Haberler

Türkiye'nin Rekabet Sıralamasındaki Yeri Değişmedi

Türkiye Kısmı Tüsiad Tarafından Hazırlanan Imd Dünya Rekabet Yıllığında Türkiye, 2007 Yılı Dünya Rekabet Yıllığı'nda, Türkiye Ekonomisinin Rekabet Gücü Bakımından, Geçen Sene Olduğu Gibi 55 Ülke Arasında 48. Sırada Yer Alıyor.

Türkiye kısmı TÜSİAD tarafından hazırlanan IMD Dünya Rekabet Yıllığında Türkiye, 2007 Yılı Dünya Rekabet Yıllığı'nda, Türkiye ekonomisinin rekabet gücü bakımından, geçen sene olduğu gibi 55 ülke arasında 48. sırada yer alıyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), yarın açıklanacak olan "IMD (International Institute for Management Development) tarafından her sene açıklanan Dünya Rekabet Yıllığı (World Competitiveness Yearbook) öncesinde açıklama yaptı.

Ülkelerin rekabet gücü performansını 323 kriter bazında ayrıntılı olarak incelendiği ve uluslararası karşılaştırmalara olanak veren yıllığın Türkiye bölümü, IMD'nin ülke ortağı olan TÜSİAD tarafından hazırlanıyor.

TÜSİAD açıklamasına göre, 2007 Yılı Dünya Rekabet Yıllığı'nda, Türkiye ekonomisinin rekabet gücü bakımından, geçen sene olduğu gibi 55 ülke arasında 48. sırada yer alıyor.

Global rekabet gücü sıralamasında Türkiye; Hırvatistan, Meksika, Arjantin ve Güney Afrika'yı geride bıraktı. Buna karşılık, bir önceki sene Türkiye'nin gerisinde kalan Brezilya ve Polonya'nın 2008 yılında sırasıyla 43. ve 44. sıraya yükselerek Türkiye'nin önüne geçti.

Rekabet sıralamasında bir önceki seneye göre ilerleme kaydedememiş olmasına rağmen, Türkiye ekonomisi, kamu verimliliği kategorisinde 5 basamak ilerleyerek 44. sıraya ve altyapı verimliliğinde 3 basamak tırmanarak 42. sıraya yükseldi.

Ekonomik performans ve özel sektör verimliliği alanlarında geçtiğimiz yıla göre ilerleme kaydedemeyen Türkiye, bu kategorilerde yine 53. ve 37. sırada yer aldı.

TÜSİAD açıklamasında, demografik yapıyı oluşturan faktörlerin, uluslararası karşılaştırmalarda Türkiye ekonomisine üstünlük sağlasa da, işgücünün nüfusa oranı ve toplam işgücü içinde kadın oranının düşük olmasının, ülkenin rekabet gücünü törpülemeye devam ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, "Yüksek faiz oranları, yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki oranının düşük olması ve tüketici enflasyonunun yüksekliği de, Türkiye'nin puanını aşağıya çeken diğer başlıca faktörlerdir" değerlendirmesi yapıldı.

TÜSİAd açıklamasında, Türkiye ekonomisi için 2008 yılı öncelikleri de sıralandı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Uluslararası finans piyasalarındaki çalkantı karşısında risk yönetimi güçlendirilerek ekonominin dayanaklılığı artırmalıdır.AB müzakere süreci hızlandırılmalıdır.Kayıtlı ekonominin yaygınlaştırılması için koordinasyon kurulu kurulmalıdır.Dış dengenin iyileştirilmesi için rekabet gücünü artıracak bir sanayi stratejisi hazırlanmalıdır.Yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesi çerçevesinde yapısal mikroekonomik reformlara odaklanılmalıdır."(ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title