Haberler

Doğal afetlerden çocuklar nasıl etkilenir?

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
06.08.2021 11:53

Doğal afetler; çocuklar ve yetişkin bireyler üzerinde travmalara neden olmaktadır. Yaşanan doğal afetler çocukların güvenlik ve normallik duyularının zedelenmesine sebep olmaktadır. Çocuklar doğal afetlerin kontrol dışı olduğunu duygusunu belirginleştirir. Yaşanan olaylar oluşmuş düzenin bozulmasına neden olmaktadır. Çocuk yaşanan olaylar sonucunda kendisinin de başına kötü olaylar geleceğinden korkar ve güvenini yitirebilir. Bazı çocuklarda da yaşanan olumsuzluğu kendisinin önceden yaptığı kabahatler sonucunda olduğunu düşünüp, suçluluk duyabilir. Her çocuk olaylar karşısında farklı tutumlar gösterebilir. Bazısı da bu konuda konuşmak ister, bazısı ise bu konuşmalardan kaçınabilir ya da günler sonra tutumlarını sergileyebilir.

Doğal afet sonrası görülen belirtiler;

Okula gitmeyen çocuklarda, bebek çağlarına geri dönme o dönem sergiledikleri davranışları tekrar sergileme örneğin parmak emme, altını ıslatma, anne- babaya düşkünlük, iştahta azalma gibi günlük rutinden uzaklaşma görülmektedir.

İlkokula giden çocuklarda, etrafına karşı saldırgan, öfkeli, okula gitmek istememe, arkadaşlarıyla görüşmek istememe ve okul başarısında düşüş gözlemlenebilir.

Ergenlik çağında olan çocuklarda iştahta problem, sinirli ruh hali, dikkatte dağınıklık, suç işlemeye meyilli olma, alkol ve madde kullanımı gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Anne ve babalar doğal afetten etkilenen çocuklara nasıl davranmalı?

Çocuğunuzla yaşanan olaylar hakkında konuşmaktan kaçınmayın, olay hakkında kaçamak cevaplar vermemelisiniz.

Durumun ciddiyetini inkar etmemelisiniz. Basit bir olaymış gibi nitelendirmemelisiniz. Ancak anne – baba olarak onların yanında olduğunuzu belirtmelisiniz.

Çocuklarınızın duygularını, düşüncelerini ifade etmelerine fırsat vermelisiniz. Bazı çocuklar olayları sürekli tekrar ederek anlatmak ister. Bu onların yaralarını sarma sürecidir. Onları dikkatli şekilde dinlemelisiniz.

Aile olarak hep birlikte olmalısınız. Çocuklarınıza verdiğiniz sözleri tutmanız oldukça önemlidir çünkü onların yetişkinlere tekrar güven duymaları oldukça önemlidir.

Sürekli olarak haberlere maruz kalmalarını engellemelisiniz. Onları izleyebileceği şeylere yönlendirmelisiniz.

title