Haberler

Hoş Geldin Ramazan - On Bir Ayın Sultanı

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
04.04.2022 01:48

Ramazan ayı insanlara Kuran'ın indirildiği aydır. Ramazan ayı çocukluğumdan beri benim gözümde her zaman mutluluk, bolluk, bereket, şükretmek, yardım etmek gibi kavramları çağrıştırmıştır. Mutluluk, bolluk ve bereket, ayrıca yardımsever olmak kuşkusuz hepimizin hayatında daha fazla görmek istediği unsurlar. Kimse daha fazla bolluk ve berekete, bunun bir kısmını ihtiyaç sahipleri ile paylaşmaya hayır demeyecektir. Ramazan ayında verilen zekat da bir anlamda benzerlik taşır, zekat bolluk ve bereketi paylaşma ile artırır.

Sadece Ramazan'ı değil yılın tamamını manevi yönden güçlenerek, yardım ederek ve insanları mutlu ederek ve mutlu olarak geçirebiliriz elbette. Benzer şekilde hırslardan ve egolardan arınma için de sadece tek bir ay değil bütün bir yıl, bütün bir ömür fırsatımız var. Bu nedenle benim görüşüme göre en güzeli Ramazan'ın ruhunu bütün bir yıla yaymaya çalışmaktır.

Kişisel gelişim ve manevi konular arasında sıkı bir bağ vardır. Bu bağ insanı huzurlu yapan maneviyattır, şükretmek, dua etmek, nefsimizi arındırmak gibi çok sayıda alt başlığı vardır. İşte Ramazan bir yerlerden başlayıp devamını getirmek için her yıl güzel bir fırsat sunar bizlere.

Elbette sadece yanlış veya yasaklı davranışlardan uzak durmak tek başına yeterli olmayabilir. Daha iyi bir insan olmak, kamil insan olmak yolculuğu hiçbir zaman tam olarak sona ermeyecektir. Örneğin nezakete çok önem veririm ben, bir insanın manevi güzelliğinin nezaketi ile doğru orantılı olduğunu düşünürüm.

Eskiden ramazanlar ve bayramlar daha coşkulu geçerdi, buna katılmamak mümkün değil. Diğer yandan bu gerçeği görüp hayıflanmak yerine bundan sonra neleri iyileştirebiliriz, nasıl güzellikler katabiliriz kendimize ve bu aya buna bakmak lazım.

Hep söylerim değiştiremeyeceğimiz bir geçmiş geride dururken belli ölçülerde etkileyebileceğimiz bir gelecek önümüzde uzanıyor. Gelin kendimiz, Ülkemiz ve Dünya için hep birlikte daha güzel bir gelecek oluşturalım ve Ramazan ayı buna vesile olsun.

title