Haberler

Sanaroma Müzesi'nin Farkını Dünya Fark Edecek

Oktay Özden - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında kente kazandırmayı planladıkları Sanaroma Müzesi'nin, dünyada ilk olacağını bildirdi.

Oktay Özden - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında kente kazandırmayı planladıkları Sanaroma Müzesi'nin, dünyada ilk olacağını bildirdi.

Koçdemir, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıklarını, AA muhabirine değerlendirdi.

Kente kazandırmayı planladıkları temel eserlerden birinin Sanaroma Müzesi olduğunu açıklayan Koçdemir, "Sanaroma Müzesi, dünyada ilk olacak. Benzerleri var, ama bizim konseptimizde bir benzeri yok. İstanbul Fetih 1453 Panorama Müzesi'ne benzer, ama aynı mekanda çok sayıda gösterim ve sergilemenin yapılabileceği bir müze olacak" dedi.

Koçdemir, müzede, 1900'lü yılların başındaki Odunpazarı'nın, bölgedeki bir caminin şerefesinden seyrediliyormuş gibi kubbe ve yuvarlak bina içinde sergilenebileceğini belirtti.

Sanaroma Müzesi'nde tarihi anların da canlandırılacağını anlatan Koçdemir,

"Tarihi olayların en çarpıcı, hatırda kalan anları alınacak. Mesela, Yunus Emre'nin Taptuk'un kapısında kıvrılıp onun bastonuna takıldığı an, ya da Hacı Bektaş Veli Hazretleri'nin 'buğday mı, nefes mi ister-' diye alıcı karşılığında ne istediğini sorduğu an, İstanbul'un Fethi'nde, Fatih'in Topkapı'dan şehre girişi, ya da Ulubatlı Hasan'ın bayrağı çekişi, öyle bir anı alıp, 10-20 dakikalık bir bölümde bunu canlandıracağız. Bunlarla ilgili Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'ndan (BEBKA) fizibilite çalışmalarını yaptık. Çok fizibil, ekonomik açıdan da çok karlı yatırımlar olduğu sonucuna varıldı. Belki BEBKA da bunlardan birini destekleyecek" diye konuştu.

-"Türk kültür mirasının önemli yapı taşlarından biri olacak"

Koçdemir, diğer bir projelerinin 21. yüzyıla yakışan bir külliye olduğunu ifade etti.

Kent merkezinde ciddi, güzel bir kütüphane olmadığını dile getiren Koçdemir, şunları kaydetti:

"Bu kütüphane binası, yanında müştemilatıyla birlikte inşa edilip Selçuklu mimarisi tarzında Eskişehir'e kazandırılacak. Burası aynı zamanda Türk Kültür Mirası Araştırma Enstitüsü olacak. Tabii İstanbul kökleşmiş büyük bir yer. Oradaki kütüphaneleri belki geçemeyiz ama bizim hedefimiz, Türk kültür mirasıyla ilgili araştırma yapmak isteyen birisi olduğunda bir Eskişehir'e de uğrasaydım demesini sağlamaktır. Burada, Türk kültür mirasının bugünkü bir külliyatı hazır bulunacak. Semerkant ve Buhara'daki yazma eserlerin tıpkı basımları, keza Anadolu harflerine bizim Latin harflerine kazandırılmış biçimleri, Türk Dünyası dediğimizde en iyi yönetmenlerin filmlerinin birer kopyası, en iyi müzisyenlerin bestelerinin birer kaydının, en iyi yazarların yazdığı romanların burada birer nüshalarının olması gibi hususlarla bu kütüphane, Türk kültür mirasının önemli yapı taşlarından biri olacak."

Koçdemir, bunun yanında çok sayıda yayın ve yapım faaliyeti düşündüklerini aktararak, "Kitap, animasyon, film, belgesel gibi. Bunlarda önümüzdeki yıl hem Eskişehir'i tanıtma bakımından hem de Türk kültür mirasının ne kadar çeşitli, ne kadar zengin, ne kadar geniş bir coğrafyada hüküm sürdüğünü, ama bu kadar geniş coğrafyada yüksek derecede bir intibak kabiliyeti varken, aynı zamanda kendi özünü nasıl muhafaza ettiğini göstermek istiyoruz. Bu çerçevede hedef kitle olarak birinci derecede 8-18 yaş grubunu, ikinci derecede 18-30 yaş grubunu seçtik. Bunlara yönelik çok sayıda yayın ve yapım faaliyeti de yine kalıcı eserler çerçevesinde planladığımız hususlar" ifadesini kullandı.

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Kadir Koçdemir Oktay Özden Eskişehir İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko - AS Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe Beko - AS Monaco maçından görüntüler! Survivor'da dün akşam kim elendi? 9 Mayıs Survivor elenen isim kim? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz olacak? Koç Metalurji kaç lot verir? İstanbul'da bugün yağmur yağacak mı? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak, sıcak mı, yağmurlu mu? 9 Mayıs Perşembe hava durumu! 10 Mayıs Cuma günü okullar tatil mi? 10 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi? İOKBS BURSLULUK SINAV SONUÇLARI 2024! İOKBS bursluluk sınav sonuçları ne zaman, hangi tarihte açıklanacak? SURVIVOR FURKAN KIZILAY KİMDİR? Furkan Kızılay kaç yaşında, nereli? Furkan elendi mi? 9 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? SURVIVOR'DA KİM ELENDİ? Survivor All Star'da elenen yarışmacı kim oldu? Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title