Haberler

Asgari Ücret Artışı Sonrası İstihdamın Korunması İçin Teşvikler Devam Etmeli

Volkan Köse

Volkan Köse

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku
14.12.2023 12:31

2024 yılında uygulanacak olan asgari ücreti belirlemek için komisyon toplantıları başladı. Yeni asgari ücretin ne olacağı merak edilirken yapılacak artış sonrası işverenlerin istihdamı koruması ve hatta artırması açısından yeni yılda istihdam teşviklerinin devam etmesi büyük önem arz ediyor.

Gençlerin ve kadınların istihdama katılması için birtakım programlar uygulanmaktadır. Bu doğrultuda uzun süredir uygulanan "Genç ve Kadın Teşviki" olarak bilinen, 6111 kanun numaralı sigorta primi teşvikinin 2024 yılında da devam etmesi, yeni yılda işe alınan çalışanlardan şartları taşıyanlar için de sigorta primi işveren payının tamamı indirim olarak karşılanması önemli.

6111 Teşviki 31.12.2023 Tarihinden Önce İşe Alınan Sigortalıları Kapsıyor

6111 kanun numaralı teşvik olarak bilinen "Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Sigorta Primi Desteği" 31.12.2023 tarihine kadar işe alınan ve işe başladığı tarihten önceki 6 aylık dönemde işsiz olup yine işe giriş tarihinden önce işyerinin 6 aylık sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılanları kapsıyor.

2024 yılında genç ve kadınların istihdama katılımın artması için mutlaka 6111 teşviki veya benzeri yeni bir teşvikin hayata geçirilmesi önemlidir.

Orta Vadeli Programda ve 12. Kalkınma Planında etkin olmayan teşviklerin sonlandırılıp kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığının artırılacağı belirtilmiştir. Bu sebeple 6111 teşviki (Genç ve Kadın Teşviki) ile 14857 (Engelli İstihdamı Teşviki) yeni yılda da aynı şartlarda devam etmelidir.

Asgari Ücret Desteği 2024 Yılında da Uygulanmalıdır

Son yıllarda asgari ücret düzeyinde ücret alımı oldukça artarken devletimizin 2023 yılında uyguladığı bir diğer destek olan asgari ücret desteğinin tutar artışına gidilerek 2024 yılında da uygulanması iş hayatı açısından elzemdir.

2023 yılının ilk yarısında 400 TL olarak uygulanan destek Temmuz itibariyle 500 TL'ye yükselmiş ve bu tutarlar işsizlik sigortası fonundan karşılanmıştı. Yeni yılda asgari ücrete yapılacak artış oranı gözetilerek destek tutarı artırılarak uygulanmalıdır.

Volkan Köse – İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

title