Haberler

Prof. Dr. Demirkol: Bingöl'e Düşen Göktaşları Nadir Olduğu İçin Değerli

Güncelleme:

Prof. Dr. İskender Demirkol, "Bingöl'e düşen meteorun maddi değerinin yüksekliği nadir düşen bir meteor cinsi olmasından kaynaklanıyor." dedi.

Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne düşen meteorun Howardite ve Eucrite türüne ait olduğu belirlendi. Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıçiçek köyüne 2 Eylül'de düşen gök taşı ile ilgili üniversitenin oluşturduğu ekibin yaptığı araştırmanın sonuçlandığını söyledi.

AMERİKA DÜŞERKEN TESPİT ETTİ

Gök taşının atmosfere girerken Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) uyduları tarafından da tespit edildiğini aktaran Demirkol, 50 santimetre çapındaki meteorun atmosferde, yaklaşık 40 kilometre yükseklikte parçalandığını ve dik bir şekilde yeryüzüne düştüğünü belirtti. Düşmenin ardından NASA'dan Dr. Peter Jenniskens ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan'ın bölgeye geldiğini ifade eden Demirkol, kendisinin de dahil olduğu ekibin 4 gün süreyle Sarıçiçek Köyü ve civarında araştırma yaptığını anımsattı.

"ANALİZ SONUÇLARI NASA'YA GÖNDERİLDİ"

Demirkol, NASA ile 21 üniversitenin katılımıyla Sarıçiçek Meteoritleri Konsorsiyumu oluşturulduğuna işaret ederek şöyle konuştu: "Konsorsiyumdaki her üniversite, belirlemiş olduğu çalışmaları yaptı. Analizlerin bir kısmı, üniversitemizin laboratuvarlarında yapılarak elde edilen datalar, NASA'ya gönderildi. NASA ile irtibat halinde çalışıyoruz.

"İÇİNDE 60 ELEMENT VAR"

Yapılan incelemeler neticesinde düşen meteorun Howardite ve Eucrite türü meteor olduğu ve içerisinde 60 elementin bulunduğunu tespit ettik. Konsorsiyumun kaydettiği 250 civarında meteor var. Bu meteorların büyüklükleri, 2 gramdan başlayarak bin 470 grama çıkıyor."

"ARAŞTIRMA SONUCU NASA'DA TOPLANACAK "

Sarıçiçek köyüne düşen gök taşlarından kayda geçmeyenler de olduğunu dile getiren Prof. Dr. Demirkol, çalışmaların devam ettiğini söyledi.Bulunan gök taşlarının Rusya, Almanya ve diğer ülkelerden gelen bazı insanlar tarafından gramı 35 dolar ile 50 dolar arasında değişen fiyatlarla satın alındığına dikkati çeken Demirkol, şunları kaydetti: "Araştırma sonucu NASA'da toplanacak ve neticelendirilecek. Analiz sonucunda, titanyum ağırlıklı olmak üzere, toryum, uranyum gibi 60 tür element tespit ettik.

"NADİR DÜŞTÜĞÜ İÇİN DEĞERLİ"

Düşen meteorun maddi değerinin yüksekliği, içerisindeki elementlerden kaynaklanmıyor, nadir düşen bir meteor cinsi oluşundan kaynaklanıyor. Dünyaya düşen meteorların yüzde 99'u aynı cinsten oluşuyor. Bingöl'e düşen meteor ise yüzde 1'lik kısıma giriyor."

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Bingöl Üniversitesi Eylül Ekonomi Güncel Haberler

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Bakmadan Geçme

Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var? Ahmet Selim Kul kimdir? Ahmet Selim Kul kaç yaşında, nereli? Ahmet Selim Kul hayatı ve biyografisi! Haber Global Digiturk'de hangi kanalda? Haber Global Digiturk'de kaçıncı kanalda, sırada? Mehmet Akif Ersoy hangi takımlı? Sunucu Mehmet Akif Ersoy hangi takımı destekliyor? Ali Koç - Aziz Yıldırım CANLI İZLE! Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını hangi kanalda, nereden izlenir? Ali Koç/Aziz Yıldırım hangi kanalda? Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını nerde yayınlanıyor? Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçı ne zaman? Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçı saat kaçta, hangi kanalda? Babalar günü ne zaman 2025? Babalar günü 2025 yılında hangi güne, hangi tarihe denk geliyor? Demir 5 TL çıkacak mı? Madeni 5 TL piyasaya mı sürülüyor? Yeni demir 5 TL nasıl olacak? Portekiz Hırvatistan maçı CANLI izle! (HD) 8 Haziran Portekiz Hırvatistan maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir? Pazar günü kargolar açık mı 2024? Pazar günü kargolar saat kaça kadar açık, kaça kadar dağıtım yapıyor? Emekli maaşı bayramdan önce yatacak mı 2024? Emekli maaşı bayramdan önce ödenecek mi? Gamze Özçelik evli mi? Gamze Özçelik kiminle evli, eşinin adı ne? Muharrem Akkuş yaşıyor mu? Muharrem Akkuş öldü mü, neden öldü? Muharrem Akkuş ölüm sebebi ne? Hepsijet Pazar günü çalışıyor mu? Hepsijet Pazar günü kaça kadar çalışıyor?
Mansur Yavaş Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildi! AK Parti ve MHP'den de oy aldı

Mansur Yavaş Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildi! AK Parti ve MHP'den de oy aldı

500

Yorumlar (20)

gerçeği söylerim:

o köy çok yalancı ve yobaz bir köy. . . Televizyon seyretmiyorlar günah diye. . o köy hep birbiriyle kavgalı ve küs. . Her gün kavga ederler. . Tavuk birinin tarlasına gird mi av tüfekleri ile birbirine girerler. . Köyün etrafında cin şeytan olduğuna inanırlar. Ondan taş yağmıştır bu bir uyarıdır. . Ondan sonra cinler ve şeytanlar o köye saldıracaktır. ya da büyük kayalar gelecektir, kaçamazlar. . Taşlar onları kovalayacaktır

17
22
yanıtYanıtla
bhgytrdwx:

bizim krolar toplar 3 kurusa satar elin gavuru alir inceler arastirir bundan bi makina alet yapar

24
14
yanıtYanıtla
Dersimli:

Sen de anca burdan boş boş yorum yazarsın adamlar en azından para kazandı

yanıt8
yanıt0
gümüshane:

baslarina taş yağmış ama kirolar akillanmamis

12
25
yanıtYanıtla
vatandaş:

Hadid Suresini Tavsiye ediyorum. ''''Biz demir i (gökten) indirdik '''' ayetinde demir elementinin uzaydan dünyaya çarparak yerleştirildiğine işaret ediliyor. Maalesef Kur''an-ı Kerim i genellikle ölülerin arkasından okuyoruz, mealine zaten bakmıyoruz bunu yaparken de. araştırmasını yapan kaç Müslüman var Allahu Alem.

24
5
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Gökten altın yağarmıymış? yağmış işte. Yaradan gökten istediğini yağdırır.

10
4
yanıtYanıtla
MÜSLÜMAN:

yaradaN düşürürken gevurlara haber vermişte biz müslümanlara neden haber vermemiş abd düşmeden önce biliyormus düşecegini eeee bizde elin gavurundan öğrendik yaradandan değil

yanıt6
yanıt4
ecel:

Prof az dusuyor o yuzden daha degerlı demesını anlayamayanlara.evet sureklı dusuyor ama içlerınde bu kadar element yok bingolde dusen tasın degerlı olması içindeki elementlerın çok olması çok elementlıler nadır dusuyor.bunu işine geldıgı gıbı anladıgın için kesın fasıstsın

8
4
yanıtYanıtla
klşjklşjkl:

maliye nerde maliye çabuk olun gönderin paraları vergileri toplasın. profları sakın göndermeyin birşey bulurlar allah muhafaza sonları kötü olur

8
2
yanıtYanıtla
koylu:

aferin profeser doktura goktasinin bahali oldugunun sirini nasil bilmis pahalili cok az oldugundanmis gordunuzmu bizdeki prof lari ula okumus cahil tabiki pahali olmasi ulkede az oldugundfan sana prof diyenin ta

6
3
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title