaliyet hesapları yapılabilir. Bu çerçevede içerisinde NATO bünyesinde savunmaya dönük olarak çeşitli planlamalar vardır. Patriod konusunu bu çerçeve içerisinde anlamak gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri içerisinde olan bir ülke olduğunu ifade eden Gül, bunun Türkiye'nin, Avrupa Birliği'yle kısıtlı kalacak anlamına gelmediğini söyledi. Gül, "Türkiye herkes ile ilişkilerini geliştirmektedir. Ortadoğu, Afrika'yla ve Latin Amerika'yla da ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Latin Amerika'ya çok büyük önem veriyoruz. Latin Amerika'da şuanda 9 tane büyükelçiliğimiz var. Son dönemde 3 büyük elçilik daha açtık. Latin Amerika'nın da Türkiye'ye olan ilgilisi büyüktür. Son 5 içerisinde 6 ülkenin Cumhurbaşkanı Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Türkiye'nin çok yönlü dış politikasının gereğidir. Hem siyasi olarak, hem ekonomik olarak böyledir. Latin Amerika da en dikkati çeken ülke Şili'dir. Ekonomik potansiyeli, zenginliği açışından ve ayrıca tarihi ilişkilerimizden bu çerçeve içerisinde ilişkilerimizi Şili'yle güçlü hale getirmek istiyoruz. Hatta direk uçuşları da başlatmak istiyoruz. Kısa süre içerisinde ulaştırma alanında havacılık antlaşması imzalanarak Türk Hava Yolları Şili'ye direk uçar" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Abdullah Gül Türkiye Şili Politika Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title