Haberler

Tarihi İmaret, 600 Yıl Sonra Yeniden Açıldı

Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1400'lü yılların başında yaptırılan ve zaman zaman amacı dışında kullanılan Yeşil İmareti'ni yapılan restorasyon çalışmasının ardından yeniden aşevine dönüştürdü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1400'lü yılların başında yaptırılan ve zaman zaman amacı dışında kullanılan Yeşil İmareti'ni yapılan restorasyon çalışmasının ardından yeniden aşevine dönüştürdü.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Yeşil İmareti'nde Çelebi Sultan Mehmet'in Cuma namazları sonları AŞ dağıttığını belirterek, böylesine önemli bir tarihi eseri yeniden aslına uygun işlevsel hale getirmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Sultanların kurduğu semtlerden oluşan Yeşil'e hizmet etmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Altepe, "Tarihi Çarşı" ve "Hanlar Bölgesi"nin Orhan Gazi, "Muradiye"nin Murat Hüdavendigar, "Yıldırım"ın Yıldırım Beyazıt tarafından kurulduğunu anlattı.

Altepe, Çelebi Sultan Mehmet tarafından kurulan Yeşil semtinde çok önemli tarihi eserler olduğunu anlatarak, "Onun yaptırdığı bu külliyede bizzat kendisi Cuma günleri AŞ dağıtırdı. Ancak bu tarihi değer zaman zaman amacı dışında kullanıldı. Ecdat eserlerini aslına uygun kullanmak amacıyla tarihi yapının tahsisini Vakıflar'dan aldık. 600 yıl sonra yapıyı gerçek kimliğine kavuşturduğumuz için çok mutluyuz" dedi.

Emirsultan'daki eski gasilhanenin yerine yapılacak aşevinde pişen yemeklerin burada dağıtılacağını ifade eden Altepe, tarihi aşevinin Somuncu Baba Vakfı tarafından çalıştırılacağını ve kendilerinin de gerekli desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Kul ile merkez Yıldırım İlçe Belediye Başkanı Özgen Keskin ve Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı'nın da hazır bulunduğu açılışın ardından Altepe, vatandaşlara çorba dağıttı.

-YEŞİL İMARETHANESİ-

Çelebi Sultan Mehmet'in Hacı İvaz Paşa'ya 1415'1419 yılları arasında yaptırdığı Yeşil Külliyesi'nin bir bölümünü oluşturan Yeşil İmaret'in yakın zamana kadar sadece yemekhane kısmına ait duvarı bulunuyordu.

Vakıflar genel Müdürlüğü mülkiyetindeki imaret, Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildikten sonra aslına uygun olarak restore edildi.

- BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Saadet ve Gelecek Partileri 'Abdullah Gül' iddiasını yalanladı: Gerçeklik payı yok

Saadet ve Gelecek Partileri "Abdullah Gül" iddiasını yalanladı: Gerçeklik payı yok

Mehmet Şimşek mesajı vermişti! Bakanlığa bağlı ekipler denetim için sahillere iniyor

Mehmet Şimşek mesajı vermişti! Bakanlığa bağlı ekipler denetim için sahillere iniyor

Oktay Kaynarca'dan dikkat çeken çıkış: Ben Türkiyeliyim

Oktay Kaynarca'dan dikkat çeken çıkış: Ben Türkiyeliyim

Bayram ziyaretinde CHP'den AK Parti'ye 'asgari ücret' çağrısı: Umarız müjdeyi verirsiniz

Bayram ziyaretinde CHP'den AK Parti'ye "asgari ücret" çağrısı: Umarız müjdeyi verirsiniz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title