Haberler

Bakü'de, Türkpa 5. Genel Kurul Toplantısı Düzenlendi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 5. genel kurul toplantısı düzenlendi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 5. genel kurul toplantısı düzenlendi.

Oturumda üye ülkeler, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın parlamento başkanları, milletvekilleriyle birlikte Macaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, BDT PA, TÜRKSOY, Türk Akademisi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi, GUAM ve Türkiye'nin Marmara Grubu Vakfı temsilcileri katıldılar.

Toplantıda TÜRKPA'nın faaliyetlerinin içeriği hakkında tartışmalar yapıldı. Oturumun gündeminde, daimi komisyonlar Başkan ve Başkan yardımcılarının seçilmesi, Azerbaycan'da yapılan başkanlık seçimlerine dair kurumun raporu ve TÜRKPA'nın 2015 yılı bütçesinin onaylanması konuşuldu. Genel Kurulda, Macaristan'a gözlemci statüsü verildi. Ayrıca genel kurul toplantısında Bakü Deklarasyonu kabul edildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TÜRKPA 5. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada,"TÜRKPA'yı kişilerden bağımsız işleyebilecek ve varlığını sürdürebilecek bir yapıya kavuşturmak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu. Çiçek, "Oktay Asadov'un devir alacağı bu bayrakla Türk dünyasının birliğini arzulayan ve kardeşlerine hasret duyan bütün soydaşlarımıza ulaşmak iradesini en kuvvetli şekilde yaşatacağına inanıyorum. Kendisine başarılar diliyorum. TÜRKPA'nın üye ülke halklarını istikrar ve refahına katkı yapacak sonuç odaklı somut projeler üreten bir platform haline gelmesine önem veriyorum. Yapmakta olduğumuz bu 5. toplantıyla esasen TÜRKPA'nın bu yönde güçlenmesine ilişkin ortak irademiz teyit edilmiş oluyor" şeklinde konuştu.

Baku Deklarasyonu ve Musul'da bulunan Türk Konsolosluğu'ndaki çalışanların IŞİD tarafından kaçırılmasına da değinen Çiçek röportajda, "Musul'daki vatandaşlarımıza İŞİD tarafında bir terör eylemi gerçekleştirildi. Oradaki vatandaşlarımız rehin alındı. Bir taraftan böyle bir toplantı gerçekleştirirken öbür taraftan da böyle üzücü bir olayı yaşamış olduk. Türk dünyası olarak terörle mücadele konusundaki işbirliğimizi ve dayanışmamızı vurguladık. Bir ortak tavır olarak ta Musul'daki şiddetle ve nefretle kınadığımızı da deklarasyona derç ettik. Terörle yapılan mücadelede ülkelerin tek başlarına yaptıkları çabalar ne kadar başarılı olursa olsun sınırlı kalıyor. Onun için uluslararası dayanışma, devletlerin dayanışması ve bunu vurgulamaları önem ifade ediyor. Özellikle Türk dünyası tarafından bunun vurgulanması önemlidir. Ümit ederim gelecek sene Kazakistan'da yapacağımız toplantıda bugünkünden daha başarılı bir toplantı gerçekleştirmiş oluruz"

Genel Kurul bittikten sonra Parlamento Başkanları basın açıklaması yaptılar. Çiçek konuşmasında "5. Genel Kurulu tamamladık, 6. Genel kurulu Kazakistan'da yapacağız. Birçok konuda işbirliği yaparak kardeşler arasındaki ilişkilerimizi daha da geliştirmek noktasında burada bir çalışmayı bugün nihayetlendirmiş oluyoruz. TÜRKPA olarak yaptığımız çalışmalar son olarak Cumhurbaşkanlarımızın Türkiye'de gerçekleştirdiği zirve sonucunda almış oldukları karaları parlamento düzeyinde daha da güçlendirmek, halkın temsilcileri olarak bu kararların bir an önce hayata geçirilmesi noktasında irade birliğini ortaya koymaktır. Meclis başkanları olarak sayın Cumhurbaşkanlarımızın ortaya koyuyu bu iradeye destek veriyoruz. Ümit ediyorum 6. Genel Kurul Kazakistan'da gerçekleştirildiğinde bugün tavsiye kararları olarak aldığımız hususların önemli bir kısmı hayata geçmiş olacak ve bu kuruluş daha da fonksiyonel, daha da etkin bir kuruluş haline gelecektir" dedi. - BAKÜ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Cemil Çiçek Kazakistan Azerbaycan Bakü Dünya Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title