Haberler

Mou Mutabakat Zaptı

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (tpao) ve Transatlantic Petroleum Ltd

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve TransAtlantic Petroleum Ltd. arasında, Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesi'nde ruhsat alanlarında, özel tekniklerle, daha önce hiç üretim sağlanamamış jeolojik birimlerden üretim yapma potansiyeli için, bir mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın şahitliğinde gerçekleştirildi. Bakan Yıldız, imza töreninde yaptığı konuşmada, ABD'de yeni geliştirilen bir metodun, Avrupa'da da uygulanmasının Türkiye ile hemen hemen aynı tarihlerde sürdürüldüğünü ve böylelikle Türkiye'nin bu uygulamaların Avrupa'da gerçekleştiği ilk altı ülkeden biri olacağını söyledi. Söz konusu anlaşmanın, kayaların arasında kalmış ve petrol, gaz olduğundan ümit kesilmiş kuyularda bir arama faaliyetini içerdiğini anlatan Yıldız, 'Bunun bir yıllık bir deneme süresi olacak. Türkiye'nin birkaç bölgesinde olacak bu. Özellikle, Trakya ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi gibi' dedi.

- TPAO GENEL MÜDÜRÜ UYSAL-

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da bu metodun petrol ve doğal gaz üretiminde yeni geliştirilen bir metod olduğunu belirterek, Türkiye'de bunun ilk uygulamasının TPAO ve Transatlantic Petroleum Ltd. arasında gerçekleştirileceğini söyledi. Bu nedenle, son derece heyecanlı olduklarını belirten Uysal, 'ABD'nin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak rezervler bu metodlarla ispatlanmış ve hazır hale getirilmiştir. Türkiye'de bu konuda zengin bir potansiyele sahip. Bizde bu potansiyeli hizmete sunduğumuzda ülkemizin doğal gaz ve petrol faturalarında oldukça ciddi indirimler yapmayı planlıyoruz' diye konuştu. Transatlantic Petroleum Limited Yönetim Kurulu Başkanı Malone Mitchell da Türkiye'nin potansiyeli bulunduğunu ancak bunun hayata geçmesi için ilk olarak liderlik gerektiğini söyledi. Mitchell, 'Bu proje başarı ile başlıyor. Bu önemli projede TPAO ile çalışmaktan gururlu ve heyecanlıyız' dedi.

- MUTABAKAT ZAPTI-

Alınan bilgiye göre, ABD'de petrol ve doğal gaz aramacılığında, son dönemlerde gözlenen en önemli gelişmeler 'Unconventional Rezervuarlar'da yürütülen petrol ve doğal gaz üretim çalışmaları oldu. Türkiye'de de aynı tür rezervuarlara yönelik yürütülen incelemeler kapsamında, TransAtlantic Petroleum ve TPAO arasında bir süredir müzakerelerde bulunularak, imza altına alınmak üzere, bir MOU metni oluşturuldu. TransAtlantik Firması, Türkiye'de çeşitli üretim sahalarına sahip olmakla birlikte, ABD, Romanya ve Fas'da yeralan ruhsatlarda da arama faaliyetlerine devam eden uluslararası entegre bir şirket. MOU kapsamında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesi'nden seçilecek birer adet ruhsat alanında, teknik operasyonlara 2010 yazı ortasında başlanması ve pilot çalışma niteliğindeki ilk operasyon programının, bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Bu ilk pilot çalışma, toplamda 4 adet yeni kuyunun kazılmasını ve şu ana kadar hiçbir üretim sağlanamamış 4 adet eski, terk edilmiş kuyuya da yeniden operasyonlar yapılması işlemlerini kapsıyor. Bu kuyulara basınçlı su ve özel bir kum karışımı enjekte edilmesi ile hidrokarbon potansiyeli taşıyan tabakaların çatlatılması (hydro-fracture) ve bu operasyonların neticesinde söz konusu jeolojik birimlerden üretim sağlanması hedefleniyor.

(GLZ-TLN) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title