Haberler

21 Mart Down Sendromlular Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdür Vekili Şükrü Özgün: "Down sendromlu kişiler kendi aralarında farklılıklar gösterebilirler ancak çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak aile ve tıp desteği ile erken müdahale ile down sendromlu bireyler sıklıkla toplumla bütünleşik bir hayat kurabilirler"

Trabzon Halk Sağlığı Müdür Vekili Şükrü Özgün, down sendromlu kişilerin kendi aralarında farklılıklar gösterebileceğini ancak çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak aile ve tıp desteğiyle erken müdahale ile down sendromlu bireylerin sıklıkla toplumla bütünleşik bir hayat kurabileceklerini bildirdi.

Özgün, yaptığı yazılı açıklamada, 21 Mart'ın, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromlular Günü olarak kabul edildiğini belirtti.

Down sendromuna her 800 doğumda 1 oranında rastlandığını, istatistiklerin anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini gösterdiğini ifade eden Özgün, şöyle devam etti:

"Tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri bulunmamakla birlikte yaklaşık 100 bin down sendromlu kişi olduğu tahmin edilmektedir. Down sendromu gebelikte tanınabilen bir genetik farklılıktır. İkili tarama testi, üçlü tarama testi, ultrasonografi ve diğer bazı tanı yöntemleri ile down sendromundan şüphelenilen gebeliklerde ileri tetkikler yapılır. Down sendromu saptanmışsa aileye ayrıntılı genetik danışmanlık verilir."

Down sendromlu bireylerin doğumdan itibaren ihtiyaç duyduğu fizyoterapist ve özel eğitim desteğine ücretsiz olarak ulaşabilmek için bebeğin tanı sonucu ile Sağlık Bakanlığının duyurduğu hastanelerden birine giderek engel derecesini ve durumunu belirten bir kurul raporu almak ve bu raporla ikamet edilen bölgedeki Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) giderek rapor çıkartmak gerektiğini kaydeden Özgün, açıklamasını şöyle tamamladı:

"İlimizde ilgili raporun alınabileceği hastaneler Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Trabzon Fatih Devlet Hastanesi, Of Devlet Hastanesi, Vakfıkebir Devlet Hastanesi, Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farasi Hastanesi olmakla birlikte bu hastanelerden alınan raporlara itiraz halinde başvurulacak hakem hastane Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesidir. Down sendromlu kişiler kendi aralarında farklılıklar gösterebilirler ancak çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak aile ve tıp desteği ile erken müdahale ile down sendromlu bireyler sıklıkla toplumla bütünleşik bir hayat kurabilirler. Çocuğun gelişimi sırasında öğrendiklerini pekiştirebilmesi için günlük yaşamda fırsatlar ile hoş ve motive eden bir çevre oluşturabilmek destekleyici olmaktadır. Bu bireylerin pek çoğu doğru eğitim ve destekle bağımsız veya yarı bağımsız olarak hayatlarına devam edebildikleri gerçeği unutulmamalıdır." - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Birleşmiş Milletler 21 Mart Trabzon Yerel Haberler

Canlı anlatım! Şampiyonluk maçında gol perdesi açıldı

Canlı anlatım! Şampiyonluk maçında gol perdesi açıldı

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Canlı anlatım! Kadıköy'de gol yağmuru var

Canlı anlatım! Kadıköy'de gol yağmuru var

Bakmadan Geçme

GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI NE ZAMAN? #129349 Galatasaray'ın şampiyonluk kutlaması olacak mı, nerede olacak? #9917 GALATASARAY - KONYASPOR MAÇI CANLI İZLE! #129349 Galatasaray maçı hangi kanalda, saat kaçta? Galatasaray - Konyaspor maçı FULL HD İZLE! #9917 GALATASARAY İLK 11'LER! Konyaspor ile karşılaşmada Galatasaray'ın ilk 11'leri kim? Erbaaspor Muşspor maçı CANLI izle! (HD) 26 Mayıs Erbaaspor Muşspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Erbaaspor - Muşspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Erbaaspor - Muşspor maçı nereden izlenir? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi hangi tarihte, ayın kaçında ödenecek 2024? Popeyes boykot mu? Popeyes İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Popeyes Türk malı mı, sahibi kim? Bugün Fenerbahçe'nin maçı var mı? Bugün hangi Fenerbahçe maçı var, hangi kanalda? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı nereden izlenir?
Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title