Haberler

Hayallerimizi Yıktın Toyoda San

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

25.01.2024 12:29

Otomotiv sektöründe, elektrikli araçların gittikçe pazarın büyük kısmını kaplayacağı ve elektrikli araç üretimi arttıkça fiyatların makul seviyelere ineceğini hayal edip durun siz.

Daha temiz, daha ucuz ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji olarak elektrikle daha konforlu, ekonomik yolculuklar yapabilmenin hayalini de ekleyin yanına.

Ama maalesef sektörün en ağır abilerinden biri Toyota'nın Başkanı ve CEO'su Akio Toyoda pilli arabalarla ilgili hayallerimizi suya dökecek açıklamalar yaptı.

Dikkatinizi çekmiştir Toyota markasıyla Başkanın soyadı neredeyse aynı, merak edenler için söyleyeyim Akio Toyoda, Toyota Motors'un kurucusu Kiichiro Toyoda'nın torunudur. Yani markayı kuran aileden biridir Toyoda San.

Sektörün ağır abilerinden biri diyorum çünkü Toyoda, 2021 yılında "Dünya Otomobili İnsanı" gibi sektörün en prestijli ödüllerinden birini almış bir zat.

Bu "Dünya Otomobili İnsanı" ne demiş şimdi ona dönelim.

Toyoda San'ın bir gün önce haberlere konu olan ve hepimizi sükutu hayale uğratan sözleri haberlere başlık olabilecek kadar önemliydi "Elektrikli araçlar hiçbir zaman piyasanın hakimi olmayacak"

Toyoda, elektrikli araçların dünya otomobil pazarında en fazla yüzde 30 gibi bir pay sahibi olabileceğini söylüyor.

Bu bizim için ne anlama geliyor? Maliyeti daha düşük yakıtla, daha konforlu, daha çevreci otomobile daha ucuza sahip olma hayalimizin suya düştüğü anlamına geliyor.

İnsanlardan kaynaklı sera gazı salınımında "Net Sıfır" hedefinin hayal olduğu anlamına geliyor. Yani anlayacağınız fosil yakıtlarla dünyayı kirletmeye devam edeceğiz. Ama bunun yanına Toyoda San'ın küçük de olsa iyi bir öngörüsünü ekleyeyim de biraz nefes almaya yerimiz olsun "Geleneksel fosil yakıtlarla çalışan otomobillerin yanında hibrit ve hidrojen yakıt hücreli araçlar da pazarda pay sahibi olacak"

Maalesef bu petrolün, zenginliğin kaynağı ve tüm petrol coğrafyasında savaşların sebebi olmaya devam edeceği anlamına gelir. Kimisine göre kıyısında, kimisine göre ise içinde olduğumuz özellikle Ortadoğu coğrafyasında petrole bedel akacak kanın durmayacağı anlamına da gelir.

Bizi kederlere saldın hayallerimizi yıktın Toyoda San.

title