Haberler

Kimler İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir?

Volkan Köse

Volkan Köse

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku
01.12.2023 07:49

İsteğe bağlı sigorta, Türkiye'de ikamet edenlerin isteğe bağlı olarak prim ödeyerek uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigortadır.

Günümüzde ev hanımlarının emekli olabilmeleri için önem taşıyan ve sıklıkla gündeme gelen isteğe bağlı sigortadan ay içinde 30 günden az çalışanlar ile çalışmayan erkekler de yararlanabilmektedir.

İsteğe bağlı sigorta ile çalışmadan veya part-time çalışarak emeklilik için gerekli olan prim koşulu sağlanabilmektedir.

İsteğe Bağlı Sigortalı Olma Koşulları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigortadan Türkiye'de ikamet edenler ile ülkemizde ikamette iken ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelere giden Türk vatandaşlarından 18 yaşını dolduran, 5510 sayılı Kanuna tabi sigortalı şekilde çalışmayan veya sigortalı çalışsa da ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan, yaşlılık veya malullük aylığı bağlanmamış olanlar Kuruma talepte bulunarak faydalanabilirler.

Part Time Çalışanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir Mi?

Part time olarak bilinen kısmi süreli çalışanlar, ay içinde 30 günden az çalıştıkları için kalan süreleri isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek tamamlama hakkına sahiptir.

5510 sayılı kanunun 51'inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre ay içerisinde 30 günden az çalışanların bildirilen prim günlerine isteğe bağlı sigortaya ödedikleri prim günleri ay içinde 30 günü geçmemek üzere eklenecek ve bu günler 4/a sigortalılık süresi olarak kabul edilecektir.

İsteğe Bağlı Sigortalılar Ne Kadar Prim Ödeyecektir?

İsteğe bağlı sigorta primi, sigortalıların prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında kalma şartıyla beyan edecekleri kazancın %32'sidir. Bu oranın %20'si uzun vadeli sigorta kolları primi, %12'si ise genel sağlık sigortası primidir.

2023 yılında (Temmuz itibariyle) en düşük isteğe bağlı sigorta primi aylık 4.292,64 TL'dir. Bu tutarın 7,5 katına kadar tutar sigortalı tarafından beyan edilerek ödenebilir.

Ödenen primlerin statüsü, ay içerisinde 30 günden az çalışan ve isteğe bağlı sigortalılık ile prim gününü 30'a tamamlayanlar haricinde 4/b (mülga Bağ-Kur) olarak sigortalının hizmet dökümüne işlenecektir.

title