Haberler

Beyrut'ta Yeni Suriye Muhalefeti: "Vatan Bloğu"

Suriye'de sahadaki muhaliflerce "rejimin muhalefeti" olmakla eleştirilen, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve bağımsız isimlerin oluşturduğu "Vatan Bloğu" isimli muhalefet grubu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kuruldu.

Suriye'de sahadaki muhaliflerce "rejimin muhalefeti" olmakla eleştirilen, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve bağımsız isimlerin oluşturduğu "Vatan Bloğu" isimli muhalefet grubu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kuruldu.

Beyrut'ta bir otelde düzenlenen basın toplantısında, Beşar Esed'in ülkesindeki ayaklanmaları kanlı bir biçimde bastırmaya başladığı 2012 yılında açıkladığı siyasi reformlar çerçevesinde kurulan partilerin başını çektiği "Vatan Bloğu" isimli muhalefet grubunun kurulduğu duyuruldu.

Rusya Büyükelçisi Alexander Zasypkin, Çin Büyükelçisi Jiang Jiang, İran Büyükelçisi Muhammed Fethali'nin yanı sıra Batı ülkelerinden diplomatik temsilciler de basın toplantısının katılımcıları arasında yer aldı.

Blok üyesi Halk Partisi Genel Sekreteri Nevvaf Mulhim, basın toplantısında yaptığı konuşmada, bloğun prensip kabul ettiği 18 maddeyi sıraladı.

Maddeler arasında, " Suriye'de devlet başkanlığı meselesinin ülke içinde gerçekleştirilecek seçimlerle çözülmesi ve devlet başkanının yargılanmasının uluslararası müdahale olmadan Suriye içinde gerçekleşmesi gerektiği" maddesi dikkati çekti.

Astana toplantılarının "yavaş da olsa sonuç vermeye başladığını" aktaran Mulhim, şunları söyledi:

"Geçiş döneminde esas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararıdır. Türkiye, İran ve Rusya Suriye meselesinde etkili ülkelerdir, hepsinin desteğini bekliyoruz. Cenevre toplantılarına tüm gruplar katılmalı ve ciddi görüşmeler yapılmalıdır. Cenevre toplantılarının sonuç vereceğine inanıyoruz."

Vatan Bloğu'ndaki partilerden Suriye'nin İnşası Hareketi Lideri Luey Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de rejimin geleceğine ilişkin, "Suriye'deki mevcut hükümet bir gerçek. Bizler artık ileriye bakmalıyız. Bizler bu hükümetin geçiş sürecinde değişmesi için çalışacağız. Suriye'de rejim var, muhalefet var ve de üçüncü grup olarak bizler varız." diye konuştu.

Toplantıya, Halk Partisi Genel Sekreteri Nevvaf Mülhim, Halk Gençler Partisi Genel Sekreteri Bervin İbrahim, Şarkiye Bölgesi Ulusal Konseyi Başkanı Macid el-Kiru, Suriye'nin İnşası Hareketi'nden Menni İbrahim ve bağımsız isimler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Lübnan Suriye Beyrut Rusya Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title