Haberler

"Arap Baharı Konferansı"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik sömürü için Arap halklarının özgürlük mücadelesini destekler gözükenlerin ve bölgedeki etkinlikleri için mezhep savaşlarını kışkırtanların yıllardır diktatörlerle kol kola olduğunu hatırlatmak...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik sömürü için Arap halklarının özgürlük mücadelesini destekler gözükenlerin ve bölgedeki etkinlikleri için mezhep savaşlarını kışkırtanların yıllardır diktatörlerle kol kola olduğunu hatırlatmak istediğini belirterek, " Gandhi'nin sözlerindeki gibi, 'Özgürlük hayatın nefesidir'. Bu nefes, Arap coğrafyasına dayatma ve yönlendirmelerle değil, Arap halklarının kendi mücadeleleriyle yayılacaktır" dedi.

CHP'nin Le Meridien Otel'de düzenlediği "Arap Baharı Konferansı"nın açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, konferansın, Arap coğrafyasının meydan ve sokaklarında demokrasi, özgürlük ve adalet için tarihi bir dönüşüm başlatan Arap halklarıyla dayanışmalarının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, ayrıca konferansın, Türk Arap dostluğuna ve kardeşliğine verdikleri değerin bir ürünü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Doğunun ve batının buluştuğu Türkiye'de, Arap ülkelerinden esen değişim rüzgarlarını hissediyor, tarihin bu dönüm noktasında Arap kardeşlerimizin özgür ve güvenli bir gelecek için attıkları cesur adımları destekliyoruz. Çağımızda özgürlük düşüncesi çok hızlı bir şekilde yayılıyor ve toplumsal dönüşümler hızlanıyor. Tarih boyunca evrensel uygarlığa büyük katkılar yapmış, köklü bir medeniyete sahip olan Arap halklarının bugün yeniden yürüyüşe geçmeleri bize Ali Şeriati'nin sözlerini hatırlatıyor 'Ey özgürlük! Ben zulümden bıkkınım, esaretten bıkkınım. Zincirden bıkmışım."'

-"Arap halklarının taleplerinden biri de eşitliktir"-

Kılıçdaroğlu, Kuzey Afrika'nın batı kıyılarından Orta Doğu'daki körfez ülkelerine uzanan bir mevsim değişikliği yaşandığını vurgulayarak, bu baharın, tıpkı Mustafa Kemal'in önderliğindeki Türkiye halkının 1919'da başlattığı mücadele gibi, dünyadaki özgürlük mücadeleleri için yürünecek yolu ve ödenen bedelleri gösterdiğini söyledi.

Bu mücadelenin baskı ve zulüm altında yaşayan halklara umut verdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, diktatörlere ve baskı rejimlerine karşı ayağa kalkan Arap halklarının Martin Luther King'in "özgürlüğün ezilenler tarafından talep edilmesi zorunludur" sözünü bir kez daha doğruladığını belirtti.

Kılıçdaroğlu, bu noktada, Arap halklarının özgürlüklerine dış müdahalelerle değil, kendi mücadeleleriyle ulaşmasının önem kazandığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomik sömürü için Arap halklarının özgürlük mücadelesini destekler gözükenlerin ve bölgedeki etkinlikleri için mezhep savaşlarını kışkırtanların yıllardır diktatörlerle kol kola olduğunu hatırlatmak isterim. Gandhi'nin sözlerindeki gibi, 'Özgürlük hayatın nefesidir'. Bu nefes, Arap coğrafyasına dayatma ve yönlendirmelerle değil, Arap halklarının kendi mücadeleleriyle yayılacaktır."

Kılıçdaroğlu, değişimin öncüsü olan Arap halklarının taleplerinden birinin de eşitlik olduğunu ifade ederek, "Toplumun bir bütün olarak özgür olması onu oluşturan parçaların eşitliğinden geçer. Mandela'nın dediği gibi, kısmi özgürlük diye bir şey yoktur. Arap coğrafyasında, asırlardır emperyalist güçlerle işbirliği yapanların ve onların çevresinde kümelenmiş güç odaklarının toplumsal eşitsizlikten beslenen düzenleri sona ermek üzeredir. Farklı din, mezhep ve ulusal kimliklerden oluşan Arap halklarının baskıcı rejimleri sona erdirmek için hep birlikte mücadele etmeleri eşit bir geleceğin işaretidir" diye konuştu.

-"Değişimin itici gücü olan kadın ve gençlik hareketlerini takdir ediyoruz"-

Kılıçdaroğlu, cinsiyet eşitliğinin, toplumsal gelişmişliğin en önemli göstergesi olduğunu belirterek, Arap coğrafyasında kızlarının okullaşma oranının son yıllarda gelişme göstermesine rağmen henüz istenen seviyede olmadığını kaydetti.

Parti olarak, kızların okumalarını, kadınların toplumsal hayatın her alanında eşit bireyler olarak var olmalarını istediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Arap coğrafyasındaki değişimin itici gücü olan kadın ve gençlik hareketlerini takdir ediyoruz. Birilerinin, diğerlerinden daha özgür ve daha eşit olmaması, Arap halklarının kendi coğrafyalarındaki kaynaklardan hakça yararlanması sosyal adaletle mümkündür. Değişim rüzgarlarıyla iştahı kabaran egemen güçler, zengin enerji kaynaklarına sahip olan Arap coğrafyasındaki halkların meşru arzu ve taleplerini yönlendirmeye ve kaynaklarını sömürmeye çalışıyor. Buna karşı çıkmalıyız. Diktatörün yerini bir diğer diktatör alırsa

'komşusu açken tok yatan'ların saltanatı devam eder."

-"Seslerini yeni bir dünya kazanma arzusuyla yükseltenlerin yanındayız"-

Kemal Kılıçdaroğlu, fakirliğin ve cehaletin hiçbir toplumun kaderi ve yazgısı olmadığını vurgulayarak, "Bütün dünya doğal kaynakları ve bilimin nimetlerini paylaşmaya doğru ilerlerken Arap halkları bundan mahrum kalamaz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler Arap halklarının kaynakların hakça bölüşümüne ve bilimin ışığında fakirlikten kurtuluşa doğru attıkları adımların demokrasi ve özgürlük yürüyüşlerinin bir parçası olduğunu heyecanla görüyoruz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Arap coğrafyasındaki değişimlerin emeğin yüceliğini ve belirleyiciliğini bir kez daha gösterdiğini ifade ederek, işçi sendikaları ve onlara destek veren milyonlarca insanın baskıcı diktatörlerin devrilmesinde öncü olduklarını, daha özgür, daha eşit ve daha adil bir geleceğin kapısını araladıklarını söyledi.

Sosyal demokrat bir parti olarak, Arap emekçilerin yanında olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet Halk Partisi olarak, seslerini yeni bir dünya kazanma arzusuyla yükseltenlerin yanındayız. Mısır'da Mübarek rejimine ve onunla işbirliği yapan güç odaklarının baskılarına boyun eğmeyen sendikaları, Arap dünyasının bir ülkesinden bir diğer ülkesine dayanışmayı taşıyan göçmen işçileri, Tunus'tan esmeye başlayan değişim esintilerini Mısır'da, Bahreyn'de, Yemen'de ve Suriye'de fırtınaya dönüştüren emekçi kitlelerini saygıyla selamlıyoruz."

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Gandhi Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title