Haberler

Türk Avukatlar Halepçe Davasında Müdahililkten Çekilmeyecek

Halepçe Katliamı Davasında Müdahil Olmak İçin Geçen Yıl Irak Hükümetine Başvuru Yapan Diyarbakır Barosu Avukatları, Saddam'ın İdamının Ardından da Müdahillikten Çekilmeyeceklerini Açıkladı. Avukat Fahri Karakoyunlu, Saddam Hüseyin'in Halepçe ve Enfal Katliamıyla İlgili Soykırım Suçlarının Açığa Çıkmadan Cezasının İnfaz Edilmesini İse Doğru Bulmadıklarını Söyledi.

Halepçe katliamı davasında müdahil olmak için geçen yıl Irak hükümetine başvuru yapan Diyarbakır Barosu avukatları, Saddam'ın idamının ardından da müdahillikten çekilmeyeceklerini açıkladı. Avukat Fahri Karakoyunlu, Saddam Hüseyin'in Halepçe ve Enfal katliamıyla ilgili soykırım suçlarının açığa çıkmadan cezasının infaz edilmesini ise doğru bulmadıklarını söyledi.

Halepçe katliamıyla ilgili Saddam davasında müdahil olmak için geçen yıl Kuzey Irak'a giden Diyarbakır Barosu avukatları Hasan Dağtekin, Fethi Gümüş, Cemşit Bilek ve Fahri Karakoyunlu, burada bir dizi incelemelerde bulundu. Avukat Fahri Karakoyunlu, Saddam Hüseyin'in birden fazla insanlık ve soykırım suçundan yargılanacağı için müdahil olma talebiyle Irak makamlarına başvuru yaptıklarını, ancak başta Halepçe olmak üzere soykırım davaları görülmeden sadece bir davadan aldığı idam kararının infaz edilmesini doğru bulmadıklarını belirtti. Baro olarak davada taraf olmak istediklerini ve bunu Irak'ta ilgili makamlara da resmi olarak bildirdiklerini belirten Avukat Karakoyunlu şunları söyledi:

''Halepçe davası görülse bile bu katliamın baş sorumlusu Saddam, davadan düşecek. Çünkü ceza hukukunda ölen kişinin davası düşer. Ben kişisel olarak idam cezasına karşı olduğum için müdahil olma isteğimize rağmen idam edilmesinden yana değildim. Saddam'ın ölmesi, bizim davadan çekileceğimiz anlamına gelmez. Çünkü Halepçe katliamı davasında başta Saddam'ın üvey kardeşi Barzan El Tikriti ve 'Kimyasal Ali' lakablı Ali Hasan Mecid sanık durumundadır. Müdahil olmak için çok emek harcadık. Duhok'ta 'Kürdistan Avukatlar Sendikası' yöneticileri ve Erbil'de Kürdistan Bölgesel Parlementosu'nun İnsan Haklarından sorumlu Bakanı Dr. Muhammed İhsan'a bu konuda görüşmüştük. Ayrıca Erbil'de bir mahkemeyi de ziyaret edip hakim, savcı ve avukatlarla toplantı yaparak, Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı işlenen suçlar nedeniyle savaş suçlusu olduğunu ve ayrı ayrı davalardan yargılanması gerektiğini iletmiştik. Mesud Barzani'yle de görüştükten sonra Irak'lı avukatlarla birlikte bir komisyon oluşturup Saddam'ın Halepçe davasından yargılanacağı mahkemeye sunulmak üzere 1988-1991 yılları arasında Kuzey Irak'tan kaçarak Türkiye'nin Güneydoğusuna yerleşen Kürtlerle mültecilerle ilgili bir dosya hazırlamıştık. Halepçe ve Enfal davasının müdahili olacağız.''

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title