Haberler

Sivas - Tespihçilerin Çay Ocağı

Kahvehanede Kurulan Tespih Borsasına Gelenler Hem Satış Yapıyor Hem de Koleksiyonları İçin Farklı Ürünleri Topluyor.

Kahvehanede kurulan tespih borsasına gelenler hem satış yapıyor hem de koleksiyonları için farklı ürünleri topluyor.

SİVAS'ta bir iş merkezinde faaliyet gösteren çay ocağı yurdun çeşitli illerinden gelen tespih meraklılarını ağırlıyor. Kahvehanede kurulan tespih borsasına gelenler hem satış yapıyor hem de koleksiyonları için farklı ürünleri topluyor.

Kent merkezindeki Kangal İş Han'ında bulunan Yıldırım Tespihçiler Çay Ocağı'nda her gün kurulan tespih borsasına meraklıları akın ediyor. Çok değerli çalışmaların bulunduğu çay ocağında Türkiye'nin her yerinden gelen tespih ustaları ve satıcıları burada hem satış yapıyor hem de kendi koleksiyonları için farklı çeşitleri topluyor. Ocakta zaman zaman kıymetli tespihler için ihale ve açık artırma usulü ile satışlar gerçekleştiriliyor. Tespih satışı için İstanbul'dan gelen Ömer Kavak, "Tespih erkeğin en önemli aksesuarıdır. Tespih geçmişte beyefendiliğin göstergesiydi. Ama şimdi herkesin elinde tespih var." dedi. 1000 TL'den 50 Bin TL'ye kadar tespih olduğunu belirten Kavak, "8 yıldır bu işi yapıyorum. Türkiye'nin her yerine gidiyorum. Çok değerli tespihler gördüm. Bu çok farklı bir sevgidir. Herkes tespih taşıyamaz." dedi. Kavak, Tespih çeken kişinin kendini bilen insan olduğunu söyleyerek, "Tespih çekmek insanın moral motivasyonunu yükseltir. Tespihler içinde kehribar denilenleri insanların streslerini almasıyla bilinir." diye konuştu. Sahte tespihlerin işlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Kavak, "Kehribarlarında sahtelerini yapıyorlar artık. İyi kehribarın kokusu çekmeye başladıktan sonra yayılmaya başlar. Halkımız buna dikkat etsin." uyarısında bulundu.

Sivas'ın tek tespih işlemecisi olan Yasin Demir ise hobi olarak başladığı sanatın şuan kendisine ekmek kapısı olduğunu belirterek, "Tespihlerin üzerine istenilen şekilde altın ve gümüşten süsleme yapıyorum. Gümüş ve altın küçük kazıkları tek tek tespihlerin üzerine işliyorum." dedi. Demir, 8 yıldır bu işle uğraştığını ifade ederek, "Süsleme sanatı Osmanlı'da çok kıymetli bir işken bugün pek değer verilmiyor. Bizim işte en zor olanı Çeşm-i Bülbül dediğimiz göz nuru anlamına gelen altın süslemesidir." diye konuştu. 40 yıldır tespih alıp koleksiyon yapan belediye işçisi 60 yaşındaki İbrahim Yıldırım, "Tespih çeken adam eve gidip karısına çoluğuna çocuğuna çatmaz. Melek gibi adam olur." diyerek strese iyi geldiğini ifade etti. 120 çeşit kehribar tespih olduğunu belirten Yıldırım, "64 yaşındayım ve benim tespihlerim çok kıymetli. Sivaslı vatandaşlarımızdan tespih almak isteyenler bu çay ocağına gelebilirler."diye konuştu. Çay ocağı işletmecisi Gani Yıldırım ise dükkana gelen hiç kimseden komisyon almadıklarını belirterek, amaçlarının koleksiyoncuların istediği tespihi bulmasına yardım etmek olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title