Haberler

CHP'nin Amatem Raporu Açıklandı

TBMM Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu'nun hazırladığı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri'ne (AMATEM) ilişkin raporda, "Türkiye'de bonzai kullanımının özellikle son 6 ayda arttığına işaret eden uzmanlar, etken maddesi değişen bonzainin ülkemizde de üretilmeye başlanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor" denildi.

TBMM Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu'nun hazırladığı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri'ne (AMATEM) ilişkin raporda, " Türkiye'de bonzai kullanımının özellikle son 6 ayda arttığına işaret eden uzmanlar, etken maddesi değişen bonzainin ülkemizde de üretilmeye başlanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor" denildi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki AMATEM'ler ile Bakırköy Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi'nde (ÇEMATEM) incelemelerde bulunarak, rapor hazırladı.

Alkol ve madde kullanımı ile bağımlılığının çağın en önemli toplumsal sorunlarından biri olduğu belirtilen raporda, yapılan araştırmaların Türkiye'de madde kullanımı ve bağımlılığının 10 yaşa kadar indiğini gösterdiği kaydedildi.

Uyuşturucu kullanımının alkol kullanımından 10 kat fazla olduğu, kullanım yaşının düşmesinin yanı sıra madde çeşitliliğinin artması ve erişimin kolaylaşmasının ölüm oranlarında da büyük artışlar yarattığı raporda, " Türkiye'de bonzai kullanımının özellikle son 6 ayda arttığına işaret eden uzmanlar, etken maddesi değişen bonzainin ülkemizde de üretilmeye başlanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor" denildi.

Türkiye genelinde bağımlılık tedavisi yapan 26 tedavi merkezi bulunduğu, alkol ya da madde tedavisine ayrılmış olan toplam yatak sayısının ise 678 olduğu ifade edilen raporda, bunların çoğunun 3 büyük şehirde toplandığına, oysa bağımlılıkla mücadelenin en önemli evresinin öncelikle tedaviye ulaşımın kolaylaştırılması, tedavi sürekliliğinin sağlanması, yerel güçlerle işbirliği ve iletişimden geçtiğine işaret edildi.

Bağımlıların yüzde 98'i erkeklerden oluşuyor

Raporda, bağımlıların yüzde 98'inin erkeklerden oluştuğu ancak madde kullanan kadında fiziksel yıkımın, erkeklere oranla daha fazla olduğu vurgulandı.

"2005 yılında yürürlüğe giren Denetimli Serbestlik Yasası, özellikle uyuşturucu kullananların rehabilite olması için büyük bir umut olmuştur" denilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Geçen yıllarda denetimli serbestlikten faydalanan kişi sayısı sürekli artmıştır. Ülkemizde denetimli serbestlikten yararlanan on binlerce kişi vardır. Denetimli serbestlikten yararlananların dosyası tedavi olmuştur başlığında Adalet Bakanlığı'na gönderilmekte, kişi bir sene takip edilmektedir. Eğer kişi madde kullanmaya devam ederse, mahkeme dosyası iade edilmektedir."

Kız çocuklarının öyküleri daha da trajik olmakla birlikte, uzmanlara göre daha fazla şiddete maruz kalan bağımlı kız çocuklarının yüzde yüzünde taciz görülmektedir. Uyuşturucu ile sokak hayatı başlamakta, aileler bağımlı erkek çocuklarına sahip çıkmakla beraber, kız çocuklarına büyük bir çoğunlukla sahip çıkmamakta, kurumlara bırakmaktadır. Çocuğu madde kullanımına iten nedenlere bakıldığında ise çevresinde bağımlı ya da suça karışın birilerinin bulunması görülmektedir. Maddeyi çocukların yüzde 95'i tanıdığı birinden almaktadır. Madde kullanımına iten en belirgin neden meraktır.

Tedavide 2 ay olan rehabilitasyon süreci eksik kalmaktadır. Rehabilitasyon süreci en az 6 ay olmalıdır. Çocukların eski sosyal ortamına dönmemesi için yönlendirilebileceği, sosyal aktivitelerde bulunabileceği, sosyal becerileri öğreneceği gençlik merkezlerinin olmaması tedaviye sekte vurmaktadır."

-Veri tabanı oluşturulmalı

Raporda, madde bağımlılığıyla mücadelede gerçeklerin bütünüyle ortaya çıkmasının önemine değinilerek, bunun için de sağlam bir veri tabanı oluşturulmasına ihtiyaç olduğunun altı çizildi. Madde bağımlılarına yönelik kayıt sisteminin sağlıklı sonuca elvermediği ifade edilen raporda, "Merkezi bilgi ağıyla bilgi, kayıt ve istatistik üretmek sağlıklı veriler vermemektedir. Madde yatkınlığına risk oluşturacak bölgelerde pilot çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle gençleri ve çocukları uyuşturucudan uzak tutmak için mahallelerde toplumsal ruh sağlığı merkezlerinin kurulması gerekmektedir" tespiti yapıldı.

Raporda ayrıca, son bir yıl içinde madde bağımlılığında olan artışa yönelik, Suriyelilerle ilgili ayrı bir çalışma yapılmasının da uygun olacağı kaydedildi.

Kaynak: AA / Politika

Ercan Candan Tekirdağ Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko - AS Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe Beko - AS Monaco maçından görüntüler! Survivor'da dün akşam kim elendi? 9 Mayıs Survivor elenen isim kim? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz olacak? Koç Metalurji kaç lot verir? İstanbul'da bugün yağmur yağacak mı? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak, sıcak mı, yağmurlu mu? 9 Mayıs Perşembe hava durumu! 10 Mayıs Cuma günü okullar tatil mi? 10 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi? İOKBS BURSLULUK SINAV SONUÇLARI 2024! İOKBS bursluluk sınav sonuçları ne zaman, hangi tarihte açıklanacak? SURVIVOR FURKAN KIZILAY KİMDİR? Furkan Kızılay kaç yaşında, nereli? Furkan elendi mi? 9 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? SURVIVOR'DA KİM ELENDİ? Survivor All Star'da elenen yarışmacı kim oldu? Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title