Haberler

İngilizlerden "Gençlik Marşı"

Ölüdenizli Yarenler" grubu, İstiklal Marşı, Gençlik Marşı ve 10. Yıl Marşı'nın yanı sıra farklı yörelere ait 20'ye yakın türküyü, ustaca seslendirebiliyor.

Fethiye'nin Ölüdeniz beldesinde yaşayan ve yaşları 59 ile 76 arasında değişen İngiliz vatandaşlarından oluşan "Ölüdenizli Yarenler" grubu, İstiklal Marşı, Gençlik Marşı ve 10. Yıl Marşı'nın yanı sıra farklı yörelere ait 20'ye yakın türküyü, ustaca seslendirebiliyor.

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz beldesinde dört yıl önce kurulan Türk Halk Müziği Yabancılar Korosu, diğer adıyla Ölüdenizli Yarenler, Türkiye'nin farklı yörelerine ait türküleri kendilerine has tarzları ve dans gösterileriyle yorumluyor.

Her yıl 20'den fazla kentten davet alan Ölüdenizli Yarenler, repertuvarlarına her yıl en az 2 Türkü ve 1 marş ekliyorlar. Grup üyeleri provalarını ve yöresel kostümlerin giyilmesi ile ilgili hazırlıkları Ölüdeniz Belediyesi Sanatevi'nin kütüphane kısmında yapıyorlar.

-GENÇLİK MARŞINI 2 GÜNDE ÖĞRENDİLER-

Ölüdeniz Belediyesi Sanatevi Müdürü ve Ölüdenizli Yarenler Grubu'nun Sanat Yönetmeni Coşkun Karabulut, AA muhabirine bugüne kadar Düzce, Sarıkamış, Bolu, Kastamonu, Kars ve Denizli gibi il ve ilçelerin dışında birçok uluslararası festivale ve televizyon programına konuk olduklarını belirterek, "Grup üyeleri 4 yılda farklı yörelere ait 20 türkü, İstiklal Marşı ve 10. Yıl Marşı'nın öğrendi. Son olarak ise 2 gün süren bir çalışma ile Gençlik Marşı'nı ezberledi. 4 yıldır halk dansları gösterilerini, Anadolu'nun çeşitli yörelerini gezerek sergilemeye çalışıyoruz. Gittiğimiz yerlerde hem Türkiye'nin turizmine katkı sağlamış, hem de kültürlerarası diyaloğa katkıda bulunmuş oluyoruz" diye konuştu.

Karabulut, İngiliz vatandaşlarından oluşan grubun ilk kurulduğunda 8 kişiden oluştuğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Denizli ve Babadağ'da yaptığımız son gösterilerde grup üyeleri, horon ve kolbastı oyununu sergiledi. Bu 2 oyunda yüksek temposu olan ve enerji gerektiren oyunlar. Özellikle 'Kolbastı' oyunu sonrasında grup üyelerinden 3'ü yoğun tempoyu gerekçe göstererek gruptan ayrıldı. Bu olay sonrasında kolbastı oynamayı bıraktılar. Türkü ve marşları bir Türk vatandaşının hissettiği duygularla söylüyorlar."

-7O YAŞINDAN SONRA ÜNLÜ OLMAK-

David Groom (58), Stnart James (61), Jenny Kevington (61), Shirley Vaughan

(76) ve Margaret Mc Aloon'dan (69) oluşan Ölüdenizli Yarenler, kültürlerarası diyaloğun renkli örneklerinden biri olarak dikkati çekiyor.

Grup üyelerinden 76 yaşındaki Shirley Vaughan, kendisine yaşını soranlara yanıt vermediğini anlatarak, "Türkçe zor bir dil öğrenmek emek istiyor. Farklı yörelere ait halk oyunları ise oldukça dikkat istiyor. Biz zoru başardık ve Türkçe'nin yanı sıra Türk oyunları ve marşlarını da öğrendik. Türkiye'nin farklı yerlerindeki etkinliklere katıldığımız ve televizyon yayınlarına çıktığımız için insanlar bizi tanıyor. 70'inden sonra ünlü olmak çok güzel ve mutluluk verici" diye ifade etti.

Son olarak 2 gün süren bir çalışma ile Gençlik Marşı'nı öğrendiklerini anlatan 60 yaşındaki Stnart James, öğrendikleri marşları bir coşku ile söylediklerini ifade etti.

David Groom ve Jenny Kevington ise 20'den fazla türküyü, kendilerine özgü danslar eşliğinde yorumladıklarına işaret ederek, "Davet edildiğimiz etkinliklerdeki Türk insanının gösterdiği sıcak ilgi bizleri adeta motive ediyor. Öğrendiğimiz oyunlardan horun ve kolbastı bizi çok yordu. Özellikle kolbastı dansı gençlerin yapması gereken bir dans. Diğer oyunları öğrenirken ve oynarken zorlanmadık" dedi.

Ölüdenizli Yarenler grubu üyeleri, Ölüdeniz Sanatevinde yaptıkları provaların ardından Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz'ı makamında ziyaret ederek yeni öğrendikleri Gençlik Marşı'nı söylediler. İngiliz vatandaşlarının sürprizinden çok etkilendiğini ifade eden Yılmaz, Ölüdenizli Yarenler'e bir Atatürk portresi hediye etti.

Yarenler Grubu'nun son 4 yılda söyleyerek ve dans ederek yorumladığı marş ve eserlerden bir bölümü şunlar:

"İstiklal Marşı, 10. Yıl Marşı, Gençlik Marşı. Makaram, Hele Dadaş, Tren Gelir, Ilgaz, Tiridine Bandım, Zeybek, Kağızmana Ismarladım, Anamur Yolları, Horon, Kolbastı, Kiziroğlu, ve Kara Üzüm"

- MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Güncel Haberler

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title