Haberler

Eğirdir ve Kovada Gölleri Kurumayacak

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) verilerinden yola çıkarak 19 bilim insanının hazırladığı su raporuna göre, Isparta sınırları içinde bulunan Eğirdir ve Kovada gölleri kuruyacak.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) verilerinden yola çıkarak 19 bilim insanının hazırladığı su raporuna göre, Isparta sınırları içinde bulunan Eğirdir ve Kovada gölleri kuruyacak. Eğirdir Su Ürünleri Enstitüsü eski Müdürü Biyolog Sedat Karakoyun da, bilimsel raporlardan yola çıkarak göllerin kurumayacağını söyledi.

Karakoyun, NASA raporunu okumadığı için yorum yapmayacağını, NASA'nın havadan gölleri fotoğraflamasına gerek olmadığını, her şeyin gözle görülebildiğini belirterek şöyle konuştu: "2007 yılında göller bölgesindeki 350 kilometrelik Akşehir gölü tamamen kurudu. Beyşehir Gölü 200 kilometrelik yüzeysel alanını kaybetti. Bu durum Eğirdir Gölü'nü Türkiye'nin en büyük tatlı su konumuna getirdi."

GÖL DÖRT YILDA BİR KENDİNİ YENİLİYOR

Gölleri su kalitesi ve su bütçesi açısından ele aldıklarını belirten Karakoyun, şunları söyledi: "Eğirdir Gölü'nde uzun süre yağışlı yıllar olduğu gibi kurak yıllar da yaşanabiliyor. Gölün kodu düşebildiği gibi yükselebiliyor da. Gölü gerek çanağı gerek gelir gider ilişkisi bakımından değerlendirdiğimizde, göl en fazla 20 kilometre çekilme yaşıyor. Gölün yılda 500 milyon metreküp buharlaşma, ortalama 200 milyon metreküp sulama, 30 milyon metreküp Isparta içme suyu kaynağı olarak kullanılmasıyla kayıp yaşıyor. 4 milyar metreküp civarında olan bu gölün suyu 4 yılda bir kendini yeniliyor. Gölü gözlemlediğimizde 15 yıllık periyotlarda yükseklik kodu düşebiliyor. Bundan ötürü Eğirdir Gölü'nün kurumayacağını söyleyebilirim. Kovada Gölü'de Eğirdir Gölü'nden beslendiği sürece içerisinde bir sorun olmaz."

KENDİ RAPORLARIMIZA İTİBAR EDELİM

NASA'nın nasıl bir inceleme ve modelleme yaptığını bilmediğini kaydeden Karakoyun, sözlerini şöyle tamamladı: "NASA'nın Türkiye'deki ilgili bilim insanları ve araştırma kurumları ile görüştüğü kanaatinde değilim. Bu bölgede yaşayan benim, 35 yıldır çalışma yapıyorum. NASA'nın öngörüsünü raporu görmeden bir şey söylemem.Devletin ve üniversitelerin elinde göllerin veri tabanları var ile ilgili ciddi çalışmalar var. NASA'nın hazırladığı raporu bizim havada kapmamamız lazım. Bizim insanlarımızın raporuna da itibar etmemiz lazım." - ISPARTA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Akşehir Türkiye Isparta Politika Güncel Haberler

Saadet ve Gelecek Partileri 'Abdullah Gül' iddiasını yalanladı: Gerçeklik payı yok

Saadet ve Gelecek Partileri "Abdullah Gül" iddiasını yalanladı: Gerçeklik payı yok

Mehmet Şimşek mesajı vermişti! Bakanlığa bağlı ekipler denetim için sahillere iniyor

Mehmet Şimşek mesajı vermişti! Bakanlığa bağlı ekipler denetim için sahillere iniyor

Oktay Kaynarca'dan dikkat çeken çıkış: Ben Türkiyeliyim

Oktay Kaynarca'dan dikkat çeken çıkış: Ben Türkiyeliyim

Bayram ziyaretinde CHP'den AK Parti'ye 'asgari ücret' çağrısı: Umarız müjdeyi verirsiniz

Bayram ziyaretinde CHP'den AK Parti'ye "asgari ücret" çağrısı: Umarız müjdeyi verirsiniz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title