Haberler

Hala aramızda, yine aramızda

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

15.01.2024 01:09

2019'un Kasım ayından beri gündemimize çöken ve dünya çapında milyonlarca kurban verdiğimiz Covid 19 ile ilgili Türkiye'de kaç insan kaybettik diye merak ettim. İnternette yaptığım küçük bir araştırma sonucu Sağlık Bakanlığının Covid 19 Bilgilendirme Platformunu önüme düştü. İyi dedim resmi rakamlar üzerinden değerlendirme yaparım. Sitenin linkine tıkladım.

Genel Korona Virüs Tablosuna tıklayınca en son Mart 2023 yılında verilerin işlendiğini ve söz konusu tarih itibariyle Türkiye'de 102 bin 174 kişinin vefat ettiği yazıyordu.

Peki neden Mart 2023'ten sonra ve daha başında olduğumuz 2024 yılında hiç veri işlenmemişti? Hala soğuk nefesini ensemizde hissettiğimiz bu maraz peşimizi bırakmadıysa da biz onu takip etmeyi neden bırakmıştık?

Hala, farklı kılık ve isimlere bürünerek gırtlağımıza yapışıp nefesimizi kesmiyor mu? Görmezden gelip duymazdan gelirsek peşimizi bırakıp gideceğini mi düşündük?

Sağlık Bakanlığının çalışması ve bilgilendirme platformundan anlaşılan bu.

Farklı haber kaynaklarında WHO, (Dünya Sağlık Örgütü) yaklaşık iki yıl önce verdiği bir istatistikte resmi verilere göre dünya genelinde 5,4 milyon insan öldüğü bildirildiyse de gerçek rakamın bunun 2,7 katı olduğunu iddia ediyordu. Bu da bu maraza kurban verdiğimiz insan sayısını 15 milyona yaklaştırıyordu ki bu nerdeyse 20 ay öncesinin, Mayıs 2022 haberiydi.

Peki ne oldu da ilgimizi ve dikkatimizi artık kaybetmişti. Hastalığa çözüm mü bulundu? Hayır. Aşılarla artık ölümcül olmaktan mı çıktı? Hayır. Hatta aşıların farklı hastalıklara yol açtığına ilişkin haberler ve davalar bile gündeme geldi ama biz kurbanlarımızı saymaktan aşıları konuşmaktan vazgeçtik.

Aslında Covid 19 hiç bitmedi ve inmedi sahneden sadece biz sırtımızı dönüp artık izlemeye ve dikkate değer bulmuyoruz.

İşte tam da bu noktada WHO dünyayı uyarıp "Korona virüsün bir alta varyantı olan JN.1 dünya genelinde hızla yayılıyor. Dikkate alınması gerek" diyor.

Biz görmezden gelip yokmuş gibi davranırken Avustralya'da kısa adı AIBN olan Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü çığır açan çalışmalarla umut vaat ediyor. Covid 19'un yaşlandırmayı hızlandıran etkileri üzerine çalışma yapan enstitü Covid 19'un yaşlandırdığı hücreleri ortadan kaldıran 4 ilaç üretmiş.

Hatta haberler, bu çalışmanın Alzheimer gibi farklı beyin hastalıklarına da iyi gelebileceğine dikkat çekiyor.

Bu da onca karamsarlıktan devşirdiğimiz iyimserliğin nişanı olsun.

title