Haberler

    Telafer'den Kaçan Türkmenler Sincar'da İnşaatlarda Barınıyor

    Güncelleme:

    IŞİD'in Musul'a girmesinden sonra Telafer'den kaçan Türkmenler Sincar'a sığınırken Kürt yönetimi, aileleri okul, camii ve inşaatlara yerleştiriyor.

    IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Telafer'den kaçan Türkmenlerin, Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) denetimindeki Sincar'a kaçışı devam ediyor. Sincar'a sığınan aileler yerel Kürt yönetimi tarafından okul, toplantı salonu, camii ve diğer uygun durumdaki binalara yerleştiriliyor.

    ÇADIRLAR YETERSİZ KALDI

    Sığınmacıların çadır talebi yetersizliklerden dolayı karşılanamıyor. Sincar kasabasının IKDP'li sorumlusu Serbest Babiri, ellerinde bu büyüklükte bir toplu göçü karşılayacak çadır ve malzeme bulunmadığını belirtiyor.

    EKMEK İÇİN UZUN KUYRUKLAR

    Gıda ve erzak temini ise Sincar halkının yaptığı az sayıdaki yardımlarla sağlanıyor. En ucuz besin olan ekmeği almak için bile uzun kuyruklar oluşuyor.

    "KIYAFETLERİMİZİ ALMADAN KAÇTIK"

    Sincar'da bulunan Al Jazeera Türk ekibi, sığınak haline gelen inşaatlara girdi ve kaçan Türkmenlerin sıkıntılarını dinledi. Sığınmacılardan Gülendam Rıza, çocukları ve eşiyle birlikte inşaat halindeki binanın zeminine serdikleri kartonların üzerinde yatıyor. Bombardımandan kaçtıklarını ifade eden Rıza, yaşadıklarını şöyle anlattı:

    "Havan topu atıyorlardı. Elektrik ve suyumuz yoktu. Kıyafetlerimizi bile almadan kaçmak zorunda kaldık. Hiçbir şeyimiz yok. Kartonların üzerinde yatıyoruz"



    TIBBİ YARDIM YETERSİZ

    Sığınmacılar arasında yaşlı ve tıbbi bakıma ihtiyacı olan hastalar da var. Ancak Sincar'daki sağlık kuruluşları onların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Böbrek yetmezliği çeken Mahmud Zeynelabidin iki gündür sığındığı Sincar'da tedavisine devam edemiyor. Zor koşullarda yaşamaya çalışan Türkmenlerin en çok yardım beklediği ülke Türkiye.

    "BİZE KİMSE SAHİP ÇIKMIYOR"

    Al Jazeera muhabirine konuşan başka bir sığınmacı Bakır Muhammed, Türkmen oldukları için bir türlü huzura kavuşamadıklarına inanıyor:

    "On yıldır bu durumdayız. Türkmen olduğumuz için kimse bize sahip çıkmıyor. Arap geliyor bize vuruyor. Amerikalı geliyor bize vuruyor. Kürt geliyor bize vuruyor. Biz sahipsiz kaldık"



    "TÜRKİYE YARDIMI KENDİ ELİ İLE DAĞITSIN"

    Telafer, 2004 ve 2006 yıllarında devam eden Irak Savaşı sırasında da kuşatılmıştı. Türkiye bölgeden kaçanlara yardım göndermiş ancak yardımlar yerine ulaşamamıştı. Telaferli sığınmacı Ali Hüseyin, Türk Kızılayı'nın yardımlarının o dönemde ellerine geçmediğini, Irak Kızılayı'na verilen malzemeleri karaborsadan satın aldıklarını hatırlattı. Aynı durumun tekrarlanmasını istemeyen Hüseyin, "Türkiye bize yardım yapacaksa gelen yardımı kendi eliyle dağıtsın" diye konuştu.

    SIĞINMACILAR KAYDEDİLMİYOR, SAYI NET DEĞİL

    Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan Telafer İlçe Meclisi Başkanı Seyyid Muhammed, Şii Telaferlilerin tamamının, Sünnilerin de büyük bir kısmının Telafer'i terk ettiğini söyledi.

    Muhammed, "Çatışmalar yoğunlaşınca çocuk ve kadınların güvenliğinden endişe ettiğimiz için Telafer'i boşaltmaya karar verdik. Ailelerimiz Sincar'da güvende ama şu anda temiz içme suyuna bile ihtiyacımız var. Irak Hükümeti başta olmak üzere Türkiye ve bütün hayırseverlerin yardımını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

    Telafer'den kaçanların sayısı henüz net değil. Kontrol noktalarında yığılma olmaması ve geçişlerin hızlı olması için kimlik ve kayıt işlemleri gerçekleştirilmiyor. Resmi olmayan rakanmlar 50 bin ile 100 bin kişi arasında. Yetkililer kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra gerçek sayı belirlenecek.

    SİLAH, TEÇHİZAT VE BİLGİSAYARLARI ELE GEÇİRDİLER

    IŞİD militanlarının, güvenlik güçlerinin çekilmesinin ardından Suriye sınırındaki Enbar vilayetine bağlı El-Kaim Sınır Kapısı'nı ele geçirdiği bildirildi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Suriye'nin Elbukemal ilçesindeki IŞİD militanları, orduya bağlı sınır güçlerinin çekilmesinin ardından buradaki silah, teçhizat ve bilgisayarları ele geçirdi.

    TELAFER'İN BAZI SEMTLERİ IŞİD'DEN GERİ ALINDI

    Öte yandan, Musul'un Telafer ilçesindeki bazı semtlerin, IŞİD'den geri alındığı öğrenildi.

    Telafer'deki Türkmen aşiret liderlerinden Haydar Ali Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik güçleri ve bölge halkının, şiddetli çatışmalardan sonra ilçedeki bazı semtlerden IŞİD'i kovduklarını belirtti.

    5 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

    Çolak ayrıca 5 IŞİD militanının öldürüldüğünü, birçoğunun yaralandığını ve onlarcasının ilçeden kaçtığını söyledi.

    Terör örgütü IŞİD, Telafer'de daha önce yerel polis tarafından gözaltına alınan bazı militanlarının serbest bırakılması talebine olumsuz karşılık verilmesi üzerine önceki gün ilçeyi ateş altına almış, dün de çoğu semtinde kontrolü sağlamıştı.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Sincar Dağı Telafer Musul Irak Politika Güncel Haberler

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    Bakmadan Geçme

    Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki!
    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    500

    Yorumlar (176)

    A.K partisi:

    KAPATIN ŞU PARTİYİ YA.. 11 YIL OLDU ALO

    5
    76
    yanıtYanıtla
    Vatandaş:

    Kürtler OLmasa Varya Yemin Ediyorum Türklerin Hali Harap Kürtlere Dua Edin Siz Kıymetini Bilin Kürtlerin . . .

    31
    35
    yanıtYanıtla
    turan:

    türkiye yardım etse etse ışid e silah yardımı yapar başka da birşey yapamaz

    4
    61
    yanıtYanıtla
    metropol:

    kürtler olmasa türkler bir hiçtir kürtler her zaman türklerin arkasını kollamıştır ama hep ihanetle ödüllendirilmiş 1071 de kürtler türlerle savaştı sonra türkler ihanet etti kurtuluş savaşında türklerle savaşıp savaşı kazandılar tekrar türkler ihanet etti kürtleri astılar kürtler niye hiç ders almayıp hala yardım ediyorlar

    23
    17
    yanıtYanıtla
    HİTİT GÜNEŞİasd@hotmail.com:

    1071 YILINDA MALAZGİRTTE ANADOLUDA YAŞAYAN GALATALILAR ADINDAKİ HALK TÜRKLERİN YANINDA YER ALARAK SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ SİZ KEKOLAR BİZANSI YENEBİLİTMİYDİNİZ :)) BİZ TÜRK DEĞİL GALATALILARIZ HİTİTLERİZ KAFANIZA SOKUN

    yanıt0
    yanıt0
    hırımmsrgn74@hotmail.com:

    Bu hıtıt guneşimidir nedir ney ne dıyorsun sen ya .ne galatası kafayı mı yedın la durzu.

    yanıt0
    yanıt0
    44 lüeyup_1892@hotmail.com:

    metropol şu yazfıgın yorum akla çok abes gelmiyormu nasıl yani kürtler olmasa türkler bir hiç asırlar boyunca avrupya asya ya afrika hakim olmuş yönetimine almış batıya defalarca kez seferler yapıp ele geçirmiş olan Türk milleti degil midir diyeceksinki bana beraber fetih ettik , osmanlı öncesi sade Türk ler avrupayı asyayı dize getirdiler , bir fikir beyan ettiginde, ırkları aşşalama, çarpıtma

    yanıt0
    yanıt0
    BU ÜLKENİN İNSANI ADAM OLMAZ:

    NANKÖR TÜRKLER

    15
    24
    yanıtYanıtla
    ahmetaliko1@yahoo.com:

    Krolarla karıştırdın sanırım....

    yanıt0
    yanıt0
    /tabl:

    Sokaklarda kullanılmak üzere, iyi derecede slogan atabilen ve sapan kullanabilen, tercihen çocukluğunda sapanla kuş vurmuş Kemalistler aranıyor. Adayların kesinlikle bir beyni olmaması tercih sebebidir. İletişim: Chp Genel Merkezi

    36
    3
    yanıtYanıtla
    Tüm 176 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title