Haberler

Bilecik Bakan Tüfenkci ile Hisarcıklıoğlu, TOBB Laboratuvar Binasının Temelini Attı

Bakan Tüfenkci ile Hisarcıklıoğlu, TOBB laboratuvar binasının temelini attıGÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bilecik'teki Şeyh Edebali Üniversitesi'nde butona basarak TOBB Mühendislik Laboratuvar binasının...

Bakan Tüfenkci ile Hisarcıklıoğlu, TOBB laboratuvar binasının temelini attı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bilecik'teki Şeyh Edebali Üniversitesi'nde butona basarak TOBB Mühendislik Laboratuvar binasının temelini attı.

Çeşitli açılış ve törenlere katılmak üzere Bilecik'e gelen bakan Bülent Tüfenkci ilk olarak Vali Tahir Büyükakın'ı ziyaret etti. Tüfenkci, yapımı süren Bilecik- Bursa karayolunun hızlandırılması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile görüşeceğini söyledi.

Ziyaretin ardından bakan Tüfenkci TOBB tarafından yaptırılacak olan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'ndeki mühendislik laboratuvar binasının temel atma törenine katıldı. Bakan Tüfenkci burada yaptığı konuşmada üniversitelerin Ar-Ge ve İnovasyon merkezi olması gerektiğini söyledi.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ-DEVLET İŞBİRLİĞİ

Tüfenkci, sanayinin kendi teknolojisini üretmesinin firmaları için bir tercih değil zorunluluk haline geldiğini belirterek Dünya ticaretinde sözü geçen önemli firmaların satış gelirlerinin yüzde 5 ile 15'ini Ar-Ge harcamalarına ayırmalarının tesadüf olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkelere baktığımızda üniversite-sanayi işbirliğinin çok önceden tesis edildiği, üniversitenin sanayiyi, sanayinin de üniversiteyi beslediği hemen fark edilecektir. Sanayi stratejimiz, ileri teknoloji ve yüksek katma değerli ürünlerde Avrupa ve Avrasya'nın üretim merkezi olmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmamız için üniversite-sanayi işbirliğini en üst derecede gerçekleştirmemiz gerektiği açıktır. Aslında bu işbirliğinin adını üniversite-sanayi-devlet işbirliği şeklinde koymak daha kolay olacaktır."

HİSARCIKLIOĞLU: EĞİTİME YATIRIM HEP KAR YAZAR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada eğitimin önemine değindi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

"Bana soruyorlar; 'Başkan eğitime yatırıma niye bu kadar önem veriyorsun?' diye. Çünkü zenginleşmenin de, birlik ve beraberliği tesis etmenin yolu da eğitimden geçer. Bakın ben bir iş adamıyım. İş dünyasında yaptığınız her yatırımın riski var. Yatırımı yaparsınız, kar da edersiniz, zarar da edersiniz. Ama tek bir yatırım var ki, onu yaptığınız zaman asla zarar etmezsiniz. O da eğitime yaptığınız yatırım. O hep kar yazar. Şehir kazanır, ülke kazanır, siz kazanırsınız. Edebali Türbesini ziyarete gelenler rahatlıkla ulaşabilsin diye buraya TOBB olarak bir de asansör projesi yapıyoruz. Çünkü tarih şehri, kültür şehri Bilecik; bunları fazlasıyla hak ediyor."

Yapılan konuşmaların ardından bakan Tüfenkci, Vali Tahir Büyükakın ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoglu, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi TOBB Mühendislik Laboratuvar Binası'nın temeli butona basarak attı.

Bakan Tüfenkci ile Hisarcıklıoğlu, TOBB laboratuvar binasının temelini attı (2)

ÖDÜL TÖRENİNE KATILDILAR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Şeyh Edebali Üniversitesi'ndeki Laboratuar binası temel atma töreninin ardından Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen' Ekonomiye değer katanlar' ödül törenine katıldı. Ticaret ve Sanayi Odası salonundaki törende konuşan Bakan Tüfenkci, "Türkiye'nin iktisadi hayattaki başarısı öncelikle işadamlarımızın başarısıdır. Sizlerin ekonomik faaliyetleriniz kadar güveniniz, inancınız ve girişimci cesaretiniz Türkiye'yi dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olmasını sağlayacak en önemli güçlerden biridir" dedi.

Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimine rağmen en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"2016'nın tamamında sergilediğimiz yüzde 2.9'luk büyüme performansı ile dünyanın 17'nci, Avrupa'nın da 6'ncı büyük ekonomisi konumundayız. 2002'den bu yana Türkiye ekonomisi, küresel krize rağmen her yıl ortalama yüzde 5.6 büyüdü. 2002'den 2016 sonuna kadar Türkiye ekonomisi reel olarak yüzde 115 büyüme kaydetti. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıçrama yılı olarak işaret ettikleri 2017 yılına ise yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranı ile başladık. 2017'nin devamında bu rakamı daha yukarılara beraber çekeceğiz."

"BİZİM KADAR İSTİHDAMI ARTIRAN BAŞKA ÜLKE YOK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan istihdam seferberliği kapsamında bugüne kadar 1 milyon 488 bin kişiye istihdam sağlandığını söyleyen Bakan Tüfenkci, "Nisan'da istihdam seviyemizi 28 milyon 157 bin kişiye çıkardık. Böylece küresel krizden bu yana yaklaşık 7.5 milyon vatandaşımıza ilave istihdam sağladık. Aynı dönemde Avrupa Birliği'nde bizim kadar istihdamını artırabilen başka ülke yok. Hatta bırakın artırmayı; İspanya, Hollanda, Portekiz, Finlandiya ve İrlanda gibi ülkelerde o zamandan bu zamana kadar istihdam kaybı yaşandı" dedi.

BANKA KREDİLERİ VE MEVDUATLARI ARTTI

Hükümetin reel sektöre yönelik yapmış olduğu desteklerin bankacılık sektörüne hareket getirdiğini ifade eden Tüfenkci, "2015 Eylül- 2016 Haziran dönemini ele alırsak 9 aylık süreçte 88 milyar TL'lik kredi verilmişti. 2016 Eylül-2017 Mart döneminde 220 milyar TL'lik kredi verilmiştir. Bunun 124 milyar TL'si 2016 Eylül-Aralık dönemine aittir. Kredilerin en önemli kaynağı durumunda olan mevduatlarda da artış yaşanmıştır. 2015 Eylül- 2016 Haziran döneminde 41 milyar TL toplanmışken; 2016 Eylül-2017 Mart döneminde 178 milyar TL mevduat toplanmış. Haziran 2016 itibariyle yani darbe girişimi öncesi kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3.30 iken; darbe girişimi sonrasında Aralık 2016 itibariyle yüzde 3.24'e, en son Mart 2017 verilerine göre yüzde 3.21'e düşmüştür. Bu da sağlıklı göstergelerden bir diğeridir" diye konuştu.

İHRACATIMIZDAKİ ARTIŞ

15 Temmuz hain darbe girişiminin ekonominin tüm alanlarında olduğu gibi dış ticaret alanında da Türkiye'ye ağır faturalar ödettiğini söyleyen Tüfenkci, "2016 yılının Temmuz ayında ihracatımız yüzde11.5 azalırken, dış ticaret hacmimizde ise yüzde 16.4 daralma görülmüştü. 2016'nın son 2 ayından itibaren ihracatımız parlak bir performans sergiliyor. Bu yılın ilk 6 ayında ihracatımız yüzde 8.2 gibi güçlü bir artış yakaladı. 2002 yılında 31 bin 731 firma ihracat yapmışken, 2016 yılı itibariyle 66 bin 951 firma ihracat yaptı; Yani ihracatçı sayımızı 2 katından daha fazla artırdık. 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise 46 bin 751 firma ihracat yaptı" dedi.

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR

Türkiye'nin bölgesinde cazibe merkezi haline dönüştüğünü söyleyen Tüfenkci, "Bölgemizin en çok tercih edilen yatırım üslerinden birisi haline geldik ve bir cazibe merkezine dönüştük. 2002'den bu yana 184 milyar doları aşkın yabancı yatırım çektik. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana ülkemize 9.6 milyar dolar tutarında uluslararası yatırım çektik. Kendi girişimcilerimiz de artık yurtdışında oyunun kurallarını kendileri belirliyor. Yurtdışındaki Türk yatırımları 31 milyar dolara ulaşmıştır" diye konuştu.

HİSARCIKLIOĞLU DA KONUŞTU

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, "Sıkıntılar yok mu? var. Ama hepsini aşacak iradeye ve imkana sahibiz. Devletten tek isteğimiz, rakiplerle eşit şartlar olsun. Gerisini biz hallederiz. Bilecik'te her firma bir yıldız. Her birine madalya takmak lazım. Hamaset olsun diye söylemiyorum. Dünyada bu kadar sıkıntı varken, hem ayakta kalıp, hem de böyle dereceye girmek, her babayiğidin harcı değil" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ekonomiye değer katan firma temsilcilerine ödülleri verildi.

Bakan Tüfenkci ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu törenin ardından Bozüyük İlçesinde Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni hizmet binasının açılışını yaptı, vergi rekortmenlerine ödüllerini verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Tüfenkci Türkiye Bilecik Politika Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title