Haberler

Yeni bir katilimiz var

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

22.01.2024 04:31

Gizemli yeni bir katilimiz var diyorlar, hatta bu gizemden ötürü de adını X koymuşlar.

75 milyon insan öldürmesinden endişe ediliyormuş. Neredeyse ülke nüfusumuz kadar. Yetkililer bütün dünyayı uyarıyor: Dikkatli olun ve tedbir almakta gecikmeyin.

Hatırlarsanız 7 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan şehrinde Covid 19 ortaya çıktığında, kimse bu virüsün tüm dünyada kol gezen bir seri katile dönüşeceğini ve milyonlarca insanı katledeceğini öngöremedi.

Dönemin Çin hükümeti gerekli tedbirleri almadı ve DSÖ'yü uyarmadı diye çok eleştirildi eleştirilmeye de devam ediliyor. Hatta onun da ötesinde salgınla ilgili haberleri sansürleme yoluna gitti. Olayın vehameti o denli büyüktü ki, bir doktor çekip yayınladığı videoyla tüm dünyayı uyarmaya çalışmış ve Çin hükümeti o doktoru yargılayıp cezalandırmıştı.

Hukukçular, devletlerin, şirketlerin ve insanların Covid 19 salgınından ötürü uğradığı kayıpları tedbirsizlik ve ihmallerle suçlanan Çin ve DSÖ'den tazmin etmeyi tartışa dursun belli ki DSÖ'nün sütten dili yanmış ki yoğurdu üfleyerek yemeye çalışıyor.

Dünya ve haliyle haberler, Davos'ta katıldığı Dünya Ekonomik Forumunda DSÖ'nün Genel Müdürü Tedros Ghebreyesus'un yaptığı açıklamayla çalkalanıyor.

Ghebreyesus, dünyanın dikkatini yeni bir salgın hastalığa dikkatimizi çekip, olayın ciddiyetini "20 kat fazla" sözleriyle ifade etmeye çalışıyor.

Koronavirüsten 20 kat daha etkili daha katil ve bu korona gibi salgın haline gelebilir. Kaynaklar DSÖ'nün 2021 yılında Hastalık X'i takibe başladığını belirtirken, o günkü verilerle X'in 75 milyon insanın canına mal olabileceğinden korkuluyormuş.

Hani, biz de korkunun ecele faydası yok, diye bir söz vardır. Korkup köşelerimizde saklanarak bir yere varamadığımızı defalarca gördük ama yine de hatırlatmakta ve tedbir almakta fayda var.

Hastalığın beş yılda bir kendini yenileyerek karşımıza çıkıp salgın haline gelmesi bekleniyormuş. Peki ne yapmalı? Ghebreyesus bunun cevabını verirken çok önemli bir vurguyla temel kusurumuzu yüzümüze vurmaktan da çekinmiyor:

"Olabilecek bilinmeyen şeyler var ve herhangi bir şeyin olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı önemli " Bunun çok önemli bir vurgu olduğunu düşünüyorum

Ama biz de gelenek nedir? Olmadan önceyi geçtim, olduktan sonra bile, olan şeyin, olup olmadığını o kadar saçma sapan argümanlarla tartışıp duruyoruz ki olmadan tedbir almak, aklımızın ucundan bile geçmiyor.

Ve bu akılsızlık milyonlarca insanın hayatına mal oluyor.

title