Haberler

Vergisine yüzde 58, kirasına 25 zam

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

08.01.2024 03:56

Hükümet konut kiralarına yapılacak zammı yüzde 25 ile sınırlayınca, kimi vatandaş, "Mümkün olsa da biz de hükümetin vergi, harç ve cezalara yapacağı zamma bir sınır koyabilsek." diye serzenişte bulunmaya başladı.

Neden? Çünkü hükümet yüzde 58,46 olarak açıkladığı yeniden değerleme oranını esas alıp, vergi harç ve cezalara bu oranda zam yapmaya başladı.

Vatandaş haksız mı? Değil, vatandaşın serzeniş ve beklentisi yerinde ve gayet adil görünüyor. Hükümetin mülk sahiplerinden aldığı emlak vergisi yüzde 58,46 artacak ama mülk sahibinin kiracısından aldığı kira bedeli en fazla yüzde 25 arttırılabilecek.

Oldu mu şimdi? Olmadı elbette vatandaş da vergi ve harçlara yapılacak zamma maksimum yüzde 25 zam sınırı koymak istiyor.

Bu arada hükümetin koyduğu maksimum zam sınırı sadece konutları kapsıyor, işyerlerine dair bir sınırlama yok. İşyerlerine ilişkin yapılacak kira zammı TÜİK verilerine göre enflasyonla sınırlandırılıyor.

Peki neden bu ayrım, neden konut kiralarına maksimum zam sınırı konulurken, esnaf mülk sahibinin insafına terk ediliyor? Belki de esnaf hala kazanıyor sanıyoruz. Ondandır ki esnafı, kazandığına açlıkla göz koyan mülk sahibinin iştahla ovuşturduğu ellerine terk ediyoruz.

Hep aynı şey olmuyor mu zaten, söz konusu olan başkasının cebiyken hepimiz cömertlikten ve vicdanlı olmaktan bahsederiz. Mesele dönüp dolaşıp cebimize girene gelince, maalesef başkasından beklediğimizi ya da ötekine dayattığımızı unutuyoruz.

TÜİK verilerine göre 2023 yılını yüzde 64,77 enflasyonla kapattık. Bu son 22 yılın en yüksek enflasyon oranı olarak kayıtlara geçti.

Diğer yandan TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranını gerçekçi görmeyip kendi hesaplamalarını yapanlar da var. Bunlardan biri de kimi ekonomist ve akademisyenlerin kurduğu ENAG adlı kuruluş. Kendilerine Enflasyon Araştırma Grubu diyorlar.

Bakın TÜİK'in 64,77 olarak açıkladığı TÜFE'ye (Tüketici Fiyat Endeksi) göre enflasyon için ENAG kaç diyor. ENAG TÜİK oranının yaklaşık iki katını zikrederek yıllık enflasyonun yüzde 127,21 olduğunu açıklıyor.

Bu kadar büyük bir fark olabilir mi? İnsan haliyle şüphe ediyor.

title