Haberler

Erdoğan'dan Tutuklu Subay Yorumu

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan, tutuklu askerlerle ilgili olarak 3'üncü yargı paketini işaret etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tutuklu askerler ile ilgili olarak "3'ncü yargı paketinde gerekeni yaptık. Adli yargıda üst sınırı kaldırdık. Bununla bir rahatlama getirelim istedik ve tutuksuz yargılanmayı getirdik.

Temenni ederim ki yargı bu süreci daha da hızlandırsın ve bir an önce bu adımlar atılsın" dedi. Kürt sorunun çözüm sürecinde Erbil ile görüşmeler olup olmadığı konusunda ise Başbakan Erdoğan, "Bizim müzakere edebileceğimiz siyasi muhataplara ihtiyacımız var. Uluslararası camiada da siyasi muhataplardan istifade edeceksek onlarla da görüşürüz. Nitekim görüştük, görüşüyoruz, bakan arkadaşlarımız da görüştü. Çünkü onlar Irak parlamentosunda, Irak'taki eyalet sistemi içerinde yer alıyor" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin 'Tutuklu Lübnanlıların sürecinin sonlanmasına destek vermede neden geciktiniz? Suriyelilere silah temini kim sağlıyor?' sorusuna Başbakan Erdoğan şöyle yanıt verdi: "Bu konu bizim konumuz değil. Bizim muhalefete verdiğimiz destek 1'nci derecede kamplar konusudur. 230 bin Suriyeli vardır. Bizim Suriye ile ilgili sorunumuz rejim iledir. Suriye halkı ile bir sonumuz yok. Bizim sınır illerimize hala havan topları düşmektedir. Sivil vatandaşımız şehit olmuştur. Suriyeli vatandaşlara gıda, ilaç noktasında desteğimize devam edeceğiz. Bunun dışındaki destekler bizim ile ilgi değil. Suriye rejimine kimler destek veriyor? Bunu da soruyor olmanız lazım. Lübnan, Suriye'nin çok sıkıntısını çekti. Biz o zamanda devreye girdik. Beşar Esad'a askerini çekmesi konusunu söyledik. Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz. Kaçırılan Lübnanlı kardeşlerimiz için sizler hangi hassasiyetle bu konunun üzerinde duruyorsanız, bizlerde bu konuda hassasiyet göstermeye bu vatandaşların ailelerine, hürriyetlerine kavuşmaları için mücadelemizi sürdürüyoruz."

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, bir gazetecinin 'Son 24 saat içinde İsrail'in uçaklarının bombalama yaptığı şeklinde haberler var. Bunu teyit ediyor musunuz?' sorusuna, "Bu olayı bende duydum. Henüz doğrulanmadı. Konu henüz medyada" dedi.

KOMUTA KADEMESİNDE BEREBER ÇALIŞTIĞIM ARKADAŞLARIM VAR

'Tutuklu askerler ile ilgili bir düzenleme olacak mı?' sorusuna Başbakan Erdoğan, şöyle yanıt verdi: "3'ncü yargı paketinde çözdük. Tutukluluk süresinin uzun olmasına yönelik. 3'ncü yargı paketinde gerekeni yaptık. Adli yargıda üst sınırı kaldırdık. Bununla bir rahatlama getirelim istedik ve tutuksuz yargılanmayı getirdik. Tutuksuz yargılanma süresi içinde devletin bu denli önemli kuruluşlarında çalışma süreci aksamayacak. Tutuklu yargılama için gerekçeli şart getirmek sureti ile ayrıca getirdik. Adli kontrol uygulayarak tutuksuz yargılanma işler hale geldi. İşler seri yürümüyor. Buda süreci sağlıklı yürümüyor. Temenni ederim ki muvazzaf olan subaylarım, astsubaylarım davet edildiler. İfadelerini verdiler, tutuklanarak, tutuksuz yargılanan çok az oldu. Hala bu sürece yönelik de bazı yeni adımlar planlanıyor. Tutuklu askerler ile ilgili yaptığım açıklamada amacımız yargıya müdahale etmek değil. 4'ncü yargı paketinde yeni bir düzenlemeye gerek yok diye düşünüyorum. Bu anlayışda düzelme gerekiyor. Bir siyasi sorumluluğun gereği olarak, bir başbakan olarak bunu özellikle ifade etmek durumundayım, bu komuta kademesinde beraber çalıştığım arkadaşlarım var. Tutuksuz yargılama süreci devam eder ve hükmü verirsiniz. Bundan sonra süreç devam eder. Temenni ederim ki yargı bu süreci daha da hızlandırsın ve bir an önce bu adımlar atılsın."

SİYASİ MUHATAPLARDAN İSTİFADE EDECEKSEK ONLARLA DA GÖRÜŞÜRÜZ

'İmralı ile görüşmelerin Erbil'de yapılması söz konusu mu?' şeklinde sorulan soruyu Başbakan Erdoğan şöyle yanıt verdi: "Kimle görüşmemiz gerekiyor derken birçok konuda bu süreci değerlendirebileceğimiz arkadaşlarımız var. MİT bunlardan en önemlisi. Bizim müzakere edebileceğimiz siyasi muhataplara ihtiyacımız var. Uluslararası camiada da siyasi muhataplardan istifade edeceksek onlarla da görüşürüz, nitekim görüştük, görüşüyoruz. Bakan arkadaşlarımız da görüştü. Çünkü onlar Irak parlamentosunda, Irak'taki eyalet sistemi içerinde yer alıyor. Onlarla da bu görüşmeleri yaptık, yapıyoruz, bundan sonra da yapabiliriz. Bir karar alalım, şu refah huzur ortamını ülkemizde yakalayalım. Halkımın bu sürece bakışı çok olumlu, yaptırdığım kamuoyu araştırmalarında bunu görüyorum." - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Suriye Lübnan Irak Politika Güncel Haberler

title