Haberler

Dikkat! İzleniyorsunuz

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

21.12.2023 11:09

İnternette, takip ettikleriniz, okuduğunuz, dinlediğiniz, izlediğiniz site ve içeriklerinin, kayda geçtiğini ve buna dayanarak ziyaretçi profilinizin oluşturulduğunu artık biliyor olmalısınız.

Ve tanımlanan bu profil esas alınarak sizi, ne ile nasıl daha fazla, istedikleri web sitelerinde tutabileceklerini ve meşgul edebileceklerini en yakınınızdan daha biliyorlar.

Hatta onu da geçtim sizin neye inandığınızı, kime oy verdiğinizi ya da verebileceğinizi de biliyorlar.

Sizi sizden iyi tanıyorlar. Hani mümkün olsa diyeceğim ama mümkün zaten. Siz karar veremeyip, kimi sevdiğinizi bilmiyorken, karmaşık duygular içinde debelenip boğuluyorken bile, sizden iyi biliyorlar, kimi ne kadar, nasıl, niçin sevdiğinizi.

Hadi bunu girdiğiniz sitelere, nerde ne kadar zaman harcadığınıza, neye baktığınız ya da nerede ne paylaşıp ne yazdığınıza bakarak yapıyor ve profilinizi oluşturuyorlar diyelim.

Tüm bunları zaten biliyorsunuz. Bunlar artık malumun ilamı deyip geçelim.

Kimimize komplo terosi olarak gelse de birçok yerde konuşulduğuna ve tartışıldığına tanık olmuş hatta siz de tartışmaya dahil olmuşsunuzdur.

Ve şöyle bir konuşma yapmışsınızdır belki:

Daha demin arkadaşla kış lastiğine ihtiyacım var diye konuştum, telefonda önüme kış lastikleri reklamları gelmeye başladı. Yetmezmiş gibi, kış lastiği alırken nelere dikkat etmeli, kış lastiğinin önemli bir ihtiyaç olduğuyla ilgili yazılar ve içerikler düştü önüme.

Hala tüm bunların paranoya düzeyinde bir komplo teorisi olduğunu düşünüyorsanız alın size itiraf gibi bir haber:

Google, 4 Ocak'tan itibaren gizlilik ihlallerine yol açan üçüncü taraf çerezlerini kapatmaya başlayacak.

Yok, öyle hemen sevinmeyin, bunu hepimiz için yapmayacak. Başta dünya genelinde Chrome kullanan 30 milyon insan için yapacak. Yani oran olarak sadece yüzde biri izlemekten vazgeçecekler.

Habere göre Google, bu yüzde biri rastgele seçecek ve onlara bildirim gönderip, durumdan haberdar edecek.

Bu bildirim o yüzde biri incitmez, gururunu kırmaz umarım "Hey sen orda ki artık seni adamdan saymıyorum, izlemeye değer değilsin" demeyecek herhalde.

Haberde, rastgele seçilecek kişilere gönderilecek bildirimin "Sitelerin, siz gezinirken sizi izlemek için üçüncü taraf çerezlerini kullanmasını sınırlayan İzlenme Korumasını ilk deneyimleyenlerden birisiniz." şeklinde olacağı yazıyor.

Eskiden takip edilmek ve izlenmekten rahatsız olan, ama artık parayla takipçi satın aldığımız ve "takibe takip" başlığıyla takipçi dilenen bir toplum olarak umarım bu kimilerimizi bunalıma sokmaz.

title