Haberler

'Yakmadan duramıyorum' diyenlerdenseniz piromani hastalığınız olabilir

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
13.08.2021 12:12

Piromani; dürtüleri sonucunda yangın çıkarma eylemidir. Yangın çıkarmaktan inanılmaz şekilde haz duyarlar ve bu eylemden hiçbir maddi kazanç elde etmezler.

Birey yangın çıkarmadan önce gergin bir hale bürünür ve akabinde bir haz yaşar. Bunların sonucunda ne olursa olsun artık yangın çıkarma dürtüsüne hakim olamaz. Bu problem erkeklerde daha sık görülmektedir.

Birey, yangın çıkarmadan hiçbir şekilde maddi kazanç elde etmez. Kendilerine ya da etraflarına arazi açmak değildir. Bunun yanında terör örgütleriyle bağlantısı da yoktur. Birey yangın çıkarması gerektiğiyle ilgili baskı altında hissettiğini ve sonucunda eyleme geçmeden rahat edemeyeceğini düşünür.

Belirtileri;

1. Önceden plan yaparak yangın çıkarma

2. Yangın çıkarmadan önce gergin hissetme

3. Ateş ve itfaiye malzemelerine büyük ilgi duyma

4. Çıkan yangın haberlerini büyük bir heyecan ve hayranlıkla seyretme

5. Birey ateşi yaktığında ve yanan ateşin devamını seyretmekten büyük haz duyma böylelikle yangın çıkarmadan önceki gerginliğin geçmesi

6. Yangın sonrası çıkan hasar da kayıtsız kalma ve hiçbir şekilde suçluluk hissetmeme

7. Her geçen zamanda daha büyük yangın çıkarma eğiliminde olma

8. Olan hasardan zevk alma

Yangın çıkarma hastalığı ortalama olarak çocukluk çağında başlamaktadır. Piromani rahatsızlığı olan bireylerin geçmiş yaşantılarına baktığımızda evden kaçma, okuldan kaçma, sorumluluklardan kaçma ya da yasakları çiğneme ve antisosyal davranışlar sergilemektedirler.

title