Haberler

Türkiye'de İşlenebilir Arazinin Yüzde 30'u Boş Duruyor"

MEYVE Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yo¨netim Kurulu Bas¸kanı B. I·lker Güney, dünya ve Türkiye'de hızla değişen iklim şartlarının tarımı ve üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

MEYVE Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yo¨netim Kurulu Bas¸kanı B. I·lker Güney, dünya ve Türkiye'de hızla değişen iklim şartlarının tarımı ve üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Türkiye'nin işlenebilir arazi bakımından zengin olduğunu belirten Güney, "Du¨nya is¸lenebilir arazi pes¸inde kos¸arken ülkemizde is¸lenebilir arazinin yüzde 30'unun bos¸ durması ziyandır. Küçük parsellerin birleştirilip arazi toplulas¸tırılmasına gec¸is¸e hız verilmesini beklemekteyiz" dedi.

2017 yılında yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ic¸ piyasa ve ihracat hedefleri dogˆrultusunda bas¸arıyla tamamladıklarını belirten MEYED Başkanı Güney, Meyve suyu endüstrisi sektöründeki son durum hakkında bilgi vererek, sorunlara değindi ve  taleplerini dile getirdi. Meyve suyu endu¨strisinin, Türkiye'de hammaddesi 'bacasız fabrika' diye tanımlanan tarıma dayalı, ekonomiye katma degˆeri yu¨ksek ve halk sagˆlıgˆı ic¸in faydalı sekto¨rlerin bas¸ında geldiğini belirten Güney, du¨nya rekabetinde Tu¨rkiye'nin o¨nu¨nu¨ daha da ac¸acak, sanayi meyveciligˆine giden yol olan arazi toplulas¸tırmasının hayata gec¸irilmesini beklediklerini söyledi.

"TU¨RKİYE'DE İS¸LENEBİLİR ARAZİNİN ORTALAMA YÜZDE 30'U BOS¸"

Dünya da ve Tu¨rkiye'de iklim s¸artlarının degˆis¸mekte oldugˆunu ve bu durumun tarımı olumsuz etkilediğini vurgulayan Güney, "Gu¨ndelik hayatımız ic¸in iyi giden havalar memnun edici go¨zu¨kse de, bu degˆis¸im aslında tarımı ve u¨retimi olumsuz etkilemektedir. Rekolte bu sene olumsuz etkilendi, hammadde fiyatları dramatik s¸ekilde yu¨kseldi. Du¨nya is¸lenebilir arazi pes¸inde kos¸arken Tu¨rkiye'de is¸lenebilir arazinin ortalama yüzde 30'unun bos¸ durması ziyandır. Arazi toplulas¸tırmasına gec¸is¸e hız verilmesini beklemekteyiz" diye konuştu.

"ARAZİ TOPLULAS¸TIRMASININ HAYATA GEC¸İRİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Sanayi meyveciligˆine giden yol olan arazi toplulas¸tırmasının hayata gec¸irilmesinin kritik olduğunun altını çizen Güney, "Sekto¨ru¨n devreden ve stok maliyeti KDV yu¨ku¨ de rekabet gu¨cu¨mu¨ze sekte vurmaktadır. I·lgili kurumlar ile go¨ru¨s¸melerimizin sonuc¸ alması hedefimizdir. Bilinc¸siz ve yanlıs¸ uygulama kos¸ulları sonucu meydan gelen zirai mu¨cadele problemleri ile de aktif mu¨cadelemiz hem c¸iftc¸iyi birebir bilinc¸lendirme yolu ile hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  is¸birlikleri ile devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

"BUGU¨N DİKİLEN BİR MEYVE AGˆACI EKONOMİK VERİMLİLİGˆE 5 İLE 7 YIL İC¸İNDE ULAS¸IYOR"

2018 yılında en büyük hedeflerinden birinin de Cazibe Merkezi tes¸viklerinin bo¨lgesel pilot c¸alıs¸malarının devamının getirilmesi için çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Güney, "U¨lke ekonomisinin getirdigˆi yu¨ksek do¨viz ve  faiz, endu¨strinin yatırım kararları ic¸in soru is¸aretleri yaratmaktadır. Yine de sanayicimiz, du¨nya normlarını gu¨ncel takip ve adapte olma konusunda taviz vermemek ic¸in elinden geleni yapmaktadır. Bugu¨n dikilen bir meyve agˆacı ekonomik verimliligˆe 5 ile 7 yıl ic¸inde ulas¸ıyor. Bu, çiftc¸inin so¨ktu¨gˆu¨ her agˆacın, ekonomik, c¸evresel ve yapısal olarak verdigˆi bu¨yu¨k zararların yanı sıra bugu¨n iyiles¸tirme c¸alıs¸malarına bas¸lansa bile kars¸ılıgˆını ne kadar zamanda alabilecegˆimizin go¨stergesidir" dedi.

"SANAYİYE YO¨NELİK HAMMADDE U¨RETİMİ TU¨RKİYE İC¸İN DE ZARURİDİR"

Brezilya, Polonya gibi u¨lkelerde c¸ok iyi c¸alıs¸an ve c¸ok yo¨nlu¨ olumlu etkisi go¨ru¨len sanayiye yo¨nelik hammadde u¨retiminin Tu¨rkiye ic¸in de zaruri olduğunu vurgulayan Güney,  "U¨retilen meyvenin kullanım kanalına uygun olarak u¨retimi, aynı nihai tu¨ketici ic¸in tu¨m du¨nyada kabul go¨ren tu¨ketici odaklı u¨retim anlayıs¸ı ile aynıdır. O¨rnegˆin, narenciyede o¨ncelikli u¨lkelerden biri olsak da portakal ithalatı yapmaktayız. Bu sekto¨r dıs¸ında garipsenmekle birlikte, nedeni basittir. Tu¨rkiye'nin portakal u¨retim ve is¸leme kapasitesinin tamamı sofra tu¨ketimini kars¸ılayacak miktarda ve niteliktedir" diye konuştu.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title