Haberler

AI tehdit mi nimet mi?

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

18.12.2023 02:40

İnsan yaşamına dönük en büyük tehditlerden biri mi yoksa teknolojinin ve dijital çağın en büyük nimetlerinden mi? Henüz emekleme dönemini yaşayan Yapay Zeka, bizi nerelere taşır?

Bu soruların cevapları çokça tartışıldı, yazıldı. Hatta Yapay Zekanın geleceğine dair yazılan senaryolar sinema ve televizyon dizilerinde sıklıkla işlendi ve daha da işleneceğe benziyor.

Adına Artificial intelligence kısaca AI denilen, insan zekasına benzer bu bilgisayar teknolojisi, sinema ve çeşitli sanat dallarında işlendiği gibi insanlığın sonunu getirmeyecek belki ama lokal anlamda bir çok şeyin sonunu getireceği ve alışkanlıklarımızı değiştireceği aşikar. Tedbir alınmasa AI'nın çok ağır sonuçları olacağı bugünden görülebilir.

İnsanlığın sonunu getirmese de işinizin sonunu getirebilir mesela. Ya da daha farklı senaryolarla dolandırıcılığa alet olduğunda ki çoktan olmaya başladı, ekonomik olarak tüm varlıklarınızı bir gecede sizden alıp bir başkasının kasasına indirebilir.

Tüm bunlar olurken emeklemeye başlayan ve hızla yürümeye ve ardından koşmaya başlayacak olan, Yapay Zeka adlı afacan yaramaz, yerinde durmaz bu çocuğu zapt etmek adına dünyada bir çok gelişmiş ülke yasalar, düzenlemeler ve sistemler geliştirmeye başladı bile.

Örneğin Avrupa'nın üç büyük ülkesi, Almanya, Fransa ve İtalya Yapay Zeka Yasası hazırlamaya başladı. Avrupa Birliğine sunulmak üzere hazırlanan Yapay Zeka Yasasının detayları üzerinde uzlaşıldığına dair haberler var.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlementosu ve AB Konseyi çok daha evvelinde Avrupa bloğunun AI karşısında nasıl bir konum alacağını tartışmaya başlamıştı zaten ve hala tartışıyor.

Bir yandan küçük, büyük AI sağlayıcıları artarken diğer yandan bu tehditkar ve yaramaz çocuğun elinden tutup lehine ehlileştirmeye ve büyütmeye dönük çaba ve çalışmaların biz neresindeyiz.

Bizim de nur topu gibi yaramaz afacan, yerel ve milli Yapay Zeka bebeğimiz olacak mı? Olacaksa ne zaman olur? Buna ilişkin ne gibi hazırlıklar yaptık?

Ya da kendi yerel ve milli AI'mız olmayacaksa, kimin AI'sını evlatlık alıp yetiştirmeye başlayacağız?

Yapay Zekayla yapılmış bir sokak röportajında mikrofon uzatılan ablamın, Yapay Zeka nedir sorusuna verdiği cevap: Hımmm, sanırım bilgisayarların düşünmesini sağlayan bişiy gibi bişi, dimi?

Bu cevap hepimizi tebessüm ettirse de, umarım ülke olarak AI'ya dönük bakış açımız ve çalışmalarımız bunun ötesine geçer.

title