Haberler

Ürdün'deki Sudanlı Sığınmacılar

Ürdün'ün başkenti Amman'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) binası önünde toplanan Sudanlılar, ülkedeki diğer sığınmacılar gibi kendilerine bazı haklar verilmesini istiyor.

Ürdün'ün başkenti Amman'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) binası önünde toplanan Sudanlılar, ülkedeki diğer sığınmacılar gibi kendilerine bazı haklar verilmesini istiyor.

Uzun zamandır Darfur eyaletinde ordu ile isyancılar arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Ürdün'e kaçan Sudanlılardan 150 kişilik bir grup, yaklaşık 2 haftadır başkent Amman'ın UNHCR binası önünde çadırlar kurarak, ülkedeki diğer sığınmacılara tanınan hakların aynısının kendilerine verilmesi ve hayat şartlarını iyileştirecek taleplerde bulunuyor.

AA muhabirine konuşan Sudanlı Abdürrahim Şerif, Darfur eyaletindeki çatışmalar sebebiyle iki yıl önce Ürdün'e ailesiyle geldiğini ve UNHCR tarafından kendilerine sığınma hakkı verildiğini, ancak konaklama veya gıda gibi herhangi bir yardımda bulunulmadığını söyledi.

UNHCR'in yardım elini uzatmasını veya kendilerine vatandaş haklarının tanınmasını istediklerini ifade eden Şerif, UNHCR'den sığınmacı belgelerini taşımalarına rağmen sorunlarının çözümü için herhangi bir söz alamadıklarını aktardı.

Ürdün'deki UNHCR'nin dış ilişkiler sorumlularından Helene Daubelcour, temel görevlerinin ülkedeki sığınmacılara gerekli hizmetleri sunmak olduğunu dile getirerek, "Uluslararası kanunlar ve ellerindeki imkanlar çerçevesinde Ürdün'deki tüm sığınmacıların bütün ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

UNHCR binası önünde toplanan Sudanlılar ile ilgili ise Daubelcour, Ürdün'de sığınma kaydı olan 3 bin 500 Sudanlı olduğunu ve bunlara eğitim ile sağlık hizmetlerinin yanı sıra diğer gerekli hizmetlerin sunulduğuna işaret ederek, "Ancak kendilerine vatandaş haklarının tanınması ise hak değil bir taleptir. Bu da uluslararası toplumun ilgileneceği bir konu" değerlendirmesinde bulundu.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir hükümet yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ürdünlü yetkililerin, ülkedeki tüm sığınmacıların taleplerini yerine getirmek için UNHCR ile görüşmeleri yoğunlaştırdığını belirterek, "Sığınma hakkını doğrudan veren Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de bu yükün bir kısmını üstlenmeli ve sığınmacıların yükü tamamen Ürdün'e bırakılmamalı" dedi.

Uluslararası yasalar çerçevesinde hiçbir sığınmacının Ürdün'e giriş yapmasının engellenmeyeceğini söyleyen hükümet yetkilisi, ancak sığınma hakkını verme yetkisinin ise UNHCR'de kalacağını kaydetti.

Darfur bölgesinde "Adalet ve Eşitlik", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Darfur Amman Ürdün Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title