Haberler

İzmir'de Kültür Sanat

İzmir, iki önemli uluslararası festivalin aynı haftaya denk gelmesi nedeniyle, kültür sanat gündemi açısından yoğun günler geçiriyor.

İzmir, iki önemli uluslararası festivalin aynı haftaya denk gelmesi nedeniyle, kültür sanat gündemi açısından yoğun günler geçiriyor.

Avrupa'nın önemli caz festivalleri arasında kabul edilen, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından bu yıl 19. kez düzenlenen İzmir Avrupa Caz Festivali, 3 Mart Cumartesi günü, Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı onuruna verilen, neyzen Şenol Filiz'in de konuk olarak katıldığı Arifa grubunun konseriyle başlamıştı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) 17 Mart Cumartesi gününe kadar sürecek festival kapsamında, bu hafta sanatseverler birbirinden ilginç performansları izleme olanağını bulacak.

AASSM'de yarın akşam 20.30'da Açık Caz Orkestrası konseri sanatseverlerle buluşuyor. 12. festivalden bu yana sürdürülen bir gelenek olan, genç müzisyenlerin atölye çalışmalarıyla kendilerini geliştirmelerinin yanı sıra sahnede yeteneklerini duyurma şansını elde etmelerini de sağlayan Açık Caz Orkestrası'nda, bu yıl yine genç ve yetenekli müzisyenler performans gösterecek.

Festival kapsamında 10 Mart Cumartesi günü yine AASSM'de seminer verilecek. Seminerde caz tarihçisi Francesco Martinelli, katılımcıları "saksafonun icadı ve cazın tercih edilen enstrümanı olması"nın hikayesi konusunda bilgilendirecek. Aynı akşam, Geraldine Laurent Trio'nun konseri izlenebilecek.

Caz Festivali konserleri, 12 Mart Pazartesi akşamı, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve İzmir Fahri Konsolosluğunun katkılarıyla, ICP Orkestrası'nın konseriyle sürecek. 1967 yılında kurulan ve dünyaca üne sahip grup, piyanoda Misha Mengelberg, klarinet ve saksafonda AB Baars ile Tobias Delius, trombonlarda Wolter Wierbos, Thomas Heberer, Mary Oliver, keman ve viyolada Tristan Honsinger, çelloda Ernst Glerum ve kontrbasta Han Bennink'ten oluşuyor.

-Kukla Festivali-

İzmir'de bu yıl 6. kez düzenlenen İzmir Uluslararası Kukla Günleri, önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da kentin farklı yerlerinde düzenlenen gösterilerle İzmir'e renk katıyor.

Kukla Günleri, bu yıl da geleneğini sürdürerek sadece belirli tiyatro salonlarını değil, kültür merkezleri, kafeler dahil çok sayıda mekanı gösteriler için kullanıyor. 16 ülkeden İzmir'e gelen 30 kukla tiyatrosu, 15 gün boyunca 35 ayrı mekanda, yetişkin ve çocuklar için toplam 132 gösteriyi izleyiciyle buluşturacak.

İzmir Kukla Günleri, iki ayrı sergi ve üç atölye çalışmasına ek olarak, minikler için düzenlenen kukla yarışmasını da sürdürüyor. Yıl içinde öğretmenleriyle eğitim alan 23 okulun temsilcileri, düzenlenecek yarışmada, kuklaları tamamen kendileri tarafından tasarlanan gösterilerini sergileyecek.

-İZDSO, İZDOB ve İzmir Sanat-

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), yarın yapacağı konseri, "Dünya Kadınlar Günü"ne özel olarak hazırladı.

AASSM'de yarın akşam 20.30'da başlayacak konseri, Tulio Gagliardo Varas yönetirken, konserin solistliğini, başarılı kadın piyanist Gülsin Onay üstlenecek.

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta yalnızca 10 Mart Cumartesi günü Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" operasını Elhamra Sahnesi'nde izleyicisiyle buluşturacak.

Recep Ayyılmaz'ın sahneye koyduğu üç perdelik operada, dekorları Kaan Güreşçi, kostümleri ise Gülay Korkut hazırladı. Konusu 16. yüzyılda İstanbul'da geçen operada, koroyu Ali Hoca, orkestrayı ise Selman Ada yönetecek.

İzmir Sanat Çok Sesli Korosu, şef Ali Hoca yönetiminde yarın akşam İzmir Sanat Büyük Salon'da "Dünya Kadınlar Günü Özel Konseri" verecek.

İzmir Sanat Büyük Salon, 12 Mart Pazartesi akşamı ise piyano ve viyolonsel konserine ev sahipliği yapacak. Sanatseverler, bu konserde İZDSO şefi ve müzik direktörü İbrahim Yazıcı'yı piyanoda, Eren Güllü'yü ise viyolonselde dinleme olanağı bulacaklar. İki başarılı müzisyen, sanatseverlere Chopin'in piyano ve viyolonsel için sonatıyla başlayan, renkli bir repertuvar sunacak.

-İZDT-

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta 4 salonda oyunlarını sahnelerken,

"Don Kişot'un Maceraları" adlı oyunu da ilk kez izleyiciyle buluşturacak.

Karşıyaka Oda Tiyatrosunda, 13 Mart Salı ve 14 Mart Çarşamba akşamları,

"Yerin Altında" adlı oyun sahnelenecek. Sema Göktaş'ın yazıp Tayfun Erarslan'ın yönettiği iki perdelik oyunda, fantastik bir konu, trajikomik bir anlatımla ele alınıyor. Oyun, "Dünyayı tehdit eden felaket senaryoları gerçekleşse, günümüz Türkiye'sinde neler olurdu-" sorusuna eğlenceli bir anlatımla yanıt arıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi, bir Shakespeare klasiği "Romeo ve Juliet" ile perdelerini açarken, Konak Melek Ökte Sahnesi, 14 Mart Çarşamba gününden itibaren "Don Kişot'un Maceraları"nı izleyiciyle buluşturmaya başlayacak. Hans Ostarek'in yazdığı, Yücel Erten'in çevirdiği oyunu, Yunus Emre Bozdoğan yönetiyor. Fatih Veli Ölmez'in müziklerini hazırladığı oyun, Cervantes'in unutulmaz Don Kişot karakterinin, dilden dile dolaşan maceralarını, farklı anlatıcıların gözünden, renkli bir üslupla izleyiciye aktarıyor.

İZDT'nin Konak Sahnesi ise hafta boyunca "Anam Bacım Avradım" adlı oyunla perdelerini açacak. Kadına şiddet konusunun ele alındığı müzikli oyun, 13 yaşından küçük izleyicilere önerilmiyor.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title