Haberler

Ankara: Tüzmen, Yeni Zelanda Ticaret ve Savunma Bakanı Goff ile Görüştü

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Yeni Zelanda ve Türkiye'nin Geçmişte Çanakkale'de Savaşmış 2 Ülke Olduğunu Belirterek, "Geçmişte Çanakkale'de Savaşan Ülkeler Bugün Kahramanlık Hikayelerini Anlatan İki Ülke Haline Gelmiştir. Şimdi Artık Ticarette Bu Kahramanlıkları Gösterme Zamanıdır" Dedi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Yeni Zelanda ve Türkiye'nin geçmişte Çanakkale'de savaşmış 2 ülke olduğunu belirterek, "Geçmişte Çanakkale'de savaşan ülkeler bugün kahramanlık hikayelerini anlatan iki ülke haline gelmiştir. Şimdi artık ticarette bu kahramanlıkları gösterme zamanıdır" dedi.

Tüzmen, Yeni Zelanda Ticaret ve Savunma Bakanı Phil Goff ile görüştü. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda gerçekleşen görüşmede konuşan Bakan Tüzmen, iki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi, hava ulaştırması ve sağlık alanında işbirliğinin önemli konular olduğunu belirtti. Asya-Pasifik ülkeleriyle yeni bir strateji geliştirmeye çalıştıklarını ve bu strateji çerçevesinde önümüzdeki günlerde Türkiye'de Asya-Pasifik zirvesi düzenleyeceklerini ifade eden Tüzmen, Yeni Zelandalı iş adamlarını da bu zirveye beklediklerini kaydetti. İki ülke arasında 2000 yılında yaklaşık 35 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacminin 2005 yılında 70 milyon dolar seviyesine gelmesinden dolayı memnun olduğunu ifade eden Tüzmen, "Yaklaşık 5 senede iki misli artmış ama bu artış bizim diğer ülkelerle yapmış olduğumuz ticaret hacmine göre çok az bir artıştır. Bunu daha fazla artırmamız gerekmektedir" dedi.

Türkiye'nin Yeni Zelanda'ya daha çok ihracat yapmasını istediklerini belirten Tüzmen, Yeni Zelanda'nın da GAP bölgesine yatırım yapmasını istediklerini kaydetti. Tüzmen, "Sizler Anzaklar'ın torunusunuz. Geçmişte Çanakkale'de savaşan ülkeler bugün kahramanlık hikayelerini anlatan iki ülke haline gelmiştir. Şimdi artık ticarette bu kahramanlıkları gösterme zamanıdır. Onun için de Yeni Zelanda-Türkiye ticaret hacminin önümüzdeki dönemde daha da arttırılmasını talep ediyoruz" dedi. Konuk Bakan Goff ise iki ülke arasındaki sıcak ve yakın ilişkilerin 19. yüzyıl başlarında gözyaşlarıyla başladığını ancak, o zamanlardan beri iki ülkenin birbirine saygı gösterdiğini ve işbirliği yaptığını kaydetti. Ticaretimiz konusunda da artış için potansiyel olduğuna inandığını ifade eden Goff, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile de görüştüğünü ve hayvancılık konusunda iki ülkenin iş birliği yapabileceğini kaydetti. Goff, sertifika konusundaki sorunların halledilmesi durumunda hayvancılık konusunda işbirliğinin başlayacağına ve ilerleyeceğine inandığını söyledi.

Goff ayrıca, Türk Hükümeti'nin bin kişiye verdiği yurtdışı eğitim bursundan 100 kişinin Yeni Zelanda'ya gönderilmesinden de memnun olduklarını belirterek, bulum, tarım ve ormancılık alanlarında çok iyi üniversiteler sahip olduklarını anlattı. Goff, "Rekabetçi bir ülke olarak pazarınıza girmek istemiyoruz, ama sizinle birlikte çalışmak istiyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title