Haberler

Yan Haklar Çalışan Bağlılığını Artırmak İçin Önemlidir

Volkan Köse

Volkan Köse

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku
12.12.2023 11:34

Şirketler çalışan bağlılığını artırmak için bir takım yollara başvurmaktadır. Günümüz iş gücünün büyük bir kısmı işlerine karşı bağlılık hissetmezken, kurumsal şirketler bunun için güçlü ve motivasyonu yüksek yönetici seçimi, doğru terfi sistemi, doğru performans değerlendirme sistemi gibi bazı çözümlere başvurmaktadır. Ancak günümüzde çalışanlar için belki de en önemli konu ücret ve yan haklardır.

Çalışan bağlılığı, bir şirkette çalışanların ne ölçüde motive olduklarının bir ölçüsü olup şirkette kalmaya ne kadar bağlı olduklarını gösterir. Şirketlerin önemli kısmı yetişmiş çalışanının işten ayrılmasını istemediği için çalışan bağlılığı kavramına önem verir. Bunun için çok sayıda motivasyon artırıcı çalışma yapar. Ancak birçoğunun atladığı tüm bu adımlar önemli olsa da çalışanlara sağlanacak mevzuattan doğmayan ayni ve nakdi yardımlar da büyük önem arz etmektedir.

Son yıllarda kira fiyatlarında ve gıda ürünlerinde yaşanan artış sonrası sadece doğru yönetici altında çalışma, doğru terfi sistemi, motivasyon konuşmaları ve çalışanı takdir etme gibi yöntemler yeterince motive edici değildir.

Çalışanlar bir şirkette kariyer planı yaparken kuşkusuz bu durumları göz önünde bulundurmaktadır. Ancak özel sağlık sigortası, yemek ve yol yardımı, tatil paketleri, kira yardımı, doğum ve ölüm yardımı, aile yardımı, gıda yardımı, giyim yardımı, başarı primleri, teknolojik cihaz yardımı gibi birçok yan hak hem şirkette devamlılık hem de tercih açısından her geçen gün daha önemli hale geliyor.

Günümüzde sadece fabrikalarda, mağazalarda veya marketlerde çalışanlar değil plazalarda çalışan, iş hayatında beyaz yaka olarak tanımlanan uzman, mühendis, satış sorumlusu, insan kaynakları yöneticisi ve diğer meslekler de ücret ve yan haklara büyük önem vermektedir. Mülakatlarda çalışan adayının öğrenmeye çalıştığı sadece pozisyon, terfi sistemi veya temel ücret değil, şirketin sağladığı diğer haklar oluyor. Röportajlarda üniversite öğrencileri de hem yüksek ücret hem de yan hakların önemine vurgu yapıyor.

Bu gerçeği görmezden gelerek sadece güçlü ve motivasyonu yüksek yöneticileri görevlendirerek, çalışanları hırslandıracak şirket hedefleri koyarak çalışan bağlılığını artırmak pek de mümkün değil. Performansa göre prim, ikramiye, alışveriş çeki gibi ödüllendirme sisteminin yanı sıra sosyal yardımlar iş yaşamında her geçen gün önemini artırmaktadır.

title