Haberler

Olmak Temizliği

Ekim Karaca

Ekim Karaca

20.12.2023 11:15

Gelin 2024 yılında kendimize biraz daha fazla yer açalım.

Gürültüden, karmaşadan, koşuşturmaktan ve size keyif vermeyen yorgunluklardan sıkılmadınız mı? Yaşadığınız mekanı ve zamanı sadeleştirmeye var mısınız?

Durup da nereye koşuyorum ben diye düşünün. Varılacak bir yer var mı? Diye sorun kendinize. O varılacak yer, harcadığınız enerjiye, yüklendiğiniz gerilime değer mi? Diye sorun.

Koşmaya, yetişmeye, yakalamaya çalışırken, yanınızda, önünüzde kimleri devirip kırdığınızı, arkanızda kimleri unuttuğunuzu biliyor musunuz?

Ne çok eşya ne çok şeyle örtünüyoruz. Farkında değil misiniz? O şeylerin arasında kendinizi bulamayıp, başkasını, olmadığınızı, hatta bazen olmak istemediğinizi yaşamak zorunda kalıyorsunuz.

Ne nefes alacak yeriniz kalıyor ne de nefes alacak siz. Çoğaldığınızı sanıp arttığınızı düşünürken ne kadar da azalıyorsunuz. Az kalıyorsunuz.

Evinizde, üstünüzde, çevrenizde gerek moda gerekse de mahalle baskısıyla çevrelendiğiniz eşya içerisinde ne kadar yer kapladığınızı düşünün.

Ne çok eşya var etrafımızda sahip olduğumuzu sandığımız aslında bize sahip olduğunun farkına varmadığımız ne çok eşya var.

Lüks diye tanımlanan ve sahip olmak için yırtındığımız, bütün bir hayatı uğruna harcadığımız, ne çok eşya.

Ünlü Alman düşünür Erich Fromm'un orijinal adıyla Haben Oder Sein, yani Sahip Olmak ya da Olmak adlı eserini okudunuz mu bilmiyorum. Hala okumadıysanız 2024 yılı için size yeni ufuklar açacak, bakış açınızı değiştirecek bu kitabı okuyun derim.

O zaman sahip olduğunuzu sandığınız onca şeyin size sahip olduğunu ve size esaretten başka bir şey vermediğini biraz olsun görürsünüz diye düşünüyorum.

Kendinizi sahip olduklarınızla değil de olduğunuzla tanımlamaya çalıştığınızda ne çıkıyor ortaya farkına varırsınız belki.

Denklemi tersten kurmaya çalışalım. Sahip olduklarınızı kaybettiğinizi düşünün. Sizden geriye ne kalır? Siz diye tanımlayabileceğiniz bir varlık kalır mı dersiniz?

O zaman 2024 yılında ilk işiniz kocaman bir çöp poşeti bulup tüm sahip olduğunuzu sandığınız ama size sahip olan o şeyleri yani esaretinizi o poşete doldurup en uzağınıza atmak kurtulmak olsun.

title