Haberler

Çiçek: "Kapalı Oturumda Daha Soğukkanlı, Daha Derli Toplu Konuşmanın Avantajları Var" (3 -Son)

Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "TBMM'deki Kapalı Oturumda Bir Bilgi Verilirse Biz Çıkacağız Bunu Açıklayacağız' Sözlerini, "Kapalı Oturumlardaki

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "TBMM'deki kapalı oturumda bir bilgi verilirse biz çıkacağız bunu açıklayacağız' sözlerini, "Kapalı oturumlardaki değerlendirmelerin 10 yıl geçmeden hiçbir şekilde yayınlanamayacağı ortada iken, bu mevzuat hükmü iken ben 'bunu tanımam, buna rağmen açıklama yaparım' diyorsa, o zaman söylenebilecek ne vardır diye doğrusu düşünürüm?" şeklinde değerlendirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çiçek gazetecilerin, ""Demokratik Açılım' kapsamında Devlet Bahçeli'nin bir değerlendirmesi oldu. "TBMM eğer kapalı oturumda bir bilgi verilirse biz çıkacağız bunu açıklayacağız' dedi. TBMM'de bilgilendirme olacak mı? Bahçeli'nin bu değerlendirmesine nasıl bakıyorsunuz?" sorusuna, TBMM'de ilk kez kapalı oturum yapılmayacağını, ifade ederek, şu yanıtı verdi:

''Bizim o noktada bir endişemiz yok. Üzerinde durduğumuz, karar verdiğimiz, yürütmekte olduğumuz çabaları kamuoyu önünde açık da kapalı oturumda da tartışırız. Kapalı oturumda daha soğukkanlı, daha derli toplu konuşmanın avantajları var. Yoksa bir çekincemiz olduğundan, milletimizden herhangi bir şeyi sakladığımızdan dolayı değildir. Gerekiyorsa biz bunu açık da yaparız, bunda hiç tereddüt yok. Ancak üzerinde durmamız gereken şey şu; bir yöntemi, bir talebi beğenmiyor olabilirsiniz ya da sizin buna karşılık bir kısım taleplerimiz olabilir ama bunların hepsinin yürürlükteki mevzuat çerçevesinde yapılması lazım. Eğer insanlar yürürlükteki mevzuatı 'ben tanımam' demeye getiriyorsa o zaman bu ülkede hukuk devletini nasıl tesis edeceğiz? Yani kapalı oturumlardaki değerlendirmelerin 10 yıl geçmeden hiçbir şekilde yayınlanamayacağı ortada iken, bu mevzuat hükmü iken ben 'bunu tanımam, buna rağmen açıklama yaparım' diyorsa, o zaman söylenebilecek ne vardır diye doğrusu düşünürüm. Açıkça ifade edelim, bizim kapalı ya da açık herhangi bir endişemiz yok, gerekiyorsa biz bu oturumu açık da yaparız. Ama böylesine hassas bir konunun tribünlere oynayarak konuşulması yerine daha soğukkanlı, daha derli toplu konuşulması için söylenmiş bir fikirdir, bir yöntemdir. Nitekim bunu ilk defa biz de gündeme getirmiyoruz. Geçmişteki insanlar bu toplantılar yapıldığında, Cumhuriyetin ilk kurulduğu günlerden bugüne kadar kapalı oturumlarda dile getirilen hususlar, milletten saklanan, gizlenen hususlar değildi. O formatta, o şekilde konuşulması konunun önemi ve varılmak istenen amaç açısından daha doğru bulunduğu için iç tüzüğe böyle bir hüküm konulmuştur. İcap ediyorsa biz açık da konuşuruz. Bizim milletimizden saklayacağımız, milletimize söylemeyeceğimiz, kapalı kapılar arkasında bu işleri konuşacağız diye bir konu da yok. Biz milletimizle her zaman iç içeyiz ve açıkça da konuşuruz.''

-"DEMOKRATİK AÇILIM"-

Çiçek, gazetecilerin, " "Demokratik Açılım' konusunda baştaki hız ve tempo düşmüş gibi gözüküyor. Takvim konusunda herhangi bir değişiklik var mı?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Bizim kararlılığımızda ve yapmak istediğimiz konuda herhangi bir yavaşlama, işi ağırdan alma söz konusu değil. Tam tersi biz bunun uzun bir süreç olduğunu, Sayın Başbakanımız, bizler yaptığımız konuşmalarda hep ifade ettik. Zaten kısa sürede bu sorun çözülebilecek nitelikte olsaydı bugüne kadar bu işin çözülüyor olması lazımdı. Konunun iki boyutu var. Bir demokratik standartlarla ilgili kısmı, bir de terörle ilgili kısmı var. Özellikle etnik, bölücü terör açısından bakıyorsan ilk eylem konulduğu tarihten, 25 yıl geçmiş, 15 tane de hükümet geçmiş iş başında. Dolayısıyla bu konu eğer kamuoyundaki yüksek beklenti gibi çok kolay olabilseydi şimdiye kadar çözülebilirdi. Biz bu işin zorluğunun farkındayız ama çözümsüzlüğün de bu işi daha da zor hale getirdiğini, işi ağırdan almanın, yarına, bir başka hükümete bırakmanın Türkiye'ye nelere mal olduğunu, ne tip acılara mal olduğunu her gün hem görüyoruz hem de yaşıyoruz. Bu sorunun çözülmesi lazım. Çözüm için gayret gösteriyoruz ama bu işin de kendi tabiatından kaynaklanan bir hızı var. Onun için aşırı beklentiye girmek yerine kendi tabi seyri içinde bunun götürülmesi lazım.

Biz kendi yönümüzden bu çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Toplantılar yapılıyor. Size bazen bilgi veriliyor, belki bazen bilginiz olmuyor olabilir. Bu toplantılara devam ediyoruz. Nitekim 1 Ekim'de TBMM açılacak, işin Meclis boyutu var. İdari tasarruflarla yapılacak işler var. Başka türlü yapılması gereken çalışmalar var. Bunların hepsini çok kapsamlı ve çok yönlü olarak yapıyoruz. Onun için bizim kararlılığımızda ve konuya verdiğimiz önemde en ufak bir değişiklik yok."

-İMRALI'DAKİ GÖRÜŞME-

Çiçek, Abdullah Öcalan'ın geçen hafta kız kardeşiyle İmralı'da yaptığı görüşmeyi Kürtçe gerçekleştirdiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Bu konuda bana bir bilgi ulaşmadı. Biz bu konuya olumlu bakıyoruz. Neticesinde, insanların birbiri ile iletişim kurmaları birbirlerini anlamaları gerekir. Geçmişte bazı yasaklar geldiyse bunu engellemekten ziyade başka sebepler nedeniyle gelmiştir. Kişiye mahsus bir kısıtlama değildir bu. Bunlar eşit düzenlemelerdir. Zaman içerisinde zaten bu alanda önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu adalet makamlarının bilgisinde olan bir konudur."

-AB SÜRECİ-

Çiçek toplantıda üzerinde durdukları konulardan birinin de AB ile ilgili olduğunu söyledi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, Türkiye'nin AB iletişim stratejisiyle ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu söyleyen Çiçek, "AB süreci, devam eden bir süreçtir. Zaten kamuoyu yoklamalarında da şunu görüyoruz ki, vatandaşlarımız AB'ye ilişkin yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle AB'nin hem içeride hem dışarıda bilimsel yöntemlerle tanıtılması gerekiyor. Bizde bu iletişim stratejisini benimsemiş olduk. Geçtiğimiz yasama döneminde AB Genel Sekreterliğinin teşkilat yapısında değişiklik yaptık. Bunlardan bir tanesi de iletişimin sağlanmasıdır. Bunu da icap ederse başka bir basın toplantısında açıklanır" dedi. (ANKA)

(HM/EÖ)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title