Haberler

Su Kaynaklarındaki Kimyasalların İncelenmesi

Orman ve Su işleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bülent Selek, "Su kaynakları açısından zengin olmayan ülkemizde mevcut su kaynaklarının kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi hayati derecede önem arz etmektedir.

Orman ve Su işleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bülent Selek, "Su kaynakları açısından zengin olmayan ülkemizde mevcut su kaynaklarının kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi hayati derecede önem arz etmektedir." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen su kaynaklarındaki kimyasal seviyesinin incelendiği, arıtma teknolojilerinin araştırıldığı "Endokrin Bozucu Kimyasallar ve Arıtma Teknolojilerinin Araştırılması Projesi"ne ilişkin çalıştay İstanbul'da gerçekleştirildi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bülent Selek, Gayretepe'de bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında, suyun canlı yaşamının sürdürülmesi için en temel ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Selek, ülkelerin gelişmesine paralel olarak, kullanılabilir temiz su kaynaklarına olan ihtiyacın artığını ifade ederek, "Hızlı nüfus artışı, ekonomik gelişme, sanayinin gelişmesi insanların konfora olan ihtiyaçlarından dolayı suya olan ihtiyaçları da artıyor." diye konuştu.

Çevre bilincinin yeterince gelişmemesi nedeniyle su kaynaklarının gerektiği gibi korunamadığını belirten Selek, suyun dünya genelinde kıt ve kirlenmiş bir kaynak haline geldiğini söyledi.

Selek, az gelişmiş ülkelerde her 3 insandan birinin yeterli ve sağlıklı sudan yoksun olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu bölgelerde hastalıkların yüzde 80'i ve ölümlerin 3'te biri de sudan kaynaklanan hastalıklar nedeniyledir. Bütün dünyada ve su kaynakları açısından zengin olmayan ülkemizde mevcut su kaynaklarının kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi hayati derecede önem arz etmektedir. 2011 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kurulmasıyla bakanlık bünyesinde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü teşkil edildi. Son yıllarda ülkemizde suyun miktarı ve kalitesini baz alan havza bazlı çalışmalar hız kazandı. Ekosistem bütünlüğünün sağlanması ve su kalitesinin korunması, sürdürülebilir kullanımın sağlanması açısından birçok proje yürütüldü. 2023'e kadar bütün nehir havzalarımızda havza yönetim planlarını tamamlamayı hedefliyoruz. Kirlilik açısından yoğun baskı altındaki Ergene ve Büyük Menderes Havzasını online izliyoruz."

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Toröz, Türkiye'nin su kaynaklarının kalitesi üzerine, sanayileşme, kentleşme, turizm ve tarım faaliyetlerinin bir baskı yarattığını hatırlattı.

Su kaynaklarının korunması için birçok kurumun çalışma yaptığını ifade eden Toröz, "Atıkların bertarafı, uzaklaştırılması konusunda önemli gayretler gösterilmektedir. Arıtma konusunda konvansiyonel klasik parametreler üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Bunun yanında tehlikeli kimyasallar, mikro kirleticiler ve endokrin bozucular konusunda çalışma yapılması gerektiği de gündeme gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Çalıştay, yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title