Haberler

Alkollü araç kullanımının hukuki ve cezai sonuçları nelerdir?

Av. Sinan Keskin

Av. Sinan Keskin

Avukat
27.09.2022 12:16

Alkol miktarı ne olursa olsun alkollü araba kullanmak hem sürücünün kendi hem başkalarının can güvenliği açısından tehlikelidir. Bilimsel araştırmalara göre,0.2 promil düzeyinden başlayarak alkol düzeyi arttıkça sürücüler, trafik için tehlikeli hale gelmektedir.

Alkollü sürücüler ayırt etme güçlerini kaybederler ve yaptıkları kazalar cana mal olabilir. Dolayısıyla her ülke alkollü araç kullanımıyla alakalı yasal düzenlemeler yapmıştır.

Ülkemizde ise ticari araç sürücülerinin ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkması komple engellenmiş diğer sürücüler ise 0.50 promil yasal sınır konmuştur. 0.50 promil ise bir litre kandaki yarım gram alkolü temsil etmektedir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre alkol denetimleri alkollü olabileceğinden şüphe edilen sürücülere yapılabileceği gibi rutin alkol kontrolleri sonucunda da yapılabilir. Denetim alkolmetreyle yapılır alkolmetrenin bulunmadığı durumlarda ise görevliler sürücünün durumunu gözlemleyerek bir alkol test raporu düzenleyebilir.

Ölçüm veya gözlem durumunda sürücünün 0.50'den fazla alkollü olduğu anlaşılırsa, Karayolları Trafik Kanunu'nun 48. Maddesi uyarınca sürücüye 1823 TL para cezası verilir, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi 6 ay süreyle trafik polisince alınır.

Aynı sürücünün 2. kere alkollü trafiğe çıktığı tespit edilirse 2287 TL para cezası ile cezalandırılır,aracı trafikten men edilir ve ilkinden farklı olarak sürücü belgesi 2 yıl süreyle trafik polisince geri alınır.

Eğer aynı sürücü 3. Kere alkollü trafiğe çıktıysa 3675 TL para cezası ile cezalandırılır,aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi 5 yıl süreyle trafik polisince geri alınır. Ayrıca 6 aydan az olmamak kaydıyla hafif hapis cezası uygulanır.

5 yıl süreyle sürücü belgeleri alınan sürücüler 5 yılın sonunda psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında, durumu uygun görülenlere verilir. Alkollü araç kullanmaktan sürücü belgesine el konulan sürücüler el konma süresinin bitmesinden sonra sürücü belgesine el koyan birime veya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne dilekçeleri ile başvurarak sürücü belgelerini alabilirler.

1.00 promilden fazla alkollü şekilde trafiğe çıkanlar Türk Ceza Kanunu 179'a göre yukarıda anılan cezalara tabi olacağı gibi cezai süreç de başlar. TCK 179'a göre üç aydan iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanır.

Alkollü sürücünün kaza yapması halinde ise sürücü hem yol güvenliğini tehlikeye atma suçundan idari para cezsası hem de Karayolları Trafik Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'na göre hapis cezası ile yargılanır. Ayrıca alkollü araç kullanan kişiye kamu davası da açılır. Alkollü sürücünün kazaya sebebiyet vermesi durumunda TCK 180. maddeye göre sürücüye üç aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Alkollü sürücünün trafik kazası sonucunda ölüme sebebiyet vermesi halinde Türk Ceza Kanunu'na Madde 85'e göre iki yıldan altı yıla hapis cezası istemi ile dava açılarak Türk Ceza Kanunu 22/3 mad. bilinçli taksir hükümleri de uygulanmak suretiyle ceza miktarı üçte birinden yarısına kadar artırılacaktır.

Fiil birden fazla insanın ölümüne sebebiyet verecek olursa,sürücü anılan maddeye göre, iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya olmakla birlikte, bilinçli taksir hükümleri gereğince failin alacağı ceza, üçte birinden yarısına kadar artırılacaktır.

title